Zo draag je kleur

Het (zonder toestemming) kopiļæ½ren van onze artikelen om ze op andere websites of in tijdschriften of kranten te publiceren, betekent niet alleen een inbreuk op onze auteursrechten maar getuigt ook van weinig fantasie. Wij zijn het beu om onze artikelen overal tegen te komen... Kopieer onze artikelen niet.

Heb jij opgemerkt dat de modeontwerpers voor zomer 2011 het geijkte kleurenpatroon van zwart, blauw, grijs, wit, natural kleuren en kaki hebben doorbroken met felle kleuren als geel, oranje, groen en blauw? Dan is het nu tijd om een stap verder te zetten en deze kleuren ook daadwerkelijk te dragen. Hier zijn een aantal tips en adviezen voor het dragen van kleur (foto Ermenegildo Zegna zomer 2011).

De mode voor zomer 2011: fluorescerende kleuren

De mode voor zomer 2011 is een explosie van kleur. Nooit zagen we zoveel kleuren voor de man (en ook voor de vrouw) op de catwalks. De trend is felle, fluorescerende kleuren, acid kleuren. Acid geel, giforanje, gifgroen, kobaltblauw. Verder zijn ook fruitige kleuren in. Aardbeirood, braamrood, banaangeel.

Hoe draag je de nieuwste zomerkleuren?

1. Kleur in de zomer
Niet voor niets heeft de explosie van de modekleuren op de catwalks juist in de zomer plaatsgevonden. De zomer is het meest casual seizoen van het jaar. Wil je je wel eens aan kleur wagen, dan is het nu het moment.

2. Bouw het langzaam op
Mannen zijn gewend aan klassieke kleuren. Ze voelen zich doorgaans het best in zwart, blauw of grijs terwijl een felle kleur soms toch heel verfrissend kan zijn. Geef je garderobe een moderne twist met een felle kleur. Begin met een enkel kledingstuk en draag het in je vrije tijd om eraan te wennen. Het strand is een ideale omgeving om te beginnen om met kleuren te experimenteren. Je zult zien dat je eenmaal thuis in het dagelijks leven ook gemakkelijker naar een kleur grijpt.

3. Draag één felle kleur per keer
Om te beginnen draag je één kledingstuk in een felle kleur per keer. Combineer felgeel met een donkerblauwe spijkergroen, draag een feloranje T-shirt op een kaki broek.

4. Hoe fel?
Als we het over kleuren voor zomer 2011 hebben, dan hebben we het vooral over felle kleuren en bijvoorbeeld niet over pastels of verwassen watertinten. Het is natuurlijk leuk om de mode te volgen maar houd bij het kiezen van kleuren wel rekening met je eigen kleuren (je huidskleur, je haar). Een vuistregel is: hoe donkerder je bent, hoe feller de kleuren die je kunt hebben. Let op! Dit is maar een vuistregel. Beoordeel altijd naar je eigen persoonlijkheid en smaak of een kleur je goed staat of niet.

5. Kleur in het gezicht
Kleur staat goed in het gezicht. Ga je voor kleur, ga dan (vooral in het begin) bij voorkeur voor kleurrijke bovenkleding als T-shirts en truien. Kleuren in het gezicht zorgen namelijk voor een gezonde uitstraling (en de healthy look is deze zomer helemaal in) terwijl bijvoorbeeld beige tinten je gezicht wat bleek en moe kunnen maken.

6. Waag je aan meerdere kleuren
Heb je de stap gezet en voel je je op je gemak in de eerste kleurrijke kledingstukken die je hebt aangeschaft, dan kun je nog een stap verder doen en meerdere kleuren met elkaar combineren voor een supermoderne look. Kies daarbij bij voorkeur kleuren uit dezelfde kleurenfamilie: dus combineer geel met oranje, oranje met rood, blauw met groen, of blauw met paars.

7. Geen motiefjes. Color blocking is in!
Deze zomer gaat het allemaal om 'color blocking', om maar even een technische term te noemen. Dit betekent dat je met grote, effen kleurblokken werkt. Vermijd deze zomer dus kleurrijke motiefjes en fantasieën. Houd het eenvoudig. Combineer een oranje T-shirt met een rode broek. Draag een groen T-shirt op een spijkerbroek die net iets blauwer is dan gewoonlijk.

8. De stap van sportief naar formeel
Hoe sportiever of informeler je kledingstijl, des te gemakkelijker het is om kleur te dragen (in de sportschool draag je veel gemakkelijker rood of geel dan naar kantoor). Toch kan het heel mooi zijn om ook in je formelere kleding een kleurelement te verwerken. Dit kun je ook doen in de vorm van een accessoire. Kledingstukken die zich bovendien heel goed lenen voor kleur zijn: regenjassen, regenlaarzen en paraplu's. De extra's in je kledingkast zullen we maar zeggen.

9. Kleuren en hun betekenis
Nog even iets over kleuren en hun betekenis of de boodschap die je ermee uitstraalt (en de impact die je ermee op vrouwen hebt!). Wie rood draagt, heeft lef, is niet bang om gezien te worden. Rood straalt power en seksuele energie uit. Groen daarentegen heeft een kalmerend effect en staat voor rust en warmte. Geel is een wat alarmerende kleur maar is ook heel zonnig en zomers. Draag je deze kleur op de juiste manier dan staat'ie voor optimisme.

10. Ook voor de winter veel kleur
Tot slot: ook de mode voor winter 2011 2012 vertoont nog steeds veel felle kleuren. Met name oranje en kobaltblauw blijven we nog een tijd zien. Alle reden dus om er toch eens mee te gaan experimenteren.

ADVERSUS