Televisie kijken stompt af

Televisie kijken stompt af
Televisie kijken stompt af

Ik kijk al jaren geen televisie meer maar soms kan ik niet aan zijn indringende en afstompende aanwezigheid ontkomen. De afgelopen dagen was ik te gast bij vrienden en daar stond de televisie dag en nacht aan. Urenlang werd ik gekweld door de indringende beelden van het kleine scherm en de agressieve stemmen van nieuwslezers.

Ken je dat gevoel dat je bespringt als een vogel op je hoofd schijt, als een auto jou als voetganger nat rijdt door onbeschoft hard door een regenplas te gaan, als je met je schoen in de poep trapt? Een soortgelijk gevoel krijg ik als ik word blootgesteld aan de televisie.

Bestaat nieuws dan alleen maar uit weeralarmen (code geel en rood), terroristische dreigingen, oorlogsdreigingen, uit familiemoorden en – straatmoorden en voorzorgmaatregelen voor onze veiligheid? Zijn het niet allemaal zorgvuldig geselecteerde berichten om het moraal van het publiek zo laag mogelijk te houden? Wat kan het ons schelen dat het waait? Waait het in Nederland niet altijd in de herfst of winter? Krijgt ons landje niet al eeuwen – of langer – van alles vanaf de Atlantische Oceaan over zich heen?

En dan die gezichten van nieuwslezers en verslaggevers. Met een gekwelde maar vastberaden uitdrukking kijken ze in de camera, samenzweerderig maar serieus, vastbesloten om het publiek te bereiken, om op de juiste (angst)knoppen te drukken.

En dan die eindeloze kookprogramma’s, familiedramaprogramma’s, praatprogramma’s en Amerikaanse televisieseries…. Is het mogelijk dat deze programma’s enkel en alleen voor commerciële doeleinden worden vertoond, zoals ze ons steeds maar weer voorhouden?

En als het fenomeen televisie nu eens iets was waar niet alleen geld mee wordt verdiend, maar ook iets dat wordt geïnstrumentaliseerd om de moraal en het intellect van de massa op een minimaal niveau te houden?

Wij zouden willen aanraden om die televisie maar te laten voor wat het is, om je eigen hersens te gebruiken en niet passief zomaar alles te geloven wat voorgekookt en voorgekauwd opgedist wordt zodat het er ook bij de minder begaafden als koek ingaat…

Wij raden je niet aan om minder televisie te kijken of om te beter te selecteren wat je gaat kijken. We raden je aan om helemaal niet meer te kijken.

Zou je dat lukken?

ADVERSUS

MEER OP ADVERSUS
Afvallen met aërobe training

Afvallen met aërobe training

Aërobe oefeningen worden wel aangeduid als cardiovasculaire oefeningen (cardiofitness) omdat ze de opname van zuurstof vergroten, de bloedcirculatie verbeteren en het hart…

Schouders trainen

Schouders trainen

Schouders, schouders, schouders. Als je mij vraagt welke spiergroep tijdens de training in de sportschool het vaakst verwaarloosd wordt, dan zijn dat de schouders…

De nieuwe BMW 545e xDrive Sedan

De nieuwe BMW 545e xDrive Sedan

MW presenteert een nieuw plug-in hybride topmodel. Dat is de BMW 545e xDrive Sedan, met een zescilinder-in-lijn benzinemotor en vierwielaandrijving voor maximale energie-efficiëntie en dynamische prestaties