5 Tips tegen faalangst tijdens het eerste afspraakje

eerste-afspraakje-faalangst-600x580

Hoe word je je faalangst de baas? Hoe overwin je dat zenuwachtige gevoel dat je tijdens een eerste afspraakje de keel snoert en onhandig maakt? En hoe… hoe zorg je ervoor dat je first date een vervolg krijgt?

Veel jongens en mannen hebben tijdens het daten – en met name tijdens het eerste afspraakje – last van faalangst (je bent niet de enige!). Je bent bang dat je niet aan haar verwachtingen voldoet. De zenuwen gieren door je lijf, je keel is dicht gesnoerd, je stoot tijdens het lopen tegen tafels of gooit een glas wijn om.

Kun je deze angst, deze onzekerheid, de baas worden? Absoluut. Zet eerst maar eens dat gevoel dat je moet presteren van je af. Daarmee kom je al een stuk verder. Haal de druk van het eerste (en tweede, en derde…) afspraakje eraf. Zo doe je dat:

  1. Wat is het doel van dit eerste afspraakje (of wat moet het zijn?)? Wij zullen de doelstelling eens voor je formuleren. Het doel is: een leuke tijd hebben, een paar rustige uurtjes doorbrengen met een aangenaam persoon, een nieuw iemand leren kennen, ideeën uitwisselen. Is dat alles? Ja
  2. Uit onderzoeken en publicaties blijkt dat vrouwen, gemiddeld genomen, pas na het vijfde of zesde afspraakje klaar zijn om de stap naar een ‘lichamelijk niveau’ te zetten (let op: gemiddeld genomen… het kan dus zijn dat jij na het twaalfde afspraakje misschien haar hand mag vasthouden, terwijl je buurman na het eerste afspraakje al… oké, je begrijpt wat we bedoelen). We halen dit punt alleen aan om te laten zien dat je je niet verplicht hoeft te voelen om al tijdens het eerste of tweede afspraakje een move te maken. Integendeel. Je moet er gewoon niet aan denken. Het scheelt je heel wat stress. Denk je eens in hoe heerlijk het moet zijn om stress-free te kunnen daten met een meisje of vrouw waar je echt, serieus in geïnteresseerd bent.
  3. Vindt ze me wel leuk? Laat dit soort gedachten ook maar zitten. Natuurlijk vindt ze je leuk. Anders had ze je uitnodiging niet geaccepteerd. Pijnig jezelf dus niet met dit soort vragen. Je bent toch geen masochist?
  4. Waar moet je over praten? Over alles wat je te binnen schiet. Over hoe de meisjes aan het tafeltje naast jullie gekleed zijn, over haar – of jouw – werk. Over je studie. Verzin maar iets, maar houd het luchtig.
  5. Hoe zeg haar aan het einde van de avond gedag? Moet je proberen haar te zoenen? Moet je haar binnen vragen? Ons advies: zeg haar dat je een heerlijke avond hebt gehad en dat je hoopt dat er nog vele andere zullen volgen. Met haar. En dat is het. En haal je geen dingen in je hoofd. Wie denk je wel dat je bent? Humphrey Bogart?

En nu je het eerste afspraakje glansrijk doorgekomen bent een paar adviezen voor het tweede afspraakje.

  1. Zet niet alles op alles om een tweede afspraakje door te drukken. Als je je kaarten goed gespeeld hebt tijdens het eerste afspraakje dan komt de rest (zo ongeveer) vanzelf. Het heeft geen zin om te stressen. Je komt er niet verder mee.
  2. Bombardeer haar na jullie afscheid niet met berichtjes, SMS-jes en telefoontjes. Natuurlijk laat je wat van je horen, maar wees niet te aanwezig. Voorkom dat ze al genoeg van je heeft voordat je de gelegenheid hebt gehad om haar tijdens een tweede afspraakje beter te leren kennen.
  3. Vraag nooit: ‘Hoe vond je me? Ben ik geslaagd voor het eerste afspraakje?’ Vraag niet naar haar oordeel. Nooit.
  4. Show interesse in haar maar niet al teveel. Beter nog als zij je vraagt wanneer jullie elkaar weer zien. Dat zij degene is die (zich af)vraagt: ‘Hoe vond hij me? Ben ik geslaagd?’ Hoe je haar zover krijgt? Dat leggen we in een volgend artikel uit.

 

Lees Trendystyle, modetrends, kapsels en makeup. Klik hier

 

Vind je dit artikel leuk? Laten we dan contact houden. Voeg ADVERSUS toe aan je favorieten. Druk op CRTL en D op je toetsenbord. We hopen je snel weer terug te zien! :-)

GESPONSORDE LINKS
MEER OP ADVERSUS