Vrouwen tolereren onaantrekkelijke mannen. Maar o wee als ze een misstap begaan

Liefde en relatie
Vrouwen tolereren onaantrekkelijke mannen. Maar o wee als ze een misstap begaan

Opgelet, heren, beschouw je jezelf als een ‘onaantrekkelijke man’ (hopelijk niet, geen man op de wereld zou zoiets van zichzelf mogen denken!), zorg er dan voor dat je je netjes gedraagt. Want o wee als je als onaantrekkelijke man een misstap begaat. Je krijgt je faux pas geheid zwaarder aangerekend dan je knappe rivaal.

Vrouwen tolereren een onaantrekkelijke man tot op een bepaald punt, maar pas op als hij zich misdraagt. Dan willen ze ‘m nog wel eens gaan mijden.

Dit is één van de conclusies van het onderzoek van Jeremy Gibson en Jonathan Gore van de Eastern Kentucky University in Amerika, gepubliceerd in Springer’s Gender Issues.

De eerste indruk is belangrijk en helaas speelt uiterlijk daarbij een rol. Bekende voorbeelden hiervan zijn sollicitatiegesprekken, eerste ontmoetingen/afspraakjes met een vrouw maar ook contacten met autoriteiten zoals politie en rechterlijke macht.

Een eerste indruk wordt in mum van tijd gevormd maar is niet is echter altijd juist. Dit is te wijten aan het zogenaamde ‘halo-effect’. Positieve eigenschappen ‘buigen’ de eerste indruk in een positieve richting, terwijl aanwezigheid van negatieve eigenschappen (zoals een onaantrekkelijk uiterlijk!) bij de beeldvorming sneller de suggestie wekken dat andere negatieve kwaliteiten aanwezig zijn (‘negatief halo effect’, ook wel ‘devil effect’).

Gibson en Gore doken in de materie. Zij waren vooral geïnteresseerd in de vraag hoe aantrekkelijkheid en sociaal gedrag van mannen de beeldvorming van vrouwen beïnvloedt. Ze lieten daartoe aan 170 studenten steeds twee mannelijke gezichten zien in combinatie van een beschrijvende situatie: de één maakte zich schuldig aan een sociale no-no, terwijl de ander zich correct gedroeg.

Het bleek dat de studentes veel meer aanstoot nemen aan het breken met sociale normen of regels als de man in kwestie onaantrekkelijk is. Bij aantrekkelijke mannen had een misstap veel minder invloed op de beeldvorming van de persoon.

Ofwel, zoals we het al in het begin van dit artikel formuleerden: vrouwen tolereren een onaantrekkelijke man tot op een bepaald punt, maar pas op als hij zich misdraagt. Dan willen ze ‘m nog wel eens gaan mijden. ‘Onaantrekkelijkheid is OK totdat je (als man) een misstap begaat’, aldus Gibson.

Alles gaat dus goed zolang je je als onaantrekkelijke man netjes gedraagt. Maar o wee als je een misstap begaat. Je wordt dan in een veel negatiever licht gesteld dan je aantrekkelijke rivaal.

Betekent dit dat onaantrekkelijke mannen veroordeeld zijn tot oneindig lief gedrag willen ze vrouwen behagen? Leggen ze het af tegen aantrekkelijke mannen die ook nog eens stout mogen zijn? Ja en nee. Er zijn vrouwen die op de zogenaamde ’teddybear’ types vallen. Ben je een onaantrekkelijke lieve jongen, blijf dan maar zoals je bent.

Maar wil je onder het verdomde ‘devil effect’ van een onaantrekkelijk uiterlijk uitkomen, dan rest je eigenlijk maar één ding. Trek je sportkleren uit de kast, maak een afspraak bij de kapper, doe wat aan je uiterlijk en schud dat ‘devil effect’ voorgoed van je af…

ADVERSUS

 

Vind je dit artikel leuk? Laten we dan contact houden. Voeg ADVERSUS toe aan je favorieten. Druk op CRTL en D op je toetsenbord. We hopen je snel weer terug te zien! :-)

MEER OP ADVERSUS.NL