Wat zijn jouw fobieën?

crisis300Welke angst veroorzaakt kortsluiting in jouw hersens? Welke fobie is in staat jouw lichaam en geest te verlammen van – ja, letterlijk – angst? Er bestaan ongelooflijk veel verschillende soorten angsten, fobieën, die onze mentale stabiliteit bedreigen. Ieder heeft zijn eigen angst. Sommige angsten kunnen heel onbenullig of misschien zelfs wel lachwekkend lijken. Totdat je er zelf mee te maken hebt.

Wat dacht je voor angst voor spinnen? Of voor schorpioenen? Of misschien de angst om te vliegen of voor kleine ruimtes? Het is waar, er zijn angsten die vaker voorkomen en die algemeen geaccepteerd zijn. Maar er zijn er ook waar je misschien nog nooit van gehoord hebt. En toch kunnen ze onoverkomelijke problemen opleveren voor degenen die er last van hebben.

Laten we eens tien van de meest voorkomende (‘normale’) angsten opsommen:

Vliegangst (aviofobie)

Angst voor gesloten ruimten (claustrofobie)

Angst voor onweer of bliksemschichten (astrafobie)

Angst voor het donker of de nacht (nyctofobia)

Hoogtevrees (acrofobia)

Angst voor open ruimtes (pleinvrees ofwel agorafobia)

Angst voor spinnen en slangen (arachnofobie en ofidiofobie)

Angst voor injecties en naalden (trypanofobie)

Angst voor de maatschappij en mensen (sociofobie)

Angst voor de dood (thanatofobie)

En dan nu de meest ‘vreemde’ angsten (tenminste, vreemd voor degenen die er geen last van hebben), maar ze bestaan echt:

Angst om de straat over te steken… ofwel agyrofobie

Angst voor bloemen… ofwel Anthofobie

Angst om over te geven… ofwel emetofobie

Angst voor seks… ofwel erotofobie

Angst voor harde geluiden… ofwel Ligyrofobie

Angst om te eten of te slikken (slikvrees)… ofwel fagofobie

Angst om jezelf in de spiegel te zien ofwel… Eisoptrofobie

Angst voor opinies of meningen… ofwel Allodoxafobie

Deze is een beetje macaber: angst om levend begraven te worden ofwel.. Taphefobie

Angst voor geesten of spoken… ofwel spectrofobie (of phasmofobie)

en tot slot de angst voor fobieën… ofwel fobofobie

Herken je jezelf in een van de angsten hierboven? Wat is jouw fobie? Zou je het ons – anoniem – durven te vertellen? Stuur je reactie via het venster hieronder. De meest originele (maar echte!) fobieën zullen we hieronder publiceren.

 

Lees Trendystyle, modetrends, kapsels en makeup. Klik hier

 

Vind je dit artikel leuk? Laten we dan contact houden. Voeg ADVERSUS toe aan je favorieten. Druk op CRTL en D op je toetsenbord. We hopen je snel weer terug te zien! :-)

GESPONSORDE LINKS
MEER OP ADVERSUS

21 gedachten over “Wat zijn jouw fobieën?”

 1. Mijn grootste angst is in bed te liggen of sex te hebben met een vrouw die niet lekker fris is in de intieme sectoren!

  Kees

 2. mijn angst is om met een leren broek (die me overigens goed staat), over straat te lopen

 3. mijn angst is, als ik in het goal sta met hockeyen, dat er een bal vol vanaf vier meter wordt geschoten

 4. ik durf al een jaar niet meer buitenkomen. ik ben sociofoob en daarbij komt er nog eens mijn hoogtevrees. het is voor mij een hele opdracht om een trap af te dalen. merkwaardig genoeg heb ik minder problemen met een trap op te stijgen.

 5. Ik ben als de dood vooe motten. Ja, motten. Ik haat ze zo erg. Als ik er een tegenkom moet ik altijd huilen en blijf ik de hele dag in mijn kamer. Ik wou alleen dat er meer begrip thuis was.

 6. Ik heb een ligyrofobie.
  Het grootste gedeelte heb ik overwonnen, maar heb ontdekt dat ik er nog niet helemaal vanaf ben :(
  Ook ben ik als de dood voor grote, dikke harige spinnen en dode dieren. Bv muizen die door onze katten naar de andere wereld zijn geholpen..brrrrrr.
  Maar als een van onze eigen dieren zijn overleden ben ik weer niet bang.

 7. ik heb een sociofobie en dat is al genoeg om bang voor de rest te worden. tis lastig om mee te leven en je word meestal niet goed begrepen

 8. Mijn angst is om post te openen. In extrema: post van officiële instanties. Ik denk dat het begonnen is met de onteigening door de gemeente van mijn huis. (de hele wijk werd gerenoveerd) Mijn huis was mijn veilige haven, voor het eerst, sinds mijn kindertijd. Ik werd vreselijk behandeld. De gemeente gaf mij veel te weinig voor mijn huis, ik werd belazerd door een jurist van de gemeente, de deken van advocaten heeft ook geen mooie rol gespeeld. Sindsdien ben ik als de dood voor officiële instanties en hun berichten. Doodsangst heb ik voor ze. Alsof ze me wéér het meest dierbare van mij af willen nemen.

 9. Door deze fobie (mijn officiële poststukken niet te openen) stapelen zich mijn problemen op. Ik ben altijd op de vlucht.

 10. Ik ben als de dood voor donkere ruimtes. Ik durf niet alleen op de bovenverdiepingen te zijn als er niemand anders is en altijd heb ik het idee dat iemand me in de gaten houd. Het liefst kom ik dan ook niet boven behalve als er iemand met me mee gaat of er lichten aanstaan. Ook ben ik bang voor geesten, of iniedergeval dingen die er niet zijn en raak ik helemaal in paniek wanneer iemand mijn benen, armen, handen of voeten vastbind of vasthoud. Zelfs mijn ouders snappen vooral dit eerste fobie niet en ik wil er heel graag vanaf.. Hoe het is ontstaan weet ik niet maar ik ben er altijd al bang voor geweest.

 11. Ik ben ontzettend bang voor ballonnen en vuurwerk.

  Dit heb ik al zolang ik mij kan herinneren.
  Met name ballonnen zorgen ervoor dat ik mezelf niet ben. Als ik er 1 opgeblazen zie, wordt ik misselijk en breekt het angstzweet uit.
  Het gaat met name om het moment voordat het knalt.

  Dit is erg vervelend en ik kom er dagelijks mee in aanraking.
  Ik werk op een kinderdagverblijf en ( hoe gek ik het ook vind) kinderen zijn gek op ballonnen.
  Ik hoop er ooit van af te kunnen komen, want ik schaam mij er erg voor.

 12. Ik ben bang voor harde geluiden en ik heb een injectiefobie. Ook ben ik nogal bang en krampachtig over de eventuele negatieve meningen en oordelen van anderen over mij.

 13. ik vind naalden en injecties ik ga helemaal rillen en janken
  en onweer erg eng meestal ga ik dan beneden op de bank liggen omdat ik denk dat de onweer bij ons gaat inslaan.
  ook ben ik wel bang voor harde knallen ik ga altijd met me handen voor me oren staan zodat het minder hard is.

 14. mijn angst is voor kerkhoven.

  ik kwam er als 13 jarig meisje achter, wij gingen bloemen leggen bij een graf en ik versteende van angst en wilde weg van die kerkhof. Ik begon steeds te bibberen, wilde niet verder lopen zo bang was ik.

Reacties zijn gesloten.