Heb jij last van nomofobie? Ofwel: de angst om je mobiele telefoon kwijt te raken?

Ken jij die bijna panische angst om je mobiele telefoon kwijt te raken (en dan niet alleen omdat je een duur model hebt gekocht)? Breekt het angstzweet je uit bij de gedachte dat je mobiel niet bereikbaar bent? En word je helemaal panisch als je bedenkt hoeveel informatie er wel niet verloren gaat als je je mobieltje kwijtraakt of ergens vergeet? Ken jij deze angsten? Dan lijd je aan nomofobie.

Nomofobie één van de meest voorkomende angsten van deze tijd

Met het voortschrijden van de nieuwe technologie krijgen we er ook nieuwe angsten en fobieën bij. Eén van die nieuwe angsten is de nomofobie (No Mobile phone phobia), de angst om je mobiele telefoon te verliezen of niet bij je te hebben. Zonder de mobiele telefoon voelt de nomofoob zich verloren, geïsoleerd, kwetsbaar en onzeker.

Uit een Engelse studie die is uitgevoerd door SecurEnvoy blijkt dat nomofobie één van de meest voorkomende angsten in deze moderne tijden is. 66% van de 1000 ondervraagde personen lijden aan de angst om de telefoon te verliezen en 41% (vooral mannen) heeft twee mobiele telefoons om zo de angst wat af te vlakken.

Niet alleen is het de angst voor onbereikbaarheid. De mobiele telefoon omvat tegenwoordig een heel leven. In zijn binnenste herbergt het telefoonnummers, informatie en vooral ook veel kleine en grote geheimen. Je mobieltje kwijt raken is als het verliezen van een stuk van jezelf.

Hoe herken je nomofobie?

Het is niet moeilijk om nomofobie te herkennen. Meer dan een enkele angst is het een neurose. De nomofoob denkt de hele tijd aan zijn mobieltje, heeft angstvisioenen over het kwijtraken ervan en controleert keer op keer of het apparaatje nog stevig in de broekzak of borstzak zit. Als het even niet op z'n plaats zit, dan slaat de schrik om het hart. Herken jij al deze symptomen, dan mag je je met recht een nomofoob noemen...

ADVERSUS