Trench coats zomer 2011
De trench coats voor zomer 2011? Kort!

Het (zonder toestemming) kopiļæ½ren van onze artikelen om ze op andere websites of in tijdschriften of kranten te publiceren, betekent niet alleen een inbreuk op onze auteursrechten maar getuigt ook van weinig fantasie. Wij zijn het beu om onze artikelen overal tegen te komen... Kopieer onze artikelen niet.

Het is nu eenmaal een feit dat je de zomer in ons land niet zonder jas doorkomt. Gelukkig bieden de modecollecties ons ook voor zomer 2011 genoeg keuze. Blazers, jasjes en korte jacks zijn trendy en hebben dit seizoen een chique uitstraling. En daarnaast is er natuurlijk een echte klassieker die altijd wel in de mode zal blijven: de trench coat.

Trench coat, een echte 'evergreen'
De trench coat is een evergreen die niet meer uit de klassieke herengarderobe is weg te denken. Wat eens begonnen is als regenjas voor legerofficieren in de Eerste Wereldoorlog is uitgegroeid tot een kledingstuk dat met tal van emoties is omgeven. De jas dankt zijn coole image niet in het minst aan de vele films en stripboeken waarin hij wordt gedragen door de hoofdrolspelers, al dan niet met een 'goede' of 'kwade' inborst. Iedereen kent de beelden van Humphrey Bogart in zijn trench coat. Hetzelfde geldt voor Inspector Clouseau in de Pink Panther movies. En Michael Biehn droeg 'm als Kyle Reese in 'The Terminator'. Om maar een paar voorbeelden te noemen.

Trench coat man zomer 2011
Trench coat man zomer 2011
Trench coat man zomer 2011
Trench coat man zomer 2011
Foto's van links naar rechts: Costume National, Enrico Coveri, Z Zegna, Dsquared2

Korte trench coats
Net zoals elk kledingstuk is de trench coat aan modes en trends onderhevig, ook al is het eigenlijke karakter door de decennia heen (de trench coat bestaat nu ongeveer een eeuw!) steeds bewaard gebleven. Voor zomer 2011 is de trench coat vooral: kort. Een ander sleutelwoord is 'eenvoud'.

De trench coats voor dit seizoen vallen maximaal net boven de knie. Veel geziene lengtes zijn echter halverwege het dijbeen of zelfs nog korter. De jassen blinken uit door eenvoud. Trench coats met een dubbele rij knopen (double breasted) voeren de boventoon maar hier en daar zien we ook coats met een enkele rij. Steekzakken winnen het van zakken met klep.

Kleur!
Opvallend is dat we voor de komende zomer ook meer trench coats in kleur gaan zien. Een welkome afwisseling voor die heren die al heel wat beige coats in hun kast hebben hangen.

Dure materialen als leer en suède
Verder hebben verschillende ontwerpers zich voor zomer 2011 aan trench coats in dure materialen als leer en suède gewaagd. Deze trench coats verlenen je uiterlijk onmiddellijk een ontzettend chique look, maar je zult er wel heel wat voor moeten neertellen...

Trench coat man zomer 2011
Trench coat man zomer 2011
Foto's: links leren trench coat op de catwalk van Ermenegildo Zegna, rechts suède trench coat op de catwalk van Corneliani

Charlotte Mesman voor ADVERSUS