Twee dingen die ik geleerd heb van mijn schouderblessure

De eerste momenten zijn dramatisch en in gedachten hoor je elke keer weer die 'krak'... Maar misschien ben je meer geïnteresseerd in de lessen die ik van deze blessure heb geleerd. Het zijn er twee. Twee heel belangrijke lessen. Allebei. Ik ga je er nu over vertellen...

Als je tijdens het krachttrainen in de sportschool letterlijk 'krak' in je schouder hoort terwijl je een gewicht heft, dan is het goed mis. Wat er op zo'n moment door je hoofd gaat? Van alles. De eerste momenten zijn dramatisch en in gedachten hoor je elke keer weer die 'krak'... Maar misschien ben je meer geïnteresseerd in de lessen die ik van deze blessure heb geleerd. Het zijn er twee. Twee heel belangrijke lessen. Allebei. Ik ga je er nu over vertellen.

Hoeveel keer hebben we niet geschreven dat de warming-up, voordat je gaat krachttrainen, heel belangrijk is. Uiterst belangrijk. Waarom heb ik mijn spieren op die bewuste dag half september in Milaan (tijdens de modeweek) dan niet even opgewarmd in plaats van direct - vanaf de allereerste serie - te beginnen met het volle gewicht voor mijn borstspieren? Ik weet het, je hebt gelijk. Laat maar zitten...

Feit is dat ik tijdens de tweede serie (platte bank met barbell) mijn linkerschouder demonstratief hoorde kraken. Echt waar, het was letterlijk een 'krak' waarop direct de vraag volgde: 'En hoe moet ik nu die barbell terug op z'n plaats krijgen, hoe kom ik uit deze positie?' Op één of andere manier is het me gelukt, maar toen direct de volgende vraag bij me op: 'En nu'?

Tja... een week met ontstekingsremmers, rust (en dat was niet moeilijk, ik kon de schouder nauwelijks bewegen) en verder specifieke oefeningen om de rotatorenmanchet (die spieren die helpen bij de draaibewegingen van de arm) te versterken. Dat doe je op een heel bijzondere manier met behulp van elastische banden. Langzaam maar zeker ben ik ook weer, heel voorzichtig, gaan trainen. Daarbij vermijd ik angstvallig alle bewegingen die riskant voor mijn schouder kunnen zijn.

En dat zijn eigenlijk alle basisoefeningen. Geen platte of schuine bank met barbell of losse gewichten dus en ook geen shoulder press met gewichten of barbell voor de schouders. In deze situatie moest ik mijn fantasie gebruiken, op mijn ervaring vertrouwen en de raadgevingen van de sportinstructeur goed ter harte nemen, en dat is: lichte gewichten voor schouders en borstspieren, oefeningen met kabels en losse gewichten en alle bewegingen die ook maar even lijken op de beweging die de blessure hebben veroorzaakt vermijden. En dan maar hopen op een snelle genezing.

Het resultaat? Dat is beter dan voorheen. Ik leer nu pas goed om me te concentreren op de uitvoering van de oefeningen, om de spieren die de oefeningen in beweging zetten maximaal aan te spannen en om me niet druk te maken om de hoeveelheid gewicht die ik gebruik. Het werkt.

En omdat je altijd optimistisch moet zijn en uit elke situatie iets positiefs moet halen, deel ik op deze pagina mijn ervaring en de twee lessen die ik daaruit geleerd heb, met jullie. Ik vat ze nog even samen:

  1. Warm je spieren en gewrichten altijd - ALTIJD - op voordat je gaat trainen en met gewichten aan de slag gaat.
  2. Besteed aandacht aan de manier waarop je je oefeningen uitvoert. Je zult ontdekken dat het niet (alleen) de gewichten zijn die bijdragen aan de spiergroei maar ook (misschien wel vooral) de correcte manier waarop je de oefeningen doet en series tot uitputting uitvoert (ook hier geldt weer, het maakt niet uit hoeveel gewicht je gebruikt, als je er maar komt).

En ondertussen geneest mijn schouder langzaam, heel langzaam, er zit verbetering in...

ADVERSUS