Multitasking werkt verwarrend en verstoort de concentratie

Ben jij de gelukkige bezitter van een televisie, een computer, een smartphone, een Mp3player en misschien sinds kort ook van een tablet computer? Dan ben je wellicht in de 'multitasking-valkuil' gevallen.

Is multitasking echt zo efficiënt?

Multitasking geldt tegenwoordig als trendy en cool. We houden steeds meer communicatiekanalen naast elkaar open doen, reageren zo ongeveer onmiddellijk op elke stimulans van buitenaf en doen steeds meer tegelijkertijd.

Ga maar eens na over hoeveel communicatiemiddelen jij dagelijks je aandacht verdeelt. De smartphone is zo ongeveer een extensie van ons lichaam geworden. We houden het beeldscherm constant in de gaten om binnenkomende berichten te controleren. Tegelijkertijd surfen we voor ons plezier op de tablet computer en niet zelden werken we daarnaast ook nog eens op de laptop aan een of ander document of beantwoorden we de email. We springen van het één naar het ander en hebben de indruk dat we efficiënt zijn omdat we verschillende ballen tegelijkertijd in de lucht houden. Maar is multitasking eigenlijk wel zo productief?

Multi-tasking verstoort concentratie

Uit een recent onderzoek blijkt dat 'multitasking' afleidt en de concentratie verstoort. Misschien verbaast je dit niet (misschien heb je het zelf al ervaren) maar zoals gewoonlijk is er specifiek onderzoek voor nodig om echt iets aan te mogen nemen. Dat is wellicht ook de reden waarom het onderzoek van Adam Brasel en James Gips van de Carroll School of Management in Boston, gepubliceerd in Cyberpsychology, Behavior and Social Networking, de nodige aandacht in de media krijgt.

De onderzoekers registreerden de blikken van enkele vrijwilligers die voor een half uur de totale beschikking hadden over tegelijkertijd een televisie en een computer. Zoals de onderzoekers al hadden verwacht, leidde het gelijktijdige gebruik van televisie en computer tot een afname van de concentratie. Verbazingwekkend was echter de mate waarin de concentratie werd verstoord. De vrijwilligers zouden in 27 minuten ongeveer 120 keer hun ogen van het ene beeldscherm naar het andere hebben bewogen. En het bleek zelfs dat de vrijwilligers zich hiervan niet bewust waren. Zelf meenden ze dat ze hun aandacht alleen tijdens de televisiereclames naar de computer verplaatsten en dat het opnieuw opladen van een internetpagina de aandacht trok maar dat dit uiteindelijk in ongeveer 15 'overstappen' (en dus veel minder dan de geregistreerde 120 keer) van het ene naar het andere medium had geresulteerd.

In dit geval hadden de vrijwilligers 'alleen maar' een televisie en een computer ter beschikking. Voeg daar nog eens een mobiele telefoon, een Mp3-player en een tablet computer aan toe en je kunt je voorstellen hoe onze aandacht zich voortdurend van het ene naar het andere medium verplaatst. Met het resultaat, aldus de onderzoekers, dat we steeds minder in staat zijn om ons op één enkel ding te concentreren...

ADVERSUS