Een nieuwe trend in de liefde: het profiel van de 'serial dater'

Als het hebben van één man al fantastisch is, stel het je dan eens voor hoe het zal zijn om er meerderen te hebben!

Er wordt veel gesproken en geschreven over het concept familie, over monogamie. Het concept 'singles' komt ook vaak aan bod. In dat geval is de toon meestal een beetje meewarig, doorspekt met medelijden en met de hoop dat ook de arme single op korte termijn een man zal vinden en een gezinnetje zal stichten.

Maar waar we maar weinig over horen, is over de singles die het niet alleen in hun eentje helemaal naar hun zin hebben, maar ook nog eens prat kunnen gaan op een lange lijst 'dates' zonder dat ze ooit de behoefte voelen om zich terug te trekken in een exclusieve relatie. Het fenomeen is niet zozeer nieuw, maar krijgt de laatste tijd steeds meer voet aan de grond en wordt wel aangeduid met de term 'serial dating'.

Laten we maar gelijk het woord geven aan marjan, 28 lentes jong, afdelingsmanager in een grote kledingzaak. 'Toen het uitging met mijn vriendje, was ik tot mijn verbazing echt opgelucht. Ik voelde me opeens vrij en had geen zin meer in een exclusieve relatie. Op dit moment ga ik met zo'n zeven mannen uit en het is altijd gezellig.

Ik heb het nog nooit zo naar mijn zin gehad! Sommigen zijn oude vlammen die toen het uit was met mijn laatste vriendje opeens weer op de stoep stonden. Mijn andere dates heb ik pas later leren kennen.

Ook op internet. Inmiddels ben ik er heel goed in geworden om nieuwe contacten te leggen. Ik let altijd heel goed op, zeker omdat ik in het begin een paar minder leuke ervaringen heb gehad. Ik was toen nog een beetje naïef. Maar nu weet ik precies waar ik op moet letten en heb ik geen problemen meer gehad. Al mijn dates weten dat ik ook andere mannen zie en het lijkt erop dat ze er helemaal geen probleem mee hebben. Ik hoef me nooit eenzaam te voelen. Als ik zin heb om iemand te zien, dan doe ik dat. Ben ik liever alleen of ga ik liever stappen met een vriendin dan kies ik daarvoor. Een telefoontje en alles is geregeld. Ik vind altijd wel iemand. En de seks? Beter dan ooit!'

Marjan kunnen we gerust onder de categorie 'serial dater' plaatsen. Hetzelfde geldt voor katja, 23 jaar, studente. Ze schrijft ons: 'eigenlijk heb ik nooit een echte relatie gehad. Altijd korte relaties. Op dit moment ga ik soms zelfs alleen maar één, ten hoogste twee keer met een jongen uit en dan kijk ik weer om me heen. Ik houd van kort en intens. Ik zie er goed uit en zit dus echt niet om mannen verlegen. Het enige probleem is dat de jongens waar ik mee uitga, vaak niet begrijpen dat ik verder niets wil. Wie zegt dat mannen playboys zijn? De mannen die ik heb leren kennen wilden meestal direct een exclusieve relatie... Vanaf het allereerste afspraakje. Mij niet gezien!'

We hebben meerdere mails over dit onderwerp ontvangen. Een teken dat ook hier het 'serial dating'-fenomeen een groei doormaakt. Het lijkt er bijna op dat de rollen omgedraaid worden. Dat de mannen steeds meer op zoek zijn naar stabiliteit, naar een blijvende relatie en dat de vrouwen (niet allemaal natuurlijk, maar ze zijn er) de smaak te pakken hebben van vrije relaties, zonder al teveel verplichtingen.

We hebben een klein onderzoekje gedaan en op basis daarvan het profiel van de doorsnee serial dater opgesteld. Misschien val jij ook wel in de categorie of misschien ben je een potentiële serial dater. Je weet maar nooit :-)

Het profiel van een doorsnee 'serial dater'


Leeftijd: 22 - 32 jaar
Opleidingsniveau: hoger beroepsonderwijs, universiteit
Lichamelijke kenmerken: aantrekkelijk, in ieder geval zeker van en blij met haar uiterlijk
ervaringen in de liefde: meerdere (soms vele), meestal afgesloten met een diepe teleurstelling
Sociaal leven: heel intens. Veel vriendinnen waar ze haar hart bij kan uitstorten
Salaris (als de opleiding is voltooid): meestal boven de middenmaat
Hobby: mannen verzamelen...

ADVERSUS
(in samenwerking met trendystyle.net)