Mannenmode, kapsels, sexy modellen and style

Home | Lifestyle en welzijn | Hardlopen op straat voor een goede lichamelijke vorm?

Hardlopen op straat voor een goede lichamelijke vorm? Laat toch zitten...

(hardlopen onder een brandende zon in het vakantieoord waar je vakantie viert, heeft ook geen zin)

Op vakantie heb ik nogal eens last van een beroepsdeformatie. Ik mag graag de mensen om me heen observeren. Tijdens de korte zonvakantie van vorige week viel mij op hoeveel mensen - vaak met overgewicht - zichzelf tijdens hun verblijf onder de zon uitputten met zware en langdurige (en volgens mij ook gevaarlijke) hardloopsessies in de hitte.

Ik begrijp perfect waar het idee vandaan komt en ik respecteer ook het ongemak waarmee deze 'very last minute' atleten op het strand geconfronteerd worden. Het is niet prettig om te moeten erkennen dat je niet in vorm bent - of te dik - terwijl je medestrandgangers met trots hun strakke lijven en afgetrainde spieren tonen. Maar waarom zou je gaan hardlopen als je op vakantie bent? En dan nog wel onder de brandende zon? En waarom zou je het doen als je de rest van het jaar helemaal niet aan lichaamsbeweging hebt gedaan?

Wat denk je ermee te bereiken? Dat je 10 tot 12 kilo's in een paar dagen afvalt? Of dat je je over een paar dagen meer op je gemak voelt in je zwembroek? Of droom je ervan om strak in je vel en met een aantal kilo's minder thuis te komen en om aan vrienden en familie te kunnen vertellen dat je tijdens je vakantie weer helemaal in vorm bent gekomen?

Allemaal dromen. Onmogelijke en gevaarlijke dromen.

Aan de zee wil iedereen weer in vorm komen, ook degenen die al in vorm zijn. Maar het is gevaarlijk om onder invloed van zon, zee en de strakke lijven om je heen een doe-het-zelf training samen te stellen en een dieet te verzinnen. Bovendien heeft het geen enkele zin.

Als je op het punt staat om op vakantie te staan en je de neiging hebt om nog snel nog wat blokjes te gaan hardlopen en zweten (zweten helpt al helemaal niet) om te proberen te redden wat er nog te redden valt, dan hebben we maar één advies: laat maar zitten.

Wat je wel kunt doen? Accepteer dat je niet in vorm bent en dat ook dit jaar de schoonheidsprijs voor het mooiste lijf op het strand niet zult winnen. Geniet van de vakantie zonder je al te veel zorgen om je lichaam te maken. Probeer schoonheidsfouten liever te camoufleren met een goedgekozen zwembroek.

En ben je echt gemotiveerd om iets aan je lichamelijke vorm te doen, begin er dan direct na de vakantie aan. Laat dit bezielde moment niet ongebruikt voorbij gaan maar schrijf je na thuiskomst onmiddellijk in bij de sportschool en let op wat je eet. Volgend jaar zul je dan - als je de komende elf maanden je best doet tenminste - met een strandklaar lijf en met opgeheven hoofd jezelf op het strand kunnen vertonen.

En leg in de tussentijd die joggingbroek maar weer in de kast en zet ook je sportschoenen terug op z'n plaats. Laat last minute capriolen maar zitten. Geniet van de vakantie.

ADVERSUS


 

MEER OP ADVERSUS