Ben jij bang voor mooie vrouwen? Misschien lijd je aan venustrafobie

Gynefobie
Ben jij bang voor mooie vrouwen?

Het is geen grapje, de angst voor mooie vrouwen bestaat, komt vaker voor dan je denkt en er is ook heel wat over geschreven. Venustrafobie, ook wel ‘caligynefobie‘ is een variant van gynefobie ofwel ‘angst voor vrouwen’. Een fobie die wij, gelukkig, niet hebben. Tenminste één angst waar wij geen last van hebben :)

Moeite met ademhalen (en dat niet vanwege de opwinding), ware paniekaanvallen, misselijkheid, hartkloppingen, overmatige transpiratie, duizelingen, gevoel van flauwvallen. Het zijn de belangrijkste symptomen van venustrafobie, een term die wij willen vertalen als ‘angst voor mooie vrouwen’. De symptomen kunnen met wisselende intensiteit optreden en veroorzaken een diep en ellendig gevoel als degene die eraan lijdt zich in de nabijheid van een mooie vrouw bevindt (mooi in de ogen van degene die last heeft van dit verschijnsel natuurlijk).

Caligynefobie is een irrationele angst die zich bij mannen maar ook bij vrouwen kan voordoen. De oorzaak kan liggen in een psychologisch trauma dat zich op jonge leeftijd heeft voorgedaan.

Wat kun je ertegen doen?

Gewoonlijk is een psychotherapie de aangewezen weg. De patiënt krijgt langzaam maar zeker steeds meer foto’s en video’s te zien en gaat vervolgens ook de confrontatie met vrouwen in levende lijve aan. Deze methode wordt wel ‘systematische desensitisatie’ genoemd. Stapsgewijs wordt van de minst spannende situatie naar de meest spannende situatie toegewerkt.

Een andere benadering is de cognitieve gedragstherapie waarbij de persoon die last heeft van venustrafobie leert om het begin van een paniekaanval te herkennen en om er zo goed mogelijk mee om te gaan. Vandaag de dag schijnen er zelfs mogelijkheden te zijn om de situaties waarin de paniekaanvallen zich voordoen op de computer na te bootsen en aan de hand daarvan te werken aan het oplossen ervan.

In elk geval is het, zoals met alle fobieën, belangrijk om zich tot een gekwalificeerde psycholoog of psychiater te wenden. Wend je niet tot niet-gekwalificeerde en geïmproviseerde hulpverleners die de situatie die op zich al gecompliceerd is nog wel eens zouden kunnen verergeren.

ADVERSUS

Vind je dit artikel leuk? Laten we dan contact houden. Voeg ADVERSUS toe aan je favorieten. Druk op CRTL en D op je toetsenbord. We hopen je snel weer terug te zien! :-)

MEER OP ADVERSUS.NL