De nieuwe modekleuren man voor lente zomer 2019

De modecollecties voor de heren voor lente zomer 2019 staan in het teken van kleur. Dit zal je niet verbazen. Al sinds een aantal seizoenen gebruiken de modehuizen in hun herencollecties kleuren die vroeger ‘not done’ waren.

De nieuwe modekleuren man voor lente zomer 2019
De nieuwe modekleuren man voor lente zomer 2019. Fashion Show: Versace

Voor lente en zomer 2019 gaan we vooral felle (neon en pop) kleuren zien. Daarnaast komen we in het kleurenpalet voor het nieuwe seizoen ook zachte tinten als industrieel grijs, lichtblauw en bleekroze tegen.

Expensive en cool

Als ik zo naar de catwalks kijk, gaat geen man tegenwoordig nog naar kantoor,’ merkte een modejournalist tijdens de Milan Fashion Week op. De kleurrijke outfits voor lente en zomer 2019 zien er inderdaad niet bepaald ‘office proof‘ uit. Zelfs de herencollecties van de meest traditionele modehuizen vertonen tegenwoordig uitgesproken streetwear en sportswear invloeden, een fenomeen dat ook zijn weerslag op het kleurenpalet heeft. De ontwerpers reageren hiermee op maatschappelijke ontwikkelingen waarin comfort en welzijn steeds vaker centraal staan.

Net zoals de werktijden en zelfs de werkplaats is ook de dresscode op de werkvloer ‘flexibeler’ geworden. Jonge managers en carrièrejagers zitten niet meer aan hun bureau gekluisterd, maar zoeken steeds vaker een meer ontspannen werkplek op. Ook hebben deze jongeren meer aandacht voor hun gezondheid en welzijn (fitness) dan de vorige generaties. Bij dit alles hoort een relaxedere look die zowel luxe (status) en comfort moet uitstralen. De mood is ‘expensive & cool‘.

Tegen deze achtergrond moet je ook de modekleuren op de catwalks en in de nieuwe herencollecties zien.

De kleur van het jaar 2019: oranje

Volgens kleurspecialist Pantone is de topkleur voor het jaar 2019 ‘Living Coral‘, een koraaloranje tint met een gouden ondertoon (vorig jaar was de kleur van het jaar een ultraviolette tint). Het is een levendige maar vooral ook warme kleur met een gouden ondertoon die vooral geschikt is voor het hoogzomerseizoen. Vind je ‘m te uitgesproken dan kun je je beperken tot een enkel modeaccessoire in die kleur. Volgens Pantone zou de ommezwaai van een vrij koude kleur van het jaar 2018 (ultraviolet) naar een warme kleur voor het jaar 2019 (koraaloranje)  een reactie zijn op de koude digitale wereld waarin we leven. Kortom, we hebben behoefte aan warmte.

Overigens beperken we ons niet tot koraaloranje, maar gaan we het komende seizoen een heel scala aan oranje tinten zien.

De nieuwe modekleuren man voor lente zomer 2019
De nieuwe modekleuren man voor lente zomer 2019. Fashion Show: MSGM, ph. Mauro Pilotto

Nuon en pop kleuren

Kauwgomroze, acid groen en pop geel kleuren sweaters, shirts en zelfs maatkostuums. Deze kleuren zijn onder meer te vinden in de modecollecties van Versace, Louis Vuitton en MSGM.

De nieuwe modekleuren man voor lente zomer 2019
De nieuwe modekleuren man voor lente zomer 2019. Fashion Show: Versace

Relaxede maatkostuums in zachte tinten

Maatkostuums met oversized jasjes en ruimvallende broeken komen deze zomer in bleke tinten als industrieel grijs, bleekroze en lichthemelsblauw. Het maatkostuum krijgt hierdoor een moderne twist. Deze lichte nuances komen we onder meer tegen bij Ermenegildo Zegna, Dior en Giorgio Armani.

De nieuwe modekleuren man voor lente zomer 2019
De nieuwe modekleuren man voor lente zomer 2019. Fashion Show: Ermenegildo Zegna

De comeback van bruin

Afgelopen winter maakte bruin al een sterke comeback. Ook in lente en zomer 2019 gaan we (geraffineerde) bruin nuances dragen. Denk daarbij aan nuances als toffee, caffè latte, chocoladebruin en reebruin. In combinatie met fris wit en industrieel grijs zijn deze kleuren erg mooi. Zie bijvoorbeeld de herencollectie van Fendi.

De nieuwe modekleuren man voor lente zomer 2019
De nieuwe modekleuren man voor lente zomer 2019. Fashion Show: Fendi. Klik hier voor meer beelden van de Fendi collectie

Legergroen en bladgroene tinten

Militaire invloeden blijven de mode beïnvloeden. Dat geldt ook voor lente en zomer 2019. Vanzelfsprekend leidt dit tot een opleving van legergroen.

De nieuwe modekleuren man voor lente zomer 2019
De nieuwe modekleuren man voor lente zomer 2019. Fashion Show: Ermenegildo Zegna. Klik hier voor meer beelden van Zegna

Racing red

Een andere kleur die we in het nieuwe seizoen gaan dragen, is ‘racing red’. Deze energieke kleur is vooral geschikt voor sportievere outfits en items. Denk hierbij aan sweaters, jacks, parka’s, shorts (ook een hot item voor zomer 2019) en sneakers.

Kleurrijke fantasieën

Met opkomst van de low cost flights is de wereld voor iedereen opengegaan. Waren exotische reizen vroeger alleen weggelegd voor de ‘happy few’, tegenwoordig liggen ze binnen ieders handbereik. In deze context passen de tropische en kleurrijke fantasieën die we ook het komende seizoen weer gaan dragen.

Door: Charlotte Mesman voor ADVERSUS

MEER OP ADVERSUS