Hoe gelukkig is jouw relatie?

Liefde
Hoe gelukkig is jouw relatie?

Wanneer heb je een gelukkige relatie? Een vraag die niet snel te beantwoorden is. Omdat je als ‘gelukkig liefdespaar’ aan wel heel veel dingen moet voldoen. Je moet met elkaar communiceren, maar hoeft nu ook weer niet alles te zeggen, je moet elkaar de vrijheid laten en dat zonder het de ander onder zijn neus te wrijven, je moet actief en creatief zijn in bed, je moet elkaars fouten accepteren en elkaar kunnen vertrouwen… om maar een paar dingen te noemen.

Gelukkig voelen we heel veel dingen al zelf aan en hebben we geen ‘handleiding voor het gelukkige liefdespaar’ nodig, ook al vergt het de nodige inspanningen om van iedere dag samen weer een feest te maken. Inspanningen, moed en goede wil. En soms ook een beetje bevestiging van buitenaf. Daarom hebben we een klein checklijstje opgesteld van dingen die je in een ‘ideale liefdesrelatie’ zou moeten vinden. Om gewoon eens even te kijken hoe het er in jouw relatie op dit moment voorstaat. Loop het rijtje maar eens langs en vink maar eens aan welke ingrediënten in jullie relatie te vinden zijn.

Ingrediënten van de ideale liefdesrelatie:

Vertrouwen

Eén van de meest belangrijke peilers in een relatie (wat voor relatie dan ook) is het vertrouwen. Je moet op elkaar kunnen bouwen. Dit is breder dan je misschien denkt. Het slaat niet alleen op het vertrouwen dat hij of zijn niet vreemdgaat en op het nakomen van afspraken en het nemen van verantwoordelijkheden.

Het gaat ook een intimiteit tussen de beide partners die het mogelijk maakt om elkaar de eigen zwakheden te laten zien zonder dat het gevaar bestaat dat dit vertrouwen door de ander beschaamd wordt.

Communiceren

Het ‘hoofdstuk’ communiceren is ook heel breed. In de eerste plaats is communiceren een uitwisseling van ideeën, van gedachten, maar het is vooral ook belangrijk dat je aan elkaar aangeeft wat je wel en niet wilt, wat je leuk vindt en wat niet. Het is de enige manier om elkaar te ontdekken. En in de ideale liefdesrelatie eindigt die ontdekkingstocht nooit. Iedere partner is voortdurend in ontwikkeling (zelfontwikkeling) en iedere dag kan er een stukje van de puzzel die ‘partner’ heet, bijkomen.

Discussiëren

Het is natuurlijk prachtig als je het altijd met elkaar eens bent, maar in werkelijkheid zal dat niet mogelijk zijn. Als dit het geval is, zijn de partners óf allebei heel inschikkelijk van aard óf schikt de een zich helemaal naar de ander. Discussiëren is een belangrijk onderdeel van het hoofdstukje communiceren. Het helpt om elkaar beter te leren kennen, om duidelijkheid te scheppen, om misverstanden uit de wereld te helpen, om elkaars standpunt beter te begrijpen en om ruzies uit te praten of te voorkomen.

Elkaar respecteren

Elkaar respecteren, elk in de waarde laten, elkaar niet afvallen, elkaars fouten respecteren, elkaars wensen respecteren en elkaars smaken respecteren. In een ideale liefdesrelatie accepteren de partners dat ze niet altijd op één lijn zitten, dat ze niet dezelfde ideeën, hobby’s en smaak hebben. Ze nemen elkaar zoals ze zijn en proberen niet om de partner te veranderen.

Elkaar vrijheid laten

Ook al leef je dan samen en heb je een liefdesrelatie met elkaar, je blijft een individu met eigen wensen, eigen gedachten, eigen vrienden, je eigen werkzaamheden en je eigen zelfontwikkeling. In een ideale liefdesrelatie gunnen de beide partners elkaar een privé-hoekje in huis en een eigen sociaal leven. En dat zonder het elkaar in te wrijven. Het is geen gunst die je elkaar verleent of een recht dat je moet veilig stellen. Als volwassen partners respecteer je dat de ander zijn of haar ‘eigen dingen’ (te doen) heeft.

Samen dingen doen

Elkaar de vrijheid laten is belangrijk maar het is ook belangrijk dat je samen dingen doet. Intimiteit en solidariteit zijn andere belangrijke ingrediënten van een ideale liefdesrelatie. Samen kleine geheimen delen, samen een maaltijd koken, samen op reis, samen de krant lezen, samen ontbijten. Kleine intieme momenten die de relatie verdiepen.

Van elkaar genieten

Natuurlijk is het dagelijks leven veeleisend en slijt de verliefdheid na een tijdje, maar in een ideale liefdesrelatie werken de beide partners eraan om hun liefdesleven actief te houden. Door tijd voor elkaar vrij te maken, door creatief te zijn, door samen leuke (en spannende) dingen te doen en door je in te spannen om ook qua uiterlijk aantrekkelijk voor de ander te blijven.

De bereidheid om je eigen tekortkomingen onder ogen te zien

In een gelukkige liefdesrelatie zijn de beide partners zichzelf en zijn ze niet bang om ook hun eigen tekortkomingen onder ogen te zien en aan elkaar te tonen. Begrip voor elkaar en, niet te vergeten, een flinke dosis humor halen de scherpe kantjes van dit aspect van de liefdesrelatie weg.

Vertrouwen in jezelf en je relatie

Je moet eerst van jezelf houden voordat je van een ander kunt houden. De beide partners moeten zelfstandig en volwassen in het leven staan, ze moeten niet bang zijn om de ander iets te weigeren uit angst om zijn of haar liefde te verliezen, ze moeten de ander niet in zijn vrijheid beperken uit angst dat de ander ervan doorgaat. Vertrouwen in jezelf en in de liefde hadden we misschien wel op de eerste plaats moeten zetten.

Vind je dit artikel leuk? Laten we dan contact houden. Voeg ADVERSUS toe aan je favorieten. Druk op CRTL en D op je toetsenbord. We hopen je snel weer terug te zien! :-)

MEER OP ADVERSUS.NL