Mannenmode, kapsels, sexy modellen and style

Home | Lifestyle en welzijn | Ringtone etiquette

Zet de juiste (ring)toon

Ringtone etiquette. Enkele do's en don'ts

In de hedendaagse wereld waarin we voortdurend met elkaar communiceren, is de mobiele telefoon meer dan een enkel communicatiemiddel geworden. De keuze van je mobiele telefoon is een uiting van je persoonlijkheid. Maar bijna nog belangrijker is de keuze van je ringtone. De ringtone (en de manier waarop je ermee omgaat) zegt véél, heel veel over jou (soms meer dan je zou willen).

Waarom is de keuze van je ringtone zo belangrijk?

Een ringtone brengt geluid voort en in het openbaar betekent dit - met een neutrale term - een 'onderbreking' of - met negatieve termen - 'verstoring van de rust'. In ieder geval betekent het een geluid extra. Harde en onaangename ringtones kunnen in publieke ruimtes als trein of bus heel storend voor de omstanders zijn. Wetenschappers beschouwen deze verstoring zelfs als 'in strijd met de sociale normen'. Enige aanpassing is dus wel op zijn plaats.

Zeker als je goed wilt overkomen. We zeiden al dat de ringtone een expressie van je persoonlijkheid is. Hoe belangrijk deze expressie is, blijkt wel als je de ringtone vergelijkt met een andere expressie van je persoonlijkheid: je kleding.

Een schreeuwend en knoertlelijk T-shirt zal je minder geïrriteerde blikken opleveren dan een keiharde en onaangename ringtone die de publieke rust verstoort!

De ringtone als 'stijlmeter'

Welke ringtone je kiest en hoe je er mee omgaat, is dus heel belangrijk. De ringtone zegt iets over jou en vooral ook over je sociale gedrag en persoonlijke stijl. Inmiddels bestaat er ook zoiets als een ringtone etiquette. Wij hebben een aantal do's en don'ts voor je.

1. Verstoor de openbare rust niet
Etiquetteregel nummer 1: wek met je ringtone geen ergernis onder omstanders in het openbaar. Jij kunt dat disconummer nog zo prachtig vinden, dat hoeft niet voor andere mensen te gelden. Kies je voor een opvallende en mogelijke ergerlijke ringtone, zet het volume dan laag of uit als je in openbare ruimtes bevindt. In sommige omgevingen (bioscoop bijvoorbeeld) zet je je telefoon helemaal uit of op de silent mode (dit geldt voor elke ringtone).

2. Wil je op safe gaan, kies dan een bescheiden ringtone
Wil je op safe gaan, kies dan een bescheiden ringtone. De meest veilige optie is een ringtone die het geluid van het klassieke telefoongeluid het dichtst benadert. Verder worden ook camouflage ringtones als 'veilig' en 'sociaal aanvaardbaar' gezien. Het gaat hier om ringtones met geluiden die opgaan in het gebruikelijke geroezemoes dat je in openbare ruimtes (bijvoorbeeld trein, bus, restaurants) hoort. Voorbeelden van camouflage ringtones zijn: bescheiden nies- en kuchgeluiden, een ssssssstttt (sussend) geluid, het geluid van voetstappen of fluitende vogeltjes.

3. Kies je standaard ringtone niet in het openbaar
Iedereen heeft wel eens naast iemand gelopen of gezeten die een nieuwe ringtone aan het uitkiezen was. Het voortdurend switchen van de ene naar de andere ringtone is één van de meest irritante dingen die je kan overkomen. Kies je standaard ringtone achter gesloten deuren.

4. Bedenk welke boodschap je met je ringtone wilt afgeven
We zeiden het al. Je ringtone is een sterke expressie van je persoonlijkheid. Wees je daarvan bewust als je een ringtone kiest. Hier zijn wat regels die je daarbij kunnen helpen:

a. een standaardringtone (de ringtones die je standaard op je mobiele telefoon aantreft) zegt het minst over jezelf. Je blijft er behoorlijk 'anoniem' bij.

b. een monotone ringtone is minder indringend dan een polyfone ringtone. Reis je veel met het openbaar vervoer of bevind je je vaak in openbare ruimtes, overweeg dan om voor een monotone ringtone te kiezen. Dit (lees: jij) wordt als minder storend ervaren.

c. een niet-standaardringtone vertelt direct de volgende dingen over jou:

- hij heeft tijd/geld in zijn ringtone geïnvesteerd (dit kan, afhankelijk van de omgeving waarin je je bevindt, gedachtes uitlokken als 'hij heeft zeker tijd over', 'hij wil opvallen', 'hij wil origineel zijn')

- de keuze van je niet-standaard ringtone zegt natuurlijk nog meer over je. Wat je ook kiest - klassieke muziek, The Doors of The Beatles, een romantische song, een swingend disconummer of jazz muziek -, je geeft er een heel duidelijke boodschap over jezelf (smaak, stijl, géén stijl) mee af.

5. Respecteer je collega's
Niet alleen in het openbaar maar ook op de werkplek gelden bepaalde etiquetteregels. Zo is het 'tegen de etiquette' om collega's met je ringtone te storen. Zet je volume op je werk zacht. Werk je met meerdere collega's in een ruimte, dan is het respectvol om je mobiele telefoon op de silent of vibrate mode te zetten.

6. Zet je mobiele telefoon uit of op de silent/vibrate mode tijdens belangrijke meetings of intieme gesprekken
Tijdens belangrijke meetings of intieme gesprekken is het beter om je telefoon op z'n minst op de vibrate mode te zetten. Zet het volume in ieder geval uit. Binnenkomende telefoontjes die met ringtone worden aangekondigd werken storend, leiden af en je geeft er een boodschap mee af dat de meeting of het gesprek niet belangrijk of interessant genoeg is. Weersta ook de neiging om te checken of je telefoontjes hebt binnengekregen. Dit staat onbeleefd en ongeïnteresseerd. Verwacht je een dringend telefoontje, zet je telefoon dan op de vibrerende stand en kondig van tevoren aan dat je op een telefoontje wacht.

ADVERSUS


 

MEER OP ADVERSUS