10 fabeltjes over zonnen

De zon is er weer. Nog even en we trekken massaal naar het strand. Wapen je - of het nu bewolkt is of niet - met een anti-zonnebrandmiddel dat geschikt is voor jouw huid. En onderschat de schadelijke invloed van de zon niet. Nog steeds bestaan er veel fabeltjes over zonnen en de bescherming tegen UVA en UVB-straling. Laat je er niet door van de wijs brengen. Voorkom rimpels, ouderdomsvlekken en ander - erger - leed.

1. Als ik een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor gebruik, word ik minder bruin.

Fout. Je wordt wellicht minder snel bruin, maar je wordt er niet minder bruin om. Hoe bruin je wordt (hoeveel pigment je huid in staat is om aan te maken), is erfelijk bepaald.

2. Als ik een zonnebrandcrème met een adequate beschermingsfactor gebruik, kan ik veilig zonnen.

Fout. Als je helemaal veilig wilt zijn, dan is er maar één oplossing, aldus de dermatologen, en dat is niet zonnen. Ga je in de zon, dan is het belangrijk dat je je huid goed beschermt. Een anti-zonnebrandmiddel is een must. Breng de crème aan voordat je de zon ingaat en herhaal deze handeling ook tijdens het zonnen met regelmaat, en in ieder geval na elke duik in het water. Besef dat de zon je huid verandert. Blootstelling aan de zon versnelt het verouderingsproces, versnelt de vorming van rimpels en ouderdomsvlekken en vergroot de kans op huidkanker.

3. Als ik bruin heb, kan ik maar beter niet scrubben want dan gaat mijn kleurtje eraf.

Fout. Je scrubt je kleurtje er niet af, maar wel de dode huidcellen. Je huid is egaler en wordt mooier bruin in de zon.

4. Als ik bruin wil worden, moet ik eerst rood worden.

Fout. Rood worden is geen stadium waar je doorheen moet als je bruin wilt worden. Rood worden is een teken dat je aan het verbranden bent of verbrand bent. Je gaat te snel. Vermijd de heetste uren van de dag en gebruik altijd een anti-zonnebrandcrème. Bescherm je zonodig met een parasol en met kleding.

5. Als ik bruin ben, zie ik er jonger uit.

Fout. Een gebruinde huid mag er van veraf misschien jong uitzien, maar bekijk de huid maar eens van dichtbij (om het nog maar niet te hebben over de lange termijn gevolgen). Een vleugje goudbruin staat misschien gezond, maar overdrijf niet.

6. Iedereen moet de zon in voor de aanmaak van vitamine d.

Fout. Tenminste, het ligt wat genuanceerder. Zoals het hier gezegd, wordt, klinkt het bijna als een excuus om maar heerlijk lang en intensief in de zon te gaan liggen bakken. Voor de aanmaak van vitamine D daarentegen zijn een paar ommetjes naar de bakker om de hoek - om het zo maar even te zeggen - al voldoende.

7. Als ik een waterproof product gebruik, hoef ik me na het zwemmen niet opnieuw in te smeren.

Fout. Een waterproof anti-zonnebrandmiddel beschermt je tijdens het zwemmen maar wil je veilig de zon in dan moet het ook na het zwemmen (of sporten) weer worden aangebracht.

8. Een zelfbruinend product beschermt mijn huid tegen de zon.

Fout. Een zelfbruinend product gaat een reactie met het oppervlak van de huid aan waardoor de huid donkerder kleurt, maar het heeft niets met de aanmaak van pigment te maken. Een zelfbruinend product beschermt je huid dan ook niet tegen de schadelijke invloed van de zon. Er zijn wel zelfbruinende producten met een UV-filter. Lees dit na op de verpakking.

9. Met kleding ben ik beschermd tegen de zon.

Fout. Tenminste... kleding beschermt je huid wel tegen de zon, maar het hangt van het materiaal af hoe groot die bescherming is. Hoe dichter het weefsel bijvoorbeeld, hoe beter je beschermd bent. En donkere kleding biedt meer bescherming dan witte kleding.

10. Als ik eenmaal bruin ben, hoef ik geen anti-zonnebrandmiddel meer te gebruiken

Fout. Een anti-zonnebrandmiddel is en blijft een must om de huid te beschermen. Pigment alleen is niet voldoende om je huid adequaat te beschermen.

In samenwerking met www.trendystyle.net.

ADVERSUS