Mannenmode, kapsels, sexy modellen and style

Home | Beauty man | Huid & mannen | Cystische acne

Cystische acne. Voorkom littekens

Cystische acne tast dieper liggend huidweefsel aan dan 'gewone' acne. De kans op littekens is daardoor groter.

DOOR ADVERSUSVeel mannen krijgen in hun leven met acne te maken. Acne komt niet alleen in jonge maar ook volwassen mannen voor. Er bestaan verschillende vormen acne. Een vorm waar mannen meer dan vrouwen vatbaar voor zijn, is cystische acne.

Cystische acne tast dieper liggend huidweefsel aan dan 'gewone' acne (acne vulgaris ofwel jeugdpuistjes). Cystische acne kun je herkennen aan de knobbels onder de huid. De knobbels ontstaan als talgklieren in de huid ontsteken. Er vormen zich een soort onderhuidse abcessen die wel 'cysten' worden genoemd. Anders dan bij gewone acne kun (en mag) je cysten dus niet uitknijpen.

Omdat de ontstekingen dieper in de huid plaatsvinden, geeft cystische acne een hogere kans op littekens. Het is daarom heel belangrijk om je in een vroeg stadium tot een arts te wenden voor een juiste diagnose en therapie.

Met alleen een zalfje kom je er in veel gevallen niet. De therapie tegen cystische acne bestaat meestal uit medicijnen die oraal moeten worden ingenomen en door de arts moeten worden voorgeschreven. Met de juiste therapie is het tegenwoordig mogelijk om littekenvorming te voorkomen.

Hebben zich eenmaal littekens gevormd, dan zijn er verschillende manieren om de littekens te verminderen.

Als de littekens niet ernstig zijn en ook niet al te diep liggen dan kan een combinatie van een chemische peeling (waardoor de bovenstaande huidlaag progressief wordt verwijderd), microneedling en biostimulatie met hyaluronzuur uitkomst bieden. In geval van microneedling wordt de huid met micronaaldjes bewerkt waardoor micro-beschadigingen ontstaan die de huid stimuleren om zich te vernieuwen. Dit proces wordt vaak ondersteund door de toediening van hyaluronzuur.

In ernstigere gevallen waarbij de littekens dieper gaan, wordt wel met laserbehandelingen gewerkt om verschillende huidlagen op zo delicaat mogelijk manier te verwijderen en egaliseren. Het herstel van de huid na een laserbehandeling kan enkele dagen tot meerdere weken duren.

ADVERSUS


 

MEER OP ADVERSUS