Waarom verlies je meer haar in de herfst?

Haarverlies in de herfst
Haarverlies in de herfst

Verliezen we normaal zo’n 50 tot 60 haren per dagen, in de herfst kan dit aantal oplopen tot circa 100 haren per dag. Het is een normaal verschijnsel.

Wat echter nog niet algemeen bekend is, is dat de toename van haarverlies in de herfst alles te maken heeft met onze gedragingen in de zomer. De regelmatige blootstelling in de zomer van ons haar aan de zon legt de basis voor ons haarverlies in de herfst.

Uit onderzoeken is gebleken dat zonnestraling veranderingen in de chemische compositie van ons haar teweegbrengt. Dit proces wordt wel ‘foto-oxidatie’ genoemd.

Net zoals onze huid bevat ons haar pigment, melanine, om ons haar te beschermen tegen de blootstelling aan UV-straling. Hoe groter de concentratie van melanine, hoe minder snel ons haar in de zon zal beschadigen.

Toch is het vaak onvermijdelijk dat de zon een foto-oxidatie proces op gang brengt. Tijdens dit proces worden de chemische verbindingen tussen de aminozuren verstoord, worden vetten afgebroken en is er sprake van foto-oxidatie van de melanine. Een recent onderzoek heeft bovendien uitgewezen dat de blootstelling van je haar aan de zon zelfs een soort litteken op de haarfollikels kan achterlaten.

Al met al is het heel dus belangrijk – maar dat wisten we al – om je haar tijdens de zomer goed tegen de zon te beschermen. En mocht je in de herfst wat meer haar verliezen dan normaal, dan weet je waar het van komt!

MEER OP ADVERSUS
Afvallen met aërobe training

Afvallen met aërobe training

Aërobe oefeningen worden wel aangeduid als cardiovasculaire oefeningen (cardiofitness) omdat ze de opname van zuurstof vergroten, de bloedcirculatie verbeteren en het hart…

Schouders trainen

Schouders trainen

Schouders, schouders, schouders. Als je mij vraagt welke spiergroep tijdens de training in de sportschool het vaakst verwaarloosd wordt, dan zijn dat de schouders…

De nieuwe BMW 545e xDrive Sedan

De nieuwe BMW 545e xDrive Sedan

MW presenteert een nieuw plug-in hybride topmodel. Dat is de BMW 545e xDrive Sedan, met een zescilinder-in-lijn benzinemotor en vierwielaandrijving voor maximale energie-efficiëntie en dynamische prestaties