Tips tegen transpireren

Geurtjes en vochtvlekken. Twee ongemakken die de zomer met zich mee brengt. Twee ongemakken die vooral in het sociale leven heel lastig kunnen zijn. Wie voelt zich op z'n gemak met twee grote, natte plekken onder de armen (het staat bovendien onzeker: zou hij dan toch nerveus zijn)? En wie vindt het prettig om in de bus aan een lus te hangen als je weet dat je door je arm op te heffen een onaangenaam luchtje verspreidt (wast hij zich wel eens?)? Niemand toch. Hier zijn tien tips om geurtjes en transpiratievlekken tegen te gaan.

Een goede hygiëne


De eerste tip is natuurlijk: zorg ervoor dat je schoon bent. Douche iedere dag (en bij warm weer meerdere malen per dag). Draag altijd schone kleding. Doe alle kledingstukken die je direct op de huid draagt (overhemden, hemden) en ondergoed en sokken na één dag dragen direct in de was. Lucht de kledingstukken die je niet goed kunt wassen (blazers!) voordat je ze terughangt in de kast. Bij zeer warm weer kan het soms nodig zijn om je al halverwege de dag (of voor de avond) om te kleden.

Gebruik een goede deodorant of anti-transpirant


Pak niet zomaar het eerste het beste product uit de rekken van de supermarkt. Ga eerst na wat jij nodig hebt. Is het probleem vooral dat nare luchtje of heb je meer last van transpiratievocht? Een deodorant werkt vooral tegen onaangename lichaamsgeurtjes. Een anti-transpirant gaat lichaamsgeurtjes en vochtafscheiding tegen.

Maak een bewuste keuze. Soms moet je meerdere producten gebruiken om erachter te komen, wat voor jou het beste werkt. Het komt ook voor dat je een product al jaren naar tevredenheid gebruikt, maar dat je merkt dat het opeens niet meer zo goed helpt. Dan is het tijd om te veranderen.

Draag niet te strakke/kleine kleding


Zorg ervoor dat je comfortabel gekleed gaat. Ga voor losse, wat wijdere kleding. Ten eerste heb je het in dit soort kleding minder snel warm en zul je dus minder snel transpireren. Ten tweede geeft losse, luchtige kleding niet dat 'benauwde' gevoel van strakke kleding, een gevoel dat je op zich al het zweet doet uitbreken. Ten derde dringt transpiratievocht minder gemakkelijk in de kleding door omdat de huid minder contact met de kleding heeft. Tip: vervang je gebruikelijke pak door een linnen pak dat vaak qua snit al wat wijder is en draag wat ruimere overhemden (de zomer is het meest casual seizoen van het jaar, weet je nog?).

Ga voor natuurlijke materialen


Het is misschien logisch maar laten we het toch nog even herhalen. Natuurlijke materialen als katoen en linnen (om maar wat voorbeelden te geven) laten het lichaam 'ademen'. Synthetische materialen geven een 'verstikkend' gevoel. Ga dus bij voorkeur voor natuurlijke materialen, niet alleen voor je kleding maar ook voor je ondergoed en sokken.

Lichte kleuren


Iedereen weet dat donkere kleuren de warmte absorberen, terwijl lichte kleuren voor een koel en fris gevoel zorgen. Kleed je daarom bij voorkeur in lichte kleuren - wit, lichtgrijs, zachte pastels, beigetinten -. Wel zo zomers overigens!

Probeer oksel-pads


Bescherm colberts, blazers en andere kledingstukken die je niet gemakkelijk kunt wassen, met oksel-pads tegen transpiratie-vocht. Je hoeft je dan geen zorgen te maken om vochtplekken (die op een donkere kleur nog wel eens lelijk wit willen uitbijten) en voelt je 'veiliger'. Bovendien bespaart je het hoge rekeningen van de stomerij.

Laat die voeten ademen


In je vrije tijd is het nogal gemakkelijk. Dan verwen je je voeten met de luxe van een open teenslipper of sandaal. Gymschoenen en sneakers willen nog wel eens snel een geurtje hebben (zorg daarom dat je altijd schone, katoenen sokken draagt en gebruik zo nodig specifieke producten tegen geurtjes). Draag je dichte schoenen, kies dan voor een natuurlijk materiaal dat je voeten zoveel mogelijk laat ademen.

Pas je ritme aan het weer aan


In warme landen ligt het ritme lager dan bij ons. Dat heeft ook met de temperaturen te maken. Pas je ritme daarom aan aan het warme zomerweer. Verg lichamelijk niet te veel van jezelf en plan je afspraken wat ruimer zodat je alles rustig aan kunt doen. Ga niet op een holletje naar een meeting of mondaine gelegenheid, wil je niet 'klotsende oksels' en zweetdruppeltjes op je voorhoofd binnenkomen.

Zoek de warmte niet op, houd het hoofd koel


Kies het plaatsje in de schaduw, kies de schaduwzijde van de straat die je moet uitlopen, zet de parasol in de tuin. Zoek de warmte niet op maar kies voor die plekjes die je lichaam (en het hoofd) aangenaam koel houden

Eet en drink verstandig


Sommige voedingsmiddelen maken dat je meer gaat transpireren of kunnen transpiratievocht een onaangenaam geurtje geven, zoals pikant eten, (teveel) koffie en knoflook. Wellicht een reden om ze (vooral als je nog afspraken of verplichtingen voor de dag hebt staan) te vermijden. Zorg er in ieder geval voor dat je voldoende water drinkt. Transpireren leidt tot vochtverlies en jij moet ervoor zorgen dat het vochtgehalte van je lichaam op peil blijft.

Wees zelfverzekerd


Last but not least. Voel je zeker en zelfverzekerd. Als je de nodige maatregelen hebt genomen om geurtjes en transpiratieplekken tegen te gaan, kun je er gerust op zijn, en hoef je je om deze ongemakken niet druk meer te maken. Je kunt met een veilig en zeker gevoel de deur uitstappen. En dat op zich zal je al heel wat zweetdruppeltjes besparen, hetgeen je zelfverzekerdheid weer ten goede komt. Zo is de cirkel rond.

ADVERSUS
In samenwerking met

www.trendystyle.net