Mannenmode, kapsels, sexy modellen and style

Home | Fashion | Herenmode winter 2015 2016 | De coltrui

Artistiek met turtleneck. Of gewoon cool

De turtleneck - of doodgewoon 'coltrui' - wordt wel geassocieerd met kunstenaars en intellectuelen. De coltrui oogt ontspannen, geeft je flair en maakt de geijkte combinatie overhemd en das - zo je wilt een symbool van de zakenwereld en het kapitalisme - overbodig.

DOOR ADVERSUSColtrui
Lanvin herfst winter 2015 2016

De coltrui is terug in de mode. En dat is niet zomaar iets. De geschiedenis van dit item gaat eeuwen terug in de tijd. Het verhaal gaat dat de coltrui al in de vijftiende eeuw werd gedragen. Aan het einde van de negentiende eeuw was'ie vooral populair onder de atleten en zeevaarders, en in de twintigste eeuw werd'ie geassocieerd met kunstenaars, intellectuelen, filosofen en radicale academici.

De coltrui werd wel gezien als een 'te kijken zetten' van de das en nog steeds kan het dragen van een coltrui in plaats van de geijkte combinatie overhemd-das in officiële gelegenheden als een provocatie of in ieder geval het doorbreken van de regels worden opgevat. Sommige mannen maken er hun 'signature' van. Een bekend voorbeeld is Poetin.

Afgezien van alle achtergronden is de coltrui gewoon ook een lekker en cool kledingstuk. Zo'n trui met hoge col oogt ontspannen en gezellig. Je kunt 'm dragen op een ribfluwelen broek (artistiek), een fluwelen broek (actueel) of een spijkerbroek (modern). Naar kantoor draag je 'm in plaats van je overhemd en das, of ook ONDER een overhemd of das (als het erg koud is).

Eigenlijk komt iedereen met een coltrui goed was. Zo'n trui staat rustig in je gezicht. Let wel op de hoogte van de col, vooral als je iets van een onderkin hebt. De col mag dan niet te hoog zijn om de (onder)kin niet te accentueren.

Behalve de klassieke en vrije strakke coltruien gaan we deze winter ook ruime (en zelfs oversize) coltruien dragen. De kleuren zijn effen maar ook prints en strepen doen volop mee. Experimenteer met twee coltruien over elkaar. Bekijk de fotogalerie maar eens.

   

Klik hier voor de fotogalerie

 

MEER OP ADVERSUS