Mannenmode, kapsels, sexy modellen and style

Home | Beauty man | Lichaamsverzorging | Voorkom striemen (striae)

Striemen (striae)

Striemen (de Latijnse naam is 'striae' - strepen) komen meestal daar voor waar de huid het meest 'gespannen' is, namelijk op de buik, op de zijkant van de billen, op de binnenkant van de dijen, op de liezen...

DOOR CHARLOTTE MESMAN- Te snel gegroeid, te hard getraind... en nu behept met van die lelijke, rode strepen op je huid? Dan hebben we in dit artikeltje misschien nuttige informatie voor je. Maar ook als je zo gelukkig bent om (nog) geen striemen te hebben, dan doe je er misschien goed aan om even verder te lezen. Want vooral voor striemen geldt: voorkomen is beter dan genezen!

Wat zijn striemen? Maar laten we eerst eens beginnen met uit te leggen wat striemen nu eigenlijk zijn. Striemen (de Latijnse naam is 'striae' - strepen) komen meestal daar voor waar de huid het meest 'gespannen' is, namelijk op de buik, op de zijkant van de billen, op de binnenkant van de dijen, op de liezen. Het zijn dunne strepen, enkele centimeters lang en enkele millimeters breed.

Striemen ontstaan als je snel groeit (in de puberteit), in geval van een plotselinge gewichtstoename, als je spieren zich plotseling ontwikkelen (krachttraining bijvoorbeeld). De huid is niet elastisch genoeg om deze plotselinge veranderingen aan te kunnen en 'scheurt'. Praktisch gezien zijn striemen littekens.

De beperkte elasticiteit van de huid kan worden veroorzaakt door erfelijke factoren, door een verandering in de hormonenhuishouding, door een gebrek aan melk, vlees en vitaminen. Als de striemen vers zijn (dus net ontstaan), zijn ze paars- of roodachtig. Daarna worden ze wit en een beetje glanzend (parelmoerachtig).

Striemen voorkomen Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt in het algemeen, maar in het bijzonder voor striemen. Want heb je eenmaal striemen dan kom je er maar moeilijk vanaf.

Zit je in een 'groeistuip' of doe je fanatiek aan krachttrainen, houd je huid dan elastisch. Tegenwoordig zijn er veel 'anti-striae' producten, maar ook gewoon baby-olie of een andere voedende crème is al beter dan helemaal niets doen. Maak er een gewoonte van om je huid in ieder geval na een douche of bad goed in te smeren.

Wat kun je tegen striemen doen? Heb je al striemen dan is het eigenlijk al te laat en moeten we je teleurstellen: het wondermiddel tegen striemen is nog niet uitgevonden.

In het verleden zijn heel wat technieken uitgeprobeerd om striemen te verminderen. Zoals gezegd, zijn striemen eigenlijk littekens. Het is daarom in de regel af te raden om striae chirurgisch te laten behandelen. Dat zou leiden tot nieuw littekenweefsel. Een veel gebruikte methode echter die wel merkbare resultaten kan opleveren, is: micro-dermabrasie (wordt ook gebruikt in geval van littekens tegen gevolge van acne en waterpokken).

De bovenste laag van de striemen wordt verwijderd en de productie van nieuw collageen wordt gestimuleerd. Micro-dermabrasie heeft het meeste resultaat bij 'verse' striemen. Hoe sneller je erbij bent, hoe beter dus. De dermabrasie-behandeling wordt uitgevoerd door dermatologen. De behandeling bestaat uit 5 tot 10 sessies. Een dermatoloog zal je voor de behandeling kunnen aangeven bij welke striemen het resultaat het beste zal zijn.

Recentelijk wordt voor rode en witte striemen ook de dye-laser techniek gebruikt. Deze methode is echter nog een testfase.

Als je aan de behandeling van striae begint, is het goed om je te beseffen dat je aan een 'avontuur' begint met vaak positieve verrassingen maar zonder de zekerheid dat de striemen uiteindelijk onzichtbaar zullen zijn. Het uiteindelijke resultaat is afhankelijk van veel variabelen zoals je huid, je reactie op de behandeling en de inschatting van de arts.

Overigens zijn striemen minder zichtbaar als je bruin bent. Dus ga lekker in het zonnetje (met een anti-zonnebrandcrème natuurlijk!) Of gebruik een zelfbruiner.

ADVERSUS
In samenwerking met www.trendystyle.net


 

MEER OP ADVERSUS