Mannenmode, kapsels, sexy modellen and style

Home | Lifestyle en welzijn | Alcohol

Ben jij internet-verslaafd?

Breng je uren en uren voor het beeldscherm van je computer door? Surf je (doelloos) van site naar site? Chat je veel? Check je continu je email? Ben je voortdurend op zoek naar nieuwe vrienden (of vriendinnen) op sociale networks en beland je - geheel per ongeluk natuurlijk -vaak op sites die alleen voor volwassen geschikt zijn? Als je het merendeel van deze vragen met een volmondig 'ja' hebt beantwoord, dan zou je wel eens een vorm van internet-verslaving kunnen hebben.

Wanneer kun je van internetverslaving spreken?

Er is nog geen officiële diagnose voor internetverslaving maar er bestaan wel een aantal criteria die kunnen aangeven of je al dan niet internetverslaafd bent.

Zo zegt de hoeveelheid uren die je online doorbrengt al iets, al is het geen doorslaggevend criterium. Er zijn mensen die voor hun werk meer dan acht uur per dag voor het beeldscherm doorbrengen maar toch hoeven die mensen niet verslaafd te zijn. Het aantal uren dat je voor de computer doorbrengt is dus niet bepalend maar sommige artsen menen dat er sprake is van een internetverslaving als je meer dan vijf uur per dag aan videogames, sociale networks en dergelijke besteedt.

Een ander criterium is de manier waarop je internet gebruikt. Bij een internetverslaving is het doel van internetten niet zozeer werk of een resultaatgericht onderzoek ('normaal internetgebruik') maar eerder een soort 'zelfbelonend gedrag' dat uiteindelijk het sociale leven en de relaties met 'echte' personen negatief kan beïnvloeden.

Er is een sterke innerlijke drang om steeds maar weer online te gaan. Het internetten laat je niet meer los. Je bent er voortdurend mee bezig.

Wat zijn de gevolgen van een internetverslaving?

Internetverslaving leidt, net zoals bij andere verslavingen, tot afhankelijkheid (je kunt niet meer zonder), opwinding door het vrijkomen van stoffen als endorfine en dopamine en onthoudingsverschijnselen als je niet online kunt. De onthoudingsverschijnselen zijn onrust, nervositeit en soms zelfs agressief gedrag.

Een internetverslaving kan ernstige gevolgen hebben voor je sociale leven. Er is sprake van een soort autistisch gedrag. Niets leidt meer tot voldoening en er is weinig of geen interactie met andere personen.

Wat kun je tegen een internetverslaving doen?

Als je meent dat je internetverslaafd bent, is het van belang om hulp te zoeken. Een psycholoog of psychiater is de aangewezen persoon.

ADVERSUS


 

MEER OP ADVERSUS