
De modecollecties op de catwalks zijn steeds vaker geïnspireerd door de street style, de mode van de straat. Street style is daarmee de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. Een mode stijl die we vooral tijdens de Men’s Fashion Weeks veel op straat zien is het dandyisme. De dandy’s van nu worden wel neo-dandy’s genoemd. Deze stroming krijgt steeds meer voet aan de grond. Tijd om deze stijl eens onder de loep te noemen. Misschien dat jij ook de smaak te pakken krijgt!
De moderne dandy
Dandy mode bestaat al verschillende eeuwen en de neo-dandy laat zich graag inspireren door bekende dandy’s van toen (.. of door klassiekers als The Picture of Dorian Gray of The Great Gatsby, maar het hoeft niet per se. De neo-dandy komt steeds vaker met een eigen, moderne interpretatie en mixt vintage elementen met moderniteiten zoals smaakvolle tatoeages.
Alles draait om ’tailoring’
Een goede kleermaker is dandy’s best friend
De kern van de dandy look is: tailoring. De basis van een dandy garderobe is het maatpak, en dan wel een maatpak met een perfecte snit. Alles aan het maatpak moet onberispelijk zijn: de pasvorm, de verhoudingen, de lengtes. Een goede kleermaker is dan ook dandy’s best friend. Overigens hoef je niet per se diep in de buidel te tasten voor zo’n maatpak. Ook de grote modeketens bieden tegenwoordig, tegen zachte prijzen, steeds meer op het gebied van tailoring. Daarna is het alleen nog een kwestie van de kleermaker (tenzij de kleding je direct als gegoten zit natuurlijk).
Wat is het idee achter dandyisme?
Er wordt wel gezegd dat het dandyisme een ultieme vorm van ijdelheid is en dat het allemaal om ‘showing off’ en ‘peacocking’. Anderen menen echter dat het een vorm van zelfexpressie is en dat het daarom zo belangrijk is dat de kleding als gegoten zit: ze wordt één met jouw persoon. Een derde interpretatie (die in deze lijn ligt) is afkomstig van de Franse schrijver Jules Barbey d’Aurevilly (1808-1889). Deze schrijver legde het dandyisme uit als een cultuurhistorisch verschijnsel. De dandy zou zich met zijn geraffineerde en buitensporige outfits afzetten tegen middelmatigheid en uniformiteit. Het is een ironisch en creatief protest tegen de maatschappij die dicteert hoe je gekleed moet gaan.
De neo dandy look. Zo doe je het!
Als je de achtergrond van het dandyisme kent, is meteen duidelijk dat je als neo-dandy de modetrends NIET volgt. Het voordeel hiervan is dat je look niet snel uit de mode zal raken. Dandyisme is ook niet een kwestie van ‘overdressing‘ maar eerder van ‘dressing up‘, en dan wel met klasse en stijl. Als neo-dandy stap je altijd ultraverzorgd de deur uit.

Een eerste vereiste, we zeiden het al, is een maatkostuum met perfecte snit. Andere kledingstukken die deel uitmaken van de garderobe van de (neo)dandy zijn: vesten (in de zin van de gilets die je onder een blazer draagt), zijden overhemden, zijden of kasjmieren sjaals, blazers, hippe schoenen, vintage items, zwierige hoeden (vooral Borsalino hoeden), bretels, handschoenen en andere opvallende accessoires zoals excentrieke herentassen, ringen, armbanden en, als je wilt, zelfs wandelstokken. En natuurlijk de stijlvolle tatoeages die we al noemden.

Als dandy hecht je niet alleen aan perfecte snitten, ook de kwaliteit is zeer belangrijk. Die moet hoogwaardig en geraffineerd zijn. Hetzelfde geldt voor de afwerkingen van de kledingstukken. Een dandy kan bijvoorbeeld enorm genieten van geraffineerde stiksels en mooie knopen.
Ook de kleurstellingen vragen de nodige aandacht en niet zelden draagt de (neo)dandy één of meerdere fantasieën. Elke outfit is een kunstwerk op zich. Achter de dandy look zit veel research. Er gaat dan ook veel tijd in zitten. Datzelfde geldt voor de grooming. Ook die is high maintenance. Of het nu om een stijlvolle baard of een uitgelezen kapsel gaat, alles moet precies op z’n plaats zitten. Je ziet, het is bepaald geen look die je zomaar komt aanwaaien.
Bekijk de street style foto’s op deze pagina maar eens. Wij maakten ze tijdens de Men’s Fashion Weeks. Misschien dat je er iets mee kunt!




