Bescherm je huid tegen de zon!

Alternatieve (of beter: complementaire) manieren van bescherming tegen de zon

We weten het allemaal: we moeten ons beschermen tegen de zon. Niet alleen omdat de zon schadelijk kan zijn maar ook omdat onbeschermde blootstelling aan UV-straling kan leiden tot vroegtijdige veroudering van de huid, en dat wil toch niemand! Dus wapenen we ons met antizonnebrandcrèmes en smeren we erop los.

Maar wat vaak genoeg wordt vergeten, is dat er ook andere manieren zijn om je tegen de zon te beschermen. Wat te denken van kleding, van petten en van zonnebrillen? We weten maar weinig over de bescherming die deze voorwerpen ons kunnen bieden. tijd om er eens dieper op in te gaan.

Voor kleding bestaat er zelfs een aparte graadmeter: de UPF, vergelijkbaar met de SPF voor zonnebrandcrèmes. Een onderzoek van de Europese Gemeenschap heeft uitgewezen dat eenderde van de kledingstukken onvoldoende tegen de zon beschermt.

De bescherming die een stof kan bieden, hangt af van het soort stof (katoen en linnen bieden maar weinig bescherming), maar ook van de manier waar het kledingstuk gewassen en gestreken is (door het te strijken wordt de bescherming vergroot), van de chemische behandeling van de stof en van de kleur (donkere kleding beschermt beter) en van hoe strak of wijd het kledingstuk is (hoe strakker, des te minder de bescherming). Een klein testje om iets over de bescherming van een kledingstuk te weten te komen, is het tegen de zon in houden. Hoe meer zonlicht het kledingstuk doorlaat, hoe minder het beschermt.

Ook hoeden en petten beschermen tegen de zon. Hoe breder de rand, hoe meer bescherming. Toch is het aan te raden om naast het gebruik van een pet ook nog een zonnebrandcrème te gebruiken. Een hoofddeksel begint pas een beetje te beschermen als de rand tenminste 7,5 cm breed is. En dan hebben we het echt over een joekel van een hoed!

Zowel UVA- als UVB-straling kunnen schade aan de ogen veroorzaken. Een zonnebril voorkomt dus niet alleen de kraaienpootjes die zich vormen bij het voortdurend ogen dichtknijpen tegen het felle zonlicht, maar beschermt ook de ogen zelf. Ga voor een zonnebril met optimale bescherming (raadpleeg de opticien). Donkere glazen beschermen in de regel beter dan lichte glazen. Vergeet tijdens het dragen van een zonnebril niet om toch ook de tere huid rond de ogen met een antizonnebrandcrème te beschermen.

ADVERSUS