Mannenmode, kapsels, sexy modellen and style

Home | Beauty man | Kapsels 2015 | Baardentrend 2015

Baardentrend 2015. Teken van onzekerheid?

De baardenhype blijft intrigeren. Hollen we echt allemaal achter dezelfde dingen aan? Hebben we dan geen greintje kritiek en originaliteit? Wat beweegt al die jongemannen toch om hun baard te laten staan?

DOOR ADVERSUSEen trend is per definitie iets dat navolging heeft, anders zou er geen sprake zijn van een koers, een ontwikkeling in een bepaalde richting. Om een of andere reden doen we allemaal wel aan modetrends mee, omdat de media ze ons voorschotelen, omdat we op een gegeven moment niet anders kunnen kopen dan wat de modeontwerpers dicteren en de grote winkelketens aanbieden, omdat we niet uit de toom willen vallen en bij de groep, de massa willen horen.

Maar scheermesjes en scheerapparaten zijn, bij ons weten, niet uit het assortiment van supermarkten en drogisterijen gehaald en het is dus niet onmogelijk geworden om te scheren. Dit betekent dat het een heel bewuste keuze is om een baard te laten staan. Wat zet al die jongemannen er nu toch massaal toe aan om een baard te laten staan? Waarom heeft vooral deze trend zoveel succes?

Wij hebben onze ideeën er zo eens over laten gaan en denken, om met de deur in huis te vallen, dat er achter al dat haar een stukje onzekerheid schuilgaat. Eigenlijk blijkt dat zo ongeveer uit alle studies die er naar baarden en baarddragers is gedaan.

Baarden ervaren als mannelijk, agressief en volwassen

Baarden worden ervaren als mannelijk, agressief en volwassen. Een baard zou een jongeman zo op het eerste gezicht zo'n acht jaar ouder doen lijken. Baarden worden zowel door mannen en vrouwen wel geassocieerd met rijpheid, kracht (macht?) en een hogere sociale status. En vrouwen zouden mannen met baarden eerder zien als een waardige echtgenoot en vader (in de zin van 'hoofd van het gezin', we hebben het hier niet over sex appeal, of het moet de aantrekkingskracht van zekerheid en geld zijn) dan gladgeschoren mannen.

De baard als masker

Als je dit weet, ligt het voor de hand dat jongemannen - twintigers, dertigers - met ambitie een trend als die van de baard maar al te graag oppakken. Op een leeftijd waarop je je plaats in de maatschappij nog moet vinden, je je eerste onzekere stappen in de universiteit of op de werkvloer zet en het schaamrood nog gemakkelijk naar de kaken vliegt, is de baard een ideaal masker om jezelf (en je neiging tot blozen) achter te verschuilen en je mannelijker en volwassener voor te doen dan je in werkelijkheid bent (of je voelt).

Baard beïnvloedt gedrag en zelfvertrouwen

Dat de jongeheren zich goed voelen bij al dat gezichtshaar - vorig jaar zou geen haar op hun hoofd eraan gedacht hebben om een baard te laten staan - laat zich verder verklaren door onderzoeken over baarden en zelfperceptie. Gebleken is dat de baard het gedrag en zelfvertrouwen van de drager ervan beïnvloedt. Onderzoekers bestudeerden de zelfwaardering van gladgeschoren mannen met nepbaarden, bandanas en helemaal niets op of aan het hoofd en concludeerden dat gezichtshaar ze mannelijker deed voelen.

In de praktijk blijkt inderdaad dat jongens en mannen zich met een baard mannelijker en assertiever gaan gedragen. Dit gedrag wordt nog versterkt door de reacties van de omgeving. Een baard, zo blijkt uit onderzoeken, heeft een intimiderende werking en dwingt respect af. Een respectvolle behandeling door omstanders versterkt het zelfvertrouwen.

Teken van onzekerheid?

Al met al zou je dus kunnen concluderen dat het volgen van de baardtrend niet alleen een vorm van 'kuddegedrag' is (op zich al een teken van onzekerheid) maar zeker ook een 'hulpmiddel' om onzekerheid de baas te worden. Wij geven de voorkeur aan mannen die het leven met open vizier - een gladgeschoren gezicht - tegemoet treden, uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Alle respect voor al die baarddragers die er, toen het geen trend was, als een uiting van hun eigen persoonlijkheid en smaak voor gekozen hebben.

 

MEER OP ADVERSUS