Adversus | Fitness | In vorm voor de vakantie

In vorm voor de vakantie

Iedereen roept ‘Nu wil ik afvallen’! ‘Houd mate’ zijn de sleutelwoorden. De moderne man onder druk. …

In vorm voor de vakantie
In vorm voor de vakantie

Iedereen roept ‘Nu wil ik afvallen’! ‘Houd mate’ zijn de sleutelwoorden. De moderne man onder druk. Het lijkt wel of hij, net zoals zij, opeens aan een schoonheidsideaal moet gaan beantwoorden. Hij moet in vorm zijn, niet te mager, niet te dik, moet wat sexy spieren hebben, moet verzorgd zijn, zich misschien aan een korte baard wagen…

Hoe ga je om met deze druk? Reageer er in ieder geval niet op met strenge diëten of uitputtende trainingssessies in de sportschool. Zoals met alles geldt hier: ‘Houd mate’.

Eigenlijk gaat het altijd om hetzelfde verhaal: voeding en lichaamsbeweging. De beste manier om af te vallen is om een plan te trekken.

Wil een je behoorlijk tot groot aantal kilo’s afvallen, zoek dan experts (een gecertificeerde diëtist en fitnessinstructeur) op. Gaat het om een paar kilootjes, dan is het voldoende om te stoppen met ‘snoepen’ en om wat gezonde cardio-fitness met wat spiertraining te combineren.

Stoppen met snoepen
Hier hoeven we je, denken wij, niet echt op weg te helpen. Laat dat koekje bij de koffie liggen, sla dat verjaardagsgebakje af, bak die kipfilet in olie in plaats van boter, en eet een appel. Snoep verstandig! Schrap koek en gebak, vette sausen, boter en suiker van je dieet. Las 5 eetmomenten per dag in: ontbijt, een snack halverwege de ochtend (appel, banaan, magere yoghurt), een light lunch, een middagsnack (zie de ochtendsnack) en een smakelijk maar evenwichtig diner.

Veel mensen vallen op korte termijn af door koolhydraten even helemaal te schrappen (brood, pasta, aardappels, rijst). Volgens veel experts zou het echter het beste zijn om ze wél te eten maar dan vooral ’s morgens en ’s middags (als je ze geheel schrapt en ze dan weer gaat eten, zou je direct weer aankomen). Een recent onderzoek zou echter al deze theorieën logenstraffen en zou zelfs uitwijzen dat je als je ’s avonds (in beperkte mate!) koolhydraten (brood, pasta, aardappels, rijst) eet sneller zou afvallen. Ook hier geldt weer: alles met mate.

Voldoende lichaamsbeweging
Cardio fitness is ideaal om vet te verbranden, maar onderschat de waarde van spiertraining niet. Een grotere spiermassa zorgt voor een snellere vetverbranding (en zorgt voor een strakker uiterlijk). Wat wil je nog meer?

Waar trainen?
De sportschool is een perfecte omgeving om te trainen. Allereerst ben je niet afhankelijk van het weer. Verder werkt deze omgeving heel inspirerend en bovendien heb je alle mogelijke toestellen en gewichten binnen handbereik. Maar ook in de buitenlucht trainen is perfect. Ook hier geldt wel weer: weet wat je doet en doe het met mate. Balans is het sleutelwoord voor een gezond en strak lijf.

ADVERSUS

Deel dit artikel op jouw social media

Foto van auteur
Auteur
ADVERSUS
MEER OP ADVERSUS.NL