Mannenmode, kapsels, sexy modellen and style

Home | Lifestyle en welzijn | Voortijdige ejaculatie

Voortijdige ejaculatie

Mannen praten er misschien niet graag over, maar de vraag 'of je misschien 'aan vroegtijdige ejaculatie lijdt' speelt op een gegeven moment wel eens door iedere man zijn hoofd. Maar wanneer is er nu eigenlijk sprake van 'voortijdige ejaculatie' of 'vroegtijdige zaadlozing' (noem het zoals je wilt)? Wat is de oorzaak ervan? En tot wie moet je je wenden als je denkt dat je er last van hebt?

Wanneer is er sprake van voortijdige ejaculatie?

Het overkomt iedere man wel eens dat hij sneller klaarkomt dan hij zou willen, maar dat betekent nog niet dat er sprake is van voortijdige ejaculatie. Het is eigenlijk heel moeilijk om 'voortijdige ejaculatie' te definiëren en in de loop der tijd heeft men er heel wat criteria op los gelaten.

Soms werd het aantal 'stoten per seksueel contact' als uitgangspunt genomen, soms werd er gekeken naar het feit of de partner een orgasme had gehad. Maar uiteindelijk is er een algemeen geaccepteerd criterium gekomen, namelijk de 'IELT', dit is: 'Intravaginal ejaculation latency time'.

Dit criterium staat voor de tijd die verstrijkt tussen het begin van de penetratie en het begin van de zaadlozing. Kortom, er wordt gekeken hoe snel de man direct na penetratie klaarkomt. Zit je als man onder de 60 seconden dan zou er sprake zijn van 'voortijdige ejaculatie'.

Natuurlijk ben je er met dit criterium nog niet want in de praktijk is het niet gemakkelijk om de duur van de penetratie voor het klaarkomen te meten. Met een stopwatch in je hand... Een situatie niet echt bevorderlijk voor de romantiek is, zullen we maar zeggen. En verder is en blijft het een wetenschappelijk criterium en zal de situatie zal van man tot man moeten worden bekeken.

Zit het allemaal tussen de oren?

Eigenlijk is het niet gemakkelijk een scheiding te maken lichamelijke en geestelijke oorzaken. Soms kan een tijdelijke lichamelijke klacht als een ontsteking van de urinewegen tot een snellere zaadlozing leiden en heeft dit zich eenmaal een paar keer voorgedaan dan kan de angst dat het weer zal gebeuren ook parten gaan spelen. Lichamelijke klachten (ontstekingen van de urinewegen, maar ook MS en suikerziekte, om maar iets te noemen) kunnen dus een oorzaak zijn. Maar het kan ook tussen de oren zitten: faalangst, relatieproblemen, angst om afgewezen te worden, opvoeding en cultuur. Je zou een vroegtijdige zaadlozing kunnen zien als een verdedigingsmechanisme tegen de angsten die seksuele contacten kunnen oproepen.

Wat is de invloed op het seksleven?

Mannen die aan voortijdige ejaculatie lijden, zijn geneigd om zich steeds meer op het genot van hun partner te richten met als gevolg dat ze eigenlijk het probleem in stand houden. Want als je je op de ander richt, wordt het moeilijker om je op je eigen gevoelens en sensaties te concentreren. Zeker als het probleem langere tijd duurt, kan het een grote impact op het seksleven hebben. Soms is de partner niet langer bereid om de situatie te accepteren. Uit onderzoeken zou blijken dat het vaak de partners zijn die hun man ertoe aanzetten om een specialist te zien.

Tot wie moet je je wenden?

Kort gezegd zijn er twee specialisten op dit vakgebied: de seksuoloog en de androloog (specialist voor de man). Vaak is een samenwerking tussen beide specialisten nodig om het probleem goed in kaart te brengen en een oplossing ervoor te vinden. Die kan liggen in een combinatie van psychologische ondersteuning en medicijnen.

ADVERSUS


 

MEER OP ADVERSUS