Mannenmode, kapsels, sexy modellen and style

Home | Lifestyle | Interviews | lyndsay bekouw

interview met lyndsay bekouw, over haar boek 'parfait d'amour' en over de liefde...

'parfait d'amour'... een romantisch dessert, maar ook een heerlijke mix van liefde, mannen, recepten en kleurige illustraties. in deze trendy debuutroman laat lyndsay bekouw (illustrator voor verschillende glossy's, schrijfster van een culinaire column en het kinderboek 'ubbie en frump) een groepje vriendinnen aan het woord. en natuurlijk hebben ze het over de liefde.

'parfait d'amour' beschrijft twaalf maanden in het leven van een groep vrouwen. in de gesprekken die zij met elkaar voeren, vertellen zij elkaar over de mannen in hun leven. tijdens etentjes thuis, in restaurants en op recepties - kortom: vooral onder het genot van eten en drinken - blijkt 'de man' telkens weer een dankbaar onderwerp te zijn. humor, optimisme en solidariteit voeren de boventoon, en onvermijdelijk komt de vraag bovendrijven: waarom zijn relaties toch zo lastig?
ISBN : 90 229 8890 2
uitgeverij : a.w. bruna

de roman leest heerlijk weg, is trendy en geeft meisjes en vrouwen (maar ook mannen!) heel wat onderwerpen om over te denken. waarom gaat hij vreemd? waar is zij naar op zoek? waarom gaan relaties stuk? wie is er nu naar zichzelf op zoek: hij of zij? of allebei? lopen vrouwen voor op mannen? en hoe belangrijk is seks?

in 'parfait d'amour' geeft lyndsay bekouw heel luchtigjes (net zo luchtig als een perfecte parfait d'amour) verschillende wijze antwoorden op deze vragen die iedere vrouw en man vast en zeker bezighouden. maar wij wilden er meer over weten... en vroegen lyndsay bekouw over de liefde, relaties en vreemdgaan. ze antwoordde ons met de frisheid en spontaniteit die ook haar boek uitstraalt.

in 'parfait d'armour' ga je op een gezellige en humoristische wijze in op heel lastige onderwerpen die iedereen - vrouwen en mannen - na aan het hart liggen: liefde, seks, maar ook stukgelopen relaties, vreemdgaan, scheidingen, alleenstaande moeders, zelfhulpboeken, psychologen... denk je dat je in je boek een getrouw beeld geeft van de liefdessituatie van de mannen en vrouwen in nederland? en is de situatie echt zo weinig rooskleurig?

lyndsay bekouw: of het boek een getrouw beeld geeft…. ik denk dat het wel de tijdsgeest weergeeft van dit moment. misschien wat extremer dan de werkelijkheid is, maar dat maakt het misschien ook leuk om te lezen.er zullen weinig vrouwen zijn die dit soort dingen allemaal in één jaar meemaken. dat de situatie niet zo rooskleurig is laten het aantal scheidingen om mij heen én de statistieken ook wel zien. het lijkt wel alsof mannen en vrouwen even niet meer kunnen communiceren. alsof zíj nu door de twijfel-over-het-ik fase heen moeten. er loopt zeker een enorm aanbod aan vrije kerels rond, maar om nou hun huispsycholoog te worden is minder interessant! pas als we weer op hetzelfde niveau qua geestelijke ontwikkeling zitten wordt het allemaal misschien wat makkelijker.

hoeveel van lyndsay bekouw is er in 'parfait d'amour' te vinden? en op wie van de vrouwen in je boek lijk jij het meest:

- op de hoofdpersoon, tweemaal getrouwd (en tweemaal gescheiden), een kind uit het tweede huwelijk, sympathiek, steun en toeverlaat voor haar vriendinnen, ook in deze moeilijke fase van haar leven, en onweerstaanbaar aangetrokken tot tjeerd, net gescheiden en 'fout'?
- op dominque, eeuwig vertwijfeld en in de war, zeker als haar michael samen met zijn ex-vrouw een kind wil gaan opvoeden?
- op karen: de wijze getrouwde vriendin?
- op paulien: de gelukkig verliefde vriendin die op het punt staat om te gaan trouwen?

lyndsay bekouw: ik denk het meest op de hoofdpersoon, alhoewel alle vrouwen in het boek wel een stukje van mij in zich hebben uit verschillende fasen van mijn leven …! dat beantwoord hoop ik ook de vraag hoeveel er van mijzelf inzit. best veel maar zeker niet alles, gelukkig! je stelt persoonlijkheden samen uit ervaringen die je met mensen om je heen hebt. (rechts: de heerlijke recepten en kleurrijke illustraties daarbij in het boek zijn van de hand van lyndsay zelf)

de vriendinnen in je boek praten wat af. over liefde, seks en... vreemdgaan, ofwel: variatie in bed. de hoofdpersoon in 'parfait d'amour' zegt er het volgende over: 'alleen al het taboe is zo onzinnig, roep ik. zeventig procent van de mensen doet 'het' wel eens buiten de deur, dus waarom maken we er niet gewoon een menselijke eigenschap van, in plaats van te ontkennen dat het een onderdeel van het leven is? we hebben voor de veiligheid onszelf monogaam gedacht. en het 'trouw zijn' als voorwaarde gesteld voor de ander om bij elkaar te blijven.' denk je ook dat we er 'luchtiger' over zouden moeten doen?

lyndsay bekouw: iets minder schijnheilig, en iets breder zou wel fijn zijn. waarom moet er één regel gelden die voor iedereen opgaat. bepaal vooral zelf wat voor jouw relatie acceptabel is, en oordeel niet over hoe anderen het in willen vullen. het gaat denk ik ook niet om er luchtig over te willen zijn, maar wel realistischer. ik heb met veel mannen over dit onderwerp gepraat en natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar bijna allemaal geven ze toe dat vreemdgaan iets is dat soms 'gewoon' gebeurt, en wat dan echt niets verandert aan het gevoel voor hun geliefde. dat het bij vrouwen vaak een aandachtding is wisten we natuurlijk ook al. er zijn er toch maar weinig die toegeven het puur voor de sex te doen, alhoewel dat wel de trend zou zijn.

een andere opvallende passage over vreemdgaan is: 'vreemdgaan is voor vrouwen heel anders dan voor mannen. het is een soort verlengstuk, een logisch vervolg van een nieuw gevonden identiteit. moeten daar al die huwelijk voor kapot? niet dat ik het veroordeel, maar vreemdgaan is wel de uitstekende manier om zò in de problemen e raken dat je je scheiding bijna niet meer kunt mislopen, roep ik.' is het dus toch beter om niet vreemd te gaan? zeker als vrouw zijnde?

lyndsay bekouw: nee, ik bedoel ermee te zeggen dat als je vreemdgaat, het bijna altijd wel uitkomt. dus dat je misschien onbewust bezig bent een uitweg te zoeken uit een huwelijk.

de hoofdpersoon probeert al haar ervaringen positief te benaderen en er een leermoment voor de toekomst in te vinden. een leermoment dat haar uiteindelijk naar de ware liefde zal leiden. ze is ervan overtuigd dat ze die pas zal kunnen beleven als ze met zichzelf 'in het reine' is. tot deze conclusie komt ze aan het einde van het boek, als haar vriendin heel wijs opmerkt: 'ach, één zijn met iemand kan pas als je zelf zò uitgekristalliseerd bent dat je elkaar niet meer gebruikt als leermoment, maar aanvulling van je ge-heel... met de nadruk op 'heel'.' maar als je in evenwicht bent, en helemaal gelukkig met jezelf en je single-bestaan, wat zoek je dan nog - zoals de hoofdpersoon - naar een man, of anders gezegd: waar zoekt de hoofdpersoon, na twee huwelijken, naar in een volgende man?

lyndsay bekouw: de hoofdpersoon is er, denk ik, ook niet helemaal uit of ze nog wel geschikt is voor een echte full time relatie. ik denk dat ze inderdaad iemand om zich heen wil die de aanvulling van haar geheel is. beetje volwassen mens, die dus zijn zoektocht wel gehad heeft, en tijd heeft voor wat humor en genieten in plaats van al die ingewikkelde problemen.

richt je je met je boek alleen tot een vrouwelijk publiek of denk je dat ook het mannelijke publiek interessante elementen in 'parfait d'amour' kan vinden? misschien kunnen ze er zelfs iets leren van de discussies van de vriendinnen in je boek?

lyndsay bekouw: de mannen die het tot nu toe gelezen hebben vonden ons best ingewikkelde wezens af en toe! maar gelukkig konden ze er meestal erg om lachen. en inderdaad, soms is het best verhelderend om de gedachtengang van een vrouw te lezen!

laatste vraag: geloof je in de ware liefde? de prins op het witte paard?

lyndsay bekouw: ok lastige vraag…! ik denk dat er voor iedere vrouw wel 6000 potentiele prinsen rondlopen. het is wat een heel dierbaar vriendje ooit tegen mij zei: 'je kiest ervoor om nu van dit mens te houden, en dan ga je er voor'. maar heel af en toe denk ik best wel eens dat er misschien eentje tussenzit waarbij het allemaal vanzelf gaat. waarbij ik dan meteen weer vraagtekens ga plaatsen omdat ik ook wel geloof dat je door je relatie het meest leert hier op aarde. en van perfecte prinsen leer je niet zo veel…

januari 2005 - charlotte mesman

 

MEER OP ADVERSUS