Mannen en hun angsten in bed

Hoeveel mannen, stoer en zelfverzekerd in het dagelijkse leven, ondergaan niet een metamorfose zodra het op seks aankomt. De angsten en onzekerheden van de man zijn, zeker op het seksuele vlak, vaak nog een taboe. Het is een thema dat noch mannen noch vrouwen graag aanroeren. Want de man is per definitie sterk, stoer, mannelijk, macho en - vooral - onfeilbaar in bed. Hij moet zijn partner de nodige bevrediging geven en bovendien wil hij altijd en overal de beste zijn (vooral in bed).

Toch blijkt het in de praktijk nog wel eens anders uit te pakken. Misschien ligt het aan het feit dat mannen en vrouwen zo heel anders in elkaar zitten, ook als het op seks aan komt. Misschien zijn de verwachtingen (van hem en van haar) vaak niet realistisch en te hoog. Voeg daar de stress van het werk en een tikkeltje aangeboren onzekerheid aan toe. Meng alles goed door elkaar en zie hier de man die veel vrouwen vaak tussen de lakens te zien krijgen: een onzekere man die in bed zo graag wil maar desondanks weinig presteert, een kwetsbare man die hunkert naar bevestiging en goedkeuring van haar kant.

Terecht reageert een lezeres op een vorig artikel met de opmerking: 'Volgende keer dus een stukje over mannen die een grote mond hebben maar thuis weinig presteren'. Niet altijd is de realiteit in overeenstemming met de verwachtingen. Laten we eerlijk zijn, een man is er nooit gerust op als het 'presteren' aankomt. Nooit.

Er zijn zoveel angsten die kunnen opspelen. Hieronder hebben we er een aantal uiteengezet. Het is een samenvatting van de angsten die we in de mails die wij dagelijks van jullie ontvangen, zijn tegengekomen. Het zijn reële angsten waar iedere man - in meer of mindere mate - vóór, tijdens of na de liefdesdaad mee te maken kan krijgen. De volgorde is niet willekeurig: de angsten zijn naar belangrijkheid gerangschikt. De meest voorkomende angsten staan bovenaan in de lijst.

1. Misschien vindt ze hem (te) klein…

Een klassieker. De angst van iedere man. Over de dimensies van zijn orgaan zijn vrachten met boeken geschreven. We zullen hier niet nader op het onderwerp ingaan, maar we willen alleen opmerken dat dit, ondanks alle geruststellende woorden, nog steeds angst nummer 1 is. Ogenschijnlijk geldt 'size does matter', voor de mannen althans.

2. Wat als het mij niet lukt om haar te bevredigen omdat ik niet weet wat zij fijn vindt?

Gebrek aan ervaring of chronische onzekerheid geven mannen vaak een inadequaat gevoel en het idee dat ze niet in staat zijn om hun partner te bevredigen. Ook dit is een angst die we veel in de mails tegenkomen.

3. Wat als ik te snel ben?

We hebben het hier over de zogenaamde 'ejaculatio praecox'. Maar wat betekent vroegtijdig klaarkomen eigenlijk? Veel mannen die erover klagen (we laten extreme gevallen en pathologische aandoeningen hier terzijde) weten vaak niet eens wat de criteria zijn (om je de waarheid te zeggen: zelfs de artsen die zich met dit probleem bezighouden, zijn er nog niet helemaal uit). Leeftijd en ervaring spelen in ieder geval een rol. Ons advies is: concentreer je niet alleen op de 'mechanische' daad, er zijn zoveel andere manieren om je partner te plezieren...

4. Wat als ik in vergelijking met haar vorige partners maar weinig presteer?

Tja... nog zo eentje. Deze angst wordt gekenmerkt door een mix van jaloezie en een minderwaardigheidsgevoel ten opzichte van de vorige partners van de persoon met wie je het bed deelt. Wat kun je doen? Erover praten is misschien een goed begin...

5. Wat als zij een of andere soa heeft?

Een gegronde angst die je allereerst te lijf kunt (moet!) Gaan door de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Gebruik altijd een condoom tenzij je precies weet hoe het er met de gezondheid van je partner voorstaat. Heb je eenmaal alle nodige voorzorgsmaatregelen genomen, dan is het zaak om je angst voor seksueel overdraagbare aandoeningen terzijde te zetten. Hoe kun je anders relaxen en van de seks genieten?

6. Wat als haar vriendje erachter komt?

Nog een angst die nauw verbonden is met schuldgevoelens. Maar waarom moet je dan ook, met alle meisjes die voorhanden zijn, juist een vrouw die al een vriendje heeft, uitkiezen?

7. Wat als zij niet lekker ruikt, niet fris en/of verzorgd is?

Heel simpel. Je legt haar uit waar de douche is. Of je gaat samen douchen. En als het gewoon niet gaat, dan biedt de televisie vaak een goed alternatief.

8. Wat als ik mijn erectie al voor het einde van de daad verlies?

Dit is een angst waar veel mannen mee te maken hebben en die in verschillende opzichten op angst nummer 2 lijkt. Als het je vaker gebeurt en je bent nog jong is het een goed idee om een arts te raadplegen. Is het je nooit gebeurt, maar blijft de angst dat het ooit zal gebeuren door je hoofd spelen, dan kun je altijd bij een psycholoog terecht.

9. Wat als ze zwanger wordt?

Het zou kunnen. Maar je hebt het helemaal in eigen hand. Vandaag de dag is een ongewenste zwangerschap vaak vooral te wijten aan onvoorzichtig of onzorgvuldig gedrag (behalve dan het geval waarin het condoom tijdens het vrijen scheurt). Als deze angst je seksleven beheerst, praat er dan goed met je partner over en werk er samen aan om de risico's zo veel mogelijk te beperken.

10. Wat als zij gaat rondbazuinen hoe ik het er in bed afbreng?

Dit is geen angst, maar het is een gegeven. Je kunt er zeker van zijn dat je bedprestaties niet tussen vier slaapkamermuren zullen blijven. Vrouwen, hoe lief en aantrekkelijk ook, hebben nu eenmaal een klein foutje (eentje maar?): in het gezelschap van vriendinnen praten ze graag hun mond voorbij.

ADVERSUS

GESPONSORDE LINKS