Vet haar of droog haar?

Vet haar of droog haar?
Vet haar of droog haar?

Vet of droog haar? Een paar interessante weetjes. Wat houdt het eigenlijk in? En wat kun je ertegen doen?

Vet haar

Eigenlijk is ‘vet haar’ niet de juiste term. Het haar op zich is niet vet maar de hoofdhuid is vet en dat maakt dat het haar ook snel vetter wordt. Vet haar – als we die term willen blijven gebruiken – heeft te maken met een overmatige afscheiding van talg (sebum) door de hoofdhuid. Om een of andere reden zijn de talgkliertjes actiever dan normaal en scheiden ze meer talg af.

Wat kun je doen?
Gebruik een shampoo is geschikt is voor jouw type haar (hoofdhuid). De kapper of apotheker kan je hierin adviseren. Als je de juiste shampoo gebruikt, kun je je haar – als je dat wilt – ook gerust elke dag wassen. Het ziet er dan altijd schoon en verzorgd uit.

Wil je iets extra’s doen, informeer dan eens naar haarproducten die essentiële oliën met een kalmerende functie bevatten. Ook bij de professionele kapper vind je salonbehandelingen die er speciaal op gericht zijn om de talgproductie te normaliseren.

Droog haar

Droog haar duidt op een tekort aan vocht en proteïnen. Dit kan aangeboren zijn. Ook is het zo dat ons haar droger wordt naarmate we ouder worden. Verder kan droog haar natuurlijk te wijten zijn aan chemische behandelingen (verven of permanenten) of de manier waarop je je haar doet (hete föhn). Andere externe factoren zoals zon, zeezout en airconditioning spelen ook een rol.

Droog haar heeft baat bij vochtinbrengende proteïnen. Zo blijken de proteïnen van kasjmier en van granen goed te werken. Bij de professionele kapper kun je terecht voor een intensieve salonbehandeling op basis van proteïnen. Net zoals bij vet haar is het belangrijk dat je een shampoo kiest die geschikt is voor jouw haartype en die die elementen bevat die je haar weer in balans brengen. Een bekend huis-tuin-en-keukenmiddel is een masker van mayonaise. Laat de mayonaise een half uur tot 1 uur intrekken en was je haar dan goed uit.

Het is belangrijk om te beseffen dat haarproducten en salonbehandelingen voornamelijk een esthetische werking hebben op droog en beschadigd haar. Dit betekent dat ze je haar een beter aanzien geven en invloed hebben op de opbouw/structuur van je haar. Maar is je haar eenmaal beschadigd door bijvoorbeeld chemische behandelingen of de langdurige en onbeschermde blootstelling aan de zon dan kan deze schade niet meer worden teruggedraaid. Producten op basis van proteïnen, vitaminen en mineralen kunnen alleen het aanzien ervan verbeteren en het haar als het ware ‘reconstrueren’. Het is daarom belangrijk om je haar altijd te respecteren en goed te beschermen.

Hoe belangrijk is je voedingspatroon voor de conditie van je haar?
Een ‘zeer slank’ en eenzijdig voedingspatroon kan een negatieve invloed op het conditie van je haar hebben. Haar kan bijvoorbeeld droog worden als je voeding niet voldoende omega-3 bevat. Andersom heeft ons lichaam en dus ook ons haar baat bij een correct voedingspatroon met de juiste verhouding koolhydraten, proteïnen en vetten. Ook een goede spijsvertering is van belang voor de conditie van hoofdhaar en huid. Zo kan roos bijvoorbeeld het gevolg zijn van maldigestie (een slechte spijsvertering).

ADVERSUS
In samenwerking met Trendystyle.net

 

Lees Trendystyle, modetrends, kapsels en makeup. Klik hier

 

Vind je dit artikel leuk? Laten we dan contact houden. Voeg ADVERSUS toe aan je favorieten. Druk op CRTL en D op je toetsenbord. We hopen je snel weer terug te zien! :-)

GESPONSORDE LINKS
MEER OP ADVERSUS