Kleding advies: man in pak
Mannen (weer) graag strak in het pak

Dat er op dit moment in de wereld veel ontwikkelingen gaande zijn, hoeven we je niet te vertellen. Dat er in de modewereld eveneens veel gebeurt, verbaast je daarom misschien ook niets. Maatschappelijke ontwikkelingen en mode trends gaan van oudsher hand in hand. Zo zien we al langere tijd weer een opwaardering en herontdekking van het maatpak. Misschien zelfs wel ten koste van het onafscheidelijke duo T-shirt/jeans.

Formele(re) herenmode is in opmars. Een teken aan de wand zijn de internationale modeweken. Tijdens de Fashion Weeks is er de afgelopen jaren meer ruimte en aandacht gekomen voor de klassieke modehuizen. Opvallend is bijvoorbeeld dat in Milaan veel trendy herenmerken van de catwalk zijn verdwenen, terwijl modelabels als Corneliani, Ermenegildo Zegna en Canali hun herintrede hebben gemaakt en tegenwoordig hun nieuwste collecties voor de man weer groots showen. Een ander teken aan de wand is dat de eer om de modeweken te openen steeds vaker aan deze merken - Corneliani en Zegna - te beurt valt.

Maar ook de ultra-stylish modehuizen, de 'coole' modelabels, hebben de afgelopen jaren steeds meer aandacht aan de 'suit' besteed. Dankzij Hedi Slimane, voormalig hoofdontwerper van Dior Homme, is het klassieke herenkostuum 'gemoderniseerd'. Slimane is verantwoordelijk voor het slanke silhouet dat we - wellicht in een iets relaxtere vorm - in de hedendaagse collecties zien.

Ontwerpers als Slimane en modehuizen als Prada hebben 'het pak' een nieuw en vooral fashionable aanzien gegeven. Ook een creatieve geest als Tom Ford heeft in het vorige decennium een flinke basis gelegd voor de herwaardering van het herenkostuum.

En stijlvolle televisieseries als Mad Men, een serie die geheel draait om de charmante 'altijd-strak-in-het-pak' reclameman Don Draper in het New York van de jaren '60, versterken zonder meer de huidige pakken-trend in de modewereld.

De ruimvallende pakken à la Giorgio Armani uit de jaren '80 zijn van het toneel verdwenen. En langzaam maar zeker komen we ook weer terug van onze hang naar 'casual', zo kenmerkend voor de jaren '90 waarin de 'casual Friday' populair werd. Spijkerbroeken en T-shirts zullen altijd trendy en cool blijven, maar moderne mannen grijpen vaker naar een pak.

Kleding advies: man in pak

Double-breasted blazer met goudkleurige knopen in combinatie met een korte broek bij Corneliani zomer 2011
Kleding advies: man in pak

Een geslaagde mix van 'casual' en 'smart' bij Ermenegildo Zegna zomer 2011
Kleding advies: man in pak

Een moderne dandy-look compleet met hoed bij Ermenegildo Zegna zomer
Kleding advies: man in pak

'Zoals het hoort'-outfit bij Canali zomer 2011
Kleding advies: man in pak

Tweedelig pak met trench coat bij Corneliani zomer 2011
Kleding advies: man in pak

Strak gesneden kostuum met slank silhouet bij Z Zegna zomer 2011

Aan de ene kant wordt er wel gezegd dat de crisis hier debet aan is. Het is nu eenmaal een feit dat iedereen harder moet werken om zich op de werkvloer staande te houden en een maatpak of een goed gesneden herenkostuum is daarbij een flink steuntje in de rug. Het straalt vertrouwen en kwaliteit uit, kenmerken die weer hoog in het vaandel staan. Aan de andere kant heeft de man de afgelopen decennia een intensief bewustwordingsproces doorgemaakt. De moderne man mag (moet) vandaag de dag verzorgd ten tonele verschijnen. Mannen hebben op dit gebied een enorme ontwikkeling doorgemaakt en dat heren aandacht aan hun uiterlijk en kleding besteden is tegenwoordig algemeen geaccepteerd, sterker nog: het wordt gewaardeerd. In deze context past het herenkostuum, meer nog dan T-shirts en jeans die voor een soort geveinsde nonchalance kunnen doorgaan.

Vanzelfsprekend kom je niet met zomaar een pak weg. Waar het in het jaar 2011 vooral om gaat, is dat je een kwalitatief goed pak met een perfecte pasvorm draagt. Blazer en broek moeten goed gesneden zijn en de juiste lijnen en vormen hebben. Eenvoudig, simpel en stylish zijn de sleutelwoorden. Je kunt kiezen voor een tweedelig kostuum. Slanke double-breasted blazers maken deze zomer een comeback. Een trench coat maakt het geheel af en zelfs hoeden zijn weer in. Maar wil je helemaal trendy zijn, dan neem je deze klassiekers als basis en mix je ze met casual kledingstukken of een opvallende kleur. De juiste mix van 'smart' en 'casual' is ronduit... cool.

Charlotte Mesman voor ADVERSUS