Voorspel, please!

Hoeveel mannen vergeten het concept 'voorspel' niet? Of misschien is het geen kwestie van vergeten, maar weten ze gewoon niet wat het inhoudt? Het concept 'voorspel' is, laten we elkaar goed begrijpen, helemaal niet zo abstract als men wel wil denken. Het maakt deel uit van, en is de basis voor, een goede seksuele relatie. Alleen willen wij mannen deze fase nog wel eens overslaan en gelijk doorstomen naar... de daad.

Waarom? Wat is er aan de hand? Zijn wij pure egoïsten, ongeïnteresseerd, misschien wel te lui (of misschien te opgewonden, te onrijp?) om ons in zoiets als het voorspel te verdiepen? Of hebben we misschien nog niet goed begrepen dat een voorspel zoals het betaamt wel eens in ons voordeel zou kunnen uitpakken? Het antwoord zal wel weer een mix van al deze dingen, en misschien nog wel meer, zijn.

Maar feit is dat als je aan 100 meisjes/vrouwen vraagt wat mist in hun liefdesleven, het merendeel zal antwoorden: het voorspel!

Een (soms vaak letterlijk) pijnlijke kwestie, die zorgt voor een incompleet, zelfs onbevredigend liefdesleven. Een kwestie die vrouwen ertoe kan brengen om steeds vaker 'nee' tegen hun partner te zeggen, gewoonweg omdat passie en genot in bed ver te zoeken zijn. Ongewenste gevolgen, voor hem en voor haar, van het feit dat hij niet begrepen heeft hoe belangrijk het voorspel voor een bevredigend seksleven, wederom voor hem en voor haar, is.

Vrouwen houden ervan om zoete woordjes te fluisteren, om te spelen, om elkaar te strelen, te omarmen, elkaar lieve dingen te vertellen. ze houden ervan om 'veroverd' te worden, om zich begeerd te voelen, om met overgave gekust, gemasseerd te worden, om zich mooi te voelen. Het zijn gebaren en emoties die haar klaarmaken voor het liefdesspel (en mocht ze er eens geen behoefte aan hebben, dan begrijp je dat als man meteen, maak je daar maar geen zorgen over!).

Over het algemeen is het voorspel de introductie die zij nodig heeft om echt van de liefde te kunnen genieten. En dat is nu precies het grote verschil met het 'sterke geslacht', dat vaak al genoeg heeft aan een sensueel uitgevallen reclamespot om er 'klaar' voor te zijn. Voor de liefdesdaad zelf heeft hij doorgaans niet meer tijd nodig dan een korte koffiepauze (ook al wil hij nog wel eens opscheppen over zijn uithoudingsvermogen... maar dat is een ander verhaal).

Een fundamenteel verschil tussen mannen en vrouwen dat, zoals gezegd, voor de nodige problemen kan zorgen. Meerdere vrouwen legden hun situatie via email aan ons voor. Ze klaagden erover dat zij de liefdesdaad door het ontbreken van het voorspel inmiddels als, op z'n zachtst uitgedrukt, 'onaangenaam' beschouwen. Ze legden uit hoe het bedrijven van de liefde in hun relatie (helaas) teruggebracht is tot een puur mechanische (en voor haar pijnlijke) daad met alle consequenties van dien voor het liefdesleven tussen de lakens, maar ook daarbuiten.

En onvermijdelijk volgde in deze mails steevast de vraag: Wat moet ik doen? Wat moet ik tegen hem zeggen? Hoe maak ik het hem duidelijk zonder dat ik hem kwets? En zonder dat ik als 'frivool' of 'weinig serieus' overkom? (ja, ook deze angst bestaat)

ADVERSUS