Mannenmode, kapsels, sexy modellen and style

Home | Lifestyle en welzijn | De koortslip

De koortslip

Wat is een koortslip? Hoe krijg je een koortslip? Hoe besmettelijk is het? En wat kun je ertegen doen?

De koortslip is een fenomeen dat we allemaal wel kennen (ook omdat veel mensen er regelmatig last van hebben), maar wat we erover weten hebben we meestal 'van horen zeggen'. Daarom wat meer over de koortslip en vooral ook over de besmettelijkheid ervan. Goed om te weten als je zelf een koortslip hebt, maar ook als je iemand in je omgeving hebt die er last van heeft.

Wat is een koortslip?
Een koortslip is een infectie die wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus. Een koortslip is gemakkelijk te herkennen. Het gaat om uitslag in de vorm van vochtblaasjes op de lippen of op de huid rond de mond. De blaasjes drogen in enkele dagen uit en veranderen in korstjes die er na verloop van tijd afvallen en gave huid achterlaten. Wie regelmatig last heeft van een koortslip, zal weten dat de blaasjes zich vaak al aankondigen met een branderig of jeukend gevoel.

Er wordt wel gesproken over herpes type 1 en herpes type 2. Wat is het verschil tussen deze twee?
Er bestaan meerdere herpes virussen. Type 1 en type 2 zijn het meest bekend. Type 1 is meestal verantwoordelijk is voor de koortslip. Type 2 is meestal verantwoordelijk voor genitale herpes (in de genitale zones) en is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA).

Is een koortslip besmettelijk?
Het herpesvirus is heel besmettelijk. Het type 1 wordt vaak in de kindertijd opgelopen. Vooral baby's kunnen door knuffelen en zoenen gemakkelijk besmet raken (het is daarom heel belangrijk om hier rekening mee te houden). Het type 2 kun je oplopen door seksueel contact. Zowel type 1 als type 2 kunnen genitale herpes veroorzaken (dus ook herpes rond de mond kan tijdens seksueel contact - lees: orale seks - genitale herpes veroorzaken).

Waarom komt een koortslip vaak weer terug?
Helaas heeft het lichaam in het algemeen niet genoeg antistoffen om het virus te overwinnen. Ben je eenmaal met het virus besmet, dan wordt het als het ware opgeslagen in bepaalde zenuwbanen en kan het bij tijd en wijle weer de kop opsteken. Dat is de reden waarom een koortslip vaak weer terugkomt (dat geldt ook voor het type 2 virus), en ook steeds op dezelfde plek.

Er zijn verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat je weer een koortslip krijgt. Zo kan het virus weer actief worden als je koorts hebt (koortslip!) of door blootstelling aan het zonlicht. Genitale herpes kan vooral ook worden uitgelokt door menstruatie of in tijden van stress.

Hoe kun je besmetting voorkomen?
Je kunt met het herpesvirus besmet raken als je in aanraking komt met de vochtblaasjes of nog verse korstjes, maar er wordt wel gezegd dat ook zonder dat de symptomen zichtbaar zijn het virus worden kan worden overgebracht (in het Engels heet dit 'asintomatic shedding'). Heb je een koortslip, vermijd dan in elk geval lichamelijk contact van de infectie-zone met andere mensen (dit geldt in het bijzonder voor baby's) om het virus niet op anderen over te brengen. Raak ook zelf de blaasjes zo min mogelijk aan omdat je het virus naar andere zones van je lichaam kunt overbrengen.

Wat moet je doen als je partner een koortslip heeft?
Om besmetting zoveel mogelijk te voorkomen, zou je je geheel van elk lichamelijk contact moeten onthouden en dan maar hopen dat je niets krijgt : In ieder geval kun je dus beter niet zoenen met iemand met een actieve koortslip. En onthoud dat je ook via orale seks met het herpesvirus besmet kunt worden!

Wat kun je tegen een koortslip doen?
Ondanks de vele onderzoeken bestaan er op dit moment nog geen commerciële vaccinaties tegen de besmetting van het herpesvirus. Heb je last van een actieve koortslip, dan geneest die vanzelf. Soms kan het uitbreken van een koortslip gestopt worden door het aanbrengen van een anti-viruscrème.

ADVERSUS


 

MEER OP ADVERSUS