Mad Men is cool! Ga voor de Don Draper stijl

Don Draper look
De Amerikaanse televisie serie Mad Men die in 2007 het licht zag, is inmiddels verheven tot 'cult' en hoofdpersoon Don Draper (geïnterpreteerd door Joh Hamm) is een waar stijlicoon. Begin april 2013 gaat het zesde seizoen in Amerika van start en daarmee laait het enthousiasme voor de serie die zich in de jaren '60 afspeelt weer helemaal op. De stijlvolle heren van advertentiebureau op de Madison Avenue in New York blijven modeontwerpers, hair stylisten, visagisten én het grote publiek inspireren.

Steal the look! Maar dan wel met een eigentijdse interpretatie

Misschien heb ook jij je ooit wel eens afgevraagd hoe Don Draper en consorten als Roger Sterling en Pete Campbell het klaarspelen om er altijd zo 'gelikt' uit te zien? Wat maakt nu die 'man-van-wereld'-look? En hoe kun je deze look naar onze tijd vertalen?

Don Draper look

Met de laatste vraag komen we eigenlijk al aan een belangrijk punt. De Don Draper stijl is er eentje die je moet interpreteren. Zou je Drapers look letterlijk overnemen, dan zou je in onze tijd - zo' n slordige 50 jaar later - behoorlijk 'uit de tijd' overkomen.

Creëer je eigen 'man van succes' look

Interpreteren. Dat klinkt altijd zo vaag. Gelukkig zijn er wel een aantal handwijzigingen die we je kunnen geven om jezelf die Man of Success-look aan te meten.

Ga voor gedekte en klassieke kleuren en sobere prints

Het lijkt een open deur maar kijk eens naar het modebeeld van vandaag de dag. De mode is op dit moment een explosie van kleuren. Geel, blauw, oranje en groen zijn kleuren die je als man tegenwoordig zonder probleem draagt. Voor de Don Draper look ga je echter weer terug naar de klassieke kleuren. Grijs is de favoriet, donkerblauw mag ook. En ga je voor een fantasie, zorg er dan voor dat'ie sober is.

Kraakheldere lichte overhemden

Je maatkostuum completeer je met een kraakhelder licht overhemd. Wit of lichtblauw. Smetteloos en perfect gestreken.

Don Draper look

Maatkostuums met het accent op 'maat'

Mogen kleuren dan een ondergeschikte rol spelen, snitten spelen de hoofdrol in deze look. Ga voor een pak dat perfect afkleedt. Je hoeft hiervoor niet naar een kleermaker. Maar wees bij aankoop kritisch. Controleer de pasvorm in de kleinste details en ga vooral voor kwaliteit met een hoofdletter.

Persoonlijke interpretatie

De verschillende personages in Mad Men lijken op het eerste gezicht allemaal in dezelfde jaren '60 stijl gekleed maar ze onderscheiden zich wel degelijk van elkaar. De stijl van Don Draper is wat stijf en formeel. Ga je voor zijn look, zorg er dan voor dat je niet 'opgesloten' in je pak zit. Draag het met nonchalance en vooral ook met zelfverzekerdheid, een eigenschap die karakteristiek voor Draper is. Speel verder met details. Don Draper zul je niet snel zonder een paar goed gekozen manchetknopen en een vierkant opgevouwen zakdoek in zijn borstzak zien. Spreken deze details je aan, ga er dan voor. Maar onthoud dat het geen must is. Het gaat om de interpretatie van de look.

Don Draper look

Das voor overdag

Een detail dat in onze ogen voor de Don Draper look wel een must is, is de das. Ook hier ga je voor een klassieke maar tegelijkertijd eigentijdse print.

Smoking voor de avond

En als de gelegenheid ernaar is, aarzel dan niet om je smoking te vertonen. Ook hier gaat weer alle aandacht naar pasvorm en perfectie.

Lichaamsverzorging

Kleren mogen de man dan maken, maar zonder lichaamsverzorging ben je nergens. De Don Draper look vraagt om een gladgeschoren en verzorgde huid, een scherpe snit in je haar en verzorgde nagels en handen. Geen detail mag verwaarloosd worden. Houd voor ogen dat het creëren van een stijlvolle look vooral TIJD kost. Gun jezelf die tijd.

Charlotte Mesman voor ADVERSUS