Ontharen of niet? Body grooming

Ontharen of niet? Body grooming
Ontharen of niet? Body grooming

Voor vrouwen is dit eigenlijk geen kwestie. In de westerse wereld geldt: ontharen moet, wil je er tenminste een beetje sexy bij lopen. Maar voor mannen is ‘ontharen of niet?’ de afgelopen jaren een steeds vaker terugkerende vraag geworden. Tot voor kort werd ontharen als iets strikt vrouwelijks gezien, maar daar stappen we nu toch langzaam vanaf. Aanvankelijk onthaarden voornamelijk sporters – wielrenners, bodybuilders, zwemmers – zich, maar steeds vaker grijpt ook ‘de gewone man’ naar scheermes of hars.

We gaan je in dit artikel niet vertellen of je je nu wel of niet moet ontharen. Dat is een persoonlijke kwestie, een kwestie van smaak. De een vindt dat een beetje borsthaar wel mag, de ander voelt zich het beste met een keurig geharste borst en gladde armen en benen. Ook onder de vrouwen zijn de meningen verdeeld. Sommige vrouwen moeten er nog aan wennen dat de man steeds meer aandacht en tijd aan zijn uiterlijk besteedt, terwijl anderen hun mannen er juist toe aansporen om overtollig haar te verwijderen. Alleen over haar op onesthetische plaatsen als op de rug lijken de meeste vrouwen gelijkgestemd. In dat geval lijkt het merendeel van het vrouwelijke schoon harsen alleen maar toe te juichen.

Bang dat ontharen ten koste van je mannelijkheid zal gaan? Daar kunnen we kort over zijn. Het ‘mannelijkheidsgehalte’ hangt niet af van een al dan niet behaarde borst, maar wordt bepaald door je persoonlijkheid, door je hele voorkomen, je houding, kortom door ‘je wezen’. Een haar meer of minder doet daar niets aan af.

Maar nogmaals: het is en blijft een persoonlijke kwestie. It’s up to you. Of je je onthaart of niet, is een beslissing die alleen jij kunt nemen. Twijfel je dan zou je het een keertje kunnen proberen. Het kost je ten hoogste wat euro’s en een paar pijnlijke momenten. Met name het voorjaar is een goed moment voor een ‘test’. Je hoeft nog niet met je onthaarde bast, buik, benen en armen voor de dag te komen en kunt er – voordat je gladgeschoren op het strand ten tonele verschijnt – eerst zelf aan wennen. Vind je het niets, dan zit het haar er tegen de tijd dat het strandweer wordt al weer aan.

Ontharingsmethodes
Heb je nog geen ervaring met ontharen, dan kun je je het beste tot een schoonheidsspecialiste wenden. In de regel zal zij de haren wegharsen. Harsen is de beste en meest duurzame methode. De haren worden met het haarzakje verwijderd en komen maar langzaam terug. Het is wel even afzien, maar uiteindelijk is het de moeite waard.

Een andere methode is ontharingscrème. De crème wordt op de huid aangebracht en maakt de haartjes los. Na circa vijf minuten kun je de crème en het haar verwijderen. Kies je voor deze ‘doe het zelf’-methode, let er dan wel op dat je hygiënisch te werk gaat om kleine ontstekingen te voorkomen. Zorg ervoor dat de huid schoon en droog is, scrub de huid van tevoren zodat de haartjes recht overeind staan en verwijder de crème met het haar zonder al te hard met het daartoe bijgesloten ‘schuivertje’ over de huid te schrapen. Reinig de huid na het ontharen goed en kalmeer de huid zo nodig met een frisse lotion (zonder alcohol).

Vermijd tenminste op de dag dat je je hebt onthaart, blootstelling aan UV-straling (dus neem niet even snel een zonnebankje net nadat je je hebt onthaard). Het scheermesje is een snelle en effectieve methode maar geeft het minst duurzame resultaat. Harsen verdient verreweg de voorkeur.

Een nadeel van ontharen is dat je last kunt krijgen van ingegroeide haartjes of van ontstekingen van de haarzakjes. Welke je ontharingsmethode je ook kiest, je huid heeft er altijd van te lijden. Raadpleeg in geval van ontstekingen je apotheek of huisarts. Met een kalmerende crème is het probleem meestal binnen enkele dagen opgelost.

ADVERSUS
In samenwerking met www.trendystyle.net

 

Lees Trendystyle, modetrends, kapsels en makeup. Klik hier

 

Vind je dit artikel leuk? Laten we dan contact houden. Voeg ADVERSUS toe aan je favorieten. Druk op CRTL en D op je toetsenbord. We hopen je snel weer terug te zien! :-)

GESPONSORDE LINKS
MEER OP ADVERSUS