Hoe kleed je je voor een sollicitatiegesprek

Hoe kleed je je voor een sollicitatiegesprek
Hoe kleed je je voor een sollicitatiegesprek

Hoe kleed je je voor een sollicitatiegesprek? Kleren maken de man (en kunnen tijdens een sollicitatiegesprek de doorslag geven)

Het zijn geen gemakkelijke tijden, voor niemand niet. De economie laat te wensen over (dat wordt ons tenminste verteld) en de klassieke problemen op het werk worden nog eens uitgebreid met het fenomeen van werkgevers die van de situatie gebruik maken om het werknemersbestand op te schonen. Het resultaat? Het is gemakkelijker om je baan kwijt te raken en moeilijker om een nieuwe baan te vinden. Wat kun je doen? C’est la vie…

Maar een paar tips – stijltips om precies te zijn – kunnen we je wel geven. Een paar do’s en don’ts voor als je een sollicitatiegesprek hebt. Want uiterlijk telt. Met je uiterlijk geef je een boodschap af. We worden voor een groot deel – ook al geven we het niet graag toe – beoordeeld op de manier waarop we ons presenteren.

Geloof je het niet? Stop dan nu maar met lezen. Ben je geïnteresseerd? Lees dan verder.

1. Overdrijf niet. Denk niet dat je indruk maakt als je je met een extreme of superoriginele outfit op een sollicitatiegesprek presenteert. In tijden als deze is het belangrijker dan ooit om concreet, serieus en betrouwbaar over te komen. En een look die deze eigenschappen uitstraalt, zal je ongetwijfeld helpen. Het is niet zo dat je met een te originele look per definitie niet door de selectie heen komt, maar wie heeft er zin om op dit moment risico’s te nemen?

2. Helpt merkkleding je echt? Het is niet altijd zo’n goed idee om je voor je sollicitatiegesprek van top tot teen in Armani en Gucci te hullen. Je loopt het risico dat je iets uitstraalt dat je toekomstige (dat hoop je dan) werkgever niet zal bevallen. Elegantie wordt niet bepaald door het merk dat je draagt. Er zijn internationale kledingketens die heel nette (en kwalitatief goede) pakken in het assortiment hebben voor maar de fractie van de prijs van een merkkostuum. Houd dat goed gedachten.

3. Ga voor een verzorgd kapsel. Zorg dat je haar goed geknipt is en schoon is. Het maakt niet uit of het nu langer of korter is als je kapsel maar respect voor jezelf en voor anderen uitdrukt. Tenzij je auditie doet voor een opengevallen plek in de band van Marilyn Manson…

4. Hetzelfde geldt voor je handen en nagels. Je hoeft echt geen geld aan een manicure te besteden en kunt alles zelf thuis doen. Ga voor korte, schone en verzorgde nagels. Geen velletjes en geen droge huid. Niet alleen vrouwen kijken naar de handen van een man…

5. Tanden en adem. Oké, je begrijpt wat we bedoelen.

6. Rook niet (als je deze lelijke gewoonte hebt) voordat je bij je toekomstige (dat hoop je dan) werkgever binnenstapt. Niets is erger dan een persoon die zich gehuld in de sigarettenrook op een sollicitatiegesprek presenteert.

7. Je gezichtshuid. Ook heel belangrijk. Je gezicht geeft uitdrukking aan emoties en gevoelens. Tijdens het sollicitatiegesprek zullen alle blikken vooral op je gezicht gericht zijn. Een goed verzorgde en gehydrateerde huid is een perfect visitekaartje.

8. Baardgroei. Je kunt je het beste met een net geschoren gezicht (het liefst zonder bloederige sneetjes) presenteren. Geef je de voorkeur aan een lichte baardgroei – van twee of drie dagen, zullen we maar zeggen – zorg er dan voor dat het duidelijk is dat dit een stijlkeuze is en niet de consequentie van onvoldoende lichaamsverzorging.

9. Aftershave en deodorant. Een kwalitatief goede aftershave helpt altijd (maar overdrijf niet). En gebruik je aftershave niet om andere (onaangename) luchtjes te verbergen. In dat geval kun je beter op je schreden terugkeren, een douche nemen en een andere outfit aantrekken.

10. Self confidence. Eigenwaarde, eigenliefde, noem het hoe je wilt. Feit is dat dit heel belangrijk is. Fundamenteel en moeilijk om te improviseren. Je hebt het of je hebt het niet. Maar de juiste outfit en een goed verzorgd uiterlijk zijn in ieder geval een enorme egoboost die je tijdens het sollicitatiegesprek goed van pas kan komen. Probeer het maar eens, je hebt niets te verliezen…

ADVERSUS

 

Lees Trendystyle, modetrends, kapsels en makeup. Klik hier

 

Vind je dit artikel leuk? Laten we dan contact houden. Voeg ADVERSUS toe aan je favorieten. Druk op CRTL en D op je toetsenbord. We hopen je snel weer terug te zien! :-)

GESPONSORDE LINKS
MEER OP ADVERSUS