Adversus | Fitness | Afslanken en strakker worden met intervaltraining met hoge intensiteit (HIIT)

Afslanken en strakker worden met intervaltraining met hoge intensiteit (HIIT)

Intervaltraining met hoge intensiteit (HIIT) is een populaire en effectieve trainingsvorm waarbij korte ‘uitbarstingen’ van intense activiteit…

Afslanken en strakker worden met intervaltraining met hoge intensiteit (HIIT)
Afslanken en strakker worden met intervaltraining met hoge intensiteit (HIIT)

Intervaltraining met hoge intensiteit (HIIT) is een populaire en effectieve trainingsvorm waarbij korte ‘uitbarstingen’ van intense activiteit worden afgewisseld met perioden van training met lage intensiteit of volledige rust. Deze zeer intensieve en effectieve trainingsmethode is ontworpen om atletische prestaties op een tijdsefficiënte manier te maximaliseren.

Bij HIIT worden oefeningen uitgevoerd met maximale of bijna maximale inspanning gedurende korte perioden, gevolgd door korte herstelperioden. Intervallen van hoge intensiteit duren over het algemeen tussen 20 en 45 seconden, terwijl rustperioden kunnen variëren tussen 10 en 60 seconden. Een volledige HIIT-sessie duurt meestal tussen de 4 en 30 minuten, waardoor het een uitstekende optie is voor mensen met weinig tijd.

De effecten van HIIT op het lichaam en de stofwisseling zijn talrijk en gevarieerd. Het verhoogt de hartslag aanzienlijk en verbetert de cardiovasculaire conditie door de bloedtoevoer en zuurstoftoevoer naar de spieren te vergroten. HIIT is zeer effectief in het stimuleren van de afbraak van vetten en de omzetting ervan in energie. Het verhoogt ook de groeihormoonspiegels, wat zowel spiergroei als vetverlies bevordert. Daarnaast verbetert HIIT de insulinegevoeligheid en het glucosemetabolisme, waardoor het de bloedsuikerspiegel helpt beheersen en het risico op diabetes type 2 vermindert. De intense aard van HIIT leidt tot een toename in verbrande calorieën tijdens en vooral na de training, een effect dat bekend staat als post-exercise excess oxygen consumption (EPOC).

De gezondheidsvoordelen van HIIT zijn talrijk. Het is effectief in het verbranden van calorieën en het verminderen van lichaamsvet met behoud van spiermassa, waardoor het geschikt is voor gewichtsverlies en spiertoename. HIIT verhoogt de VO2 max, de maximale hoeveelheid zuurstof die het lichaam kan gebruiken tijdens het sporten, waardoor het uithoudingsvermogen en de atletische prestaties verbeteren. Regelmatige HIIT-sessies kunnen het risico op hart- en vaatziekten, metabool syndroom en bepaalde soorten tumoren verminderen. Het helpt ook bij aandoeningen zoals artrose en reumatoïde artritis.

Om een effectieve HIIT-training te structureren, zijn er een paar principes die je moet volgen. Begin met een warming-up van 5-10 minuten met aërobe oefeningen van lage intensiteit en dynamische stretching om de spieren voor te bereiden en het risico op blessures te verminderen. Voer tijdens intervallen met hoge intensiteit oefeningen uit met een bijna maximale inspanning gedurende 20-45 seconden. Deze oefeningen kunnen sprints, fietsen, jumping jacks of lichaamsgewichtoefeningen zoals burpees en push-ups zijn. Volg elk interval van hoge intensiteit op met een periode van 10-60 seconden van oefeningen van lage intensiteit of volledige rust. Sluit de sessie af met een 5-10 minuten durende cooling-down met lichte aërobe activiteit en statische stretching om het herstel te bevorderen.

De frequentie van HIIT-workouts moet 2 tot 3 keer per week zijn, met ten minste één rustdag tussen de sessies om spierherstel mogelijk te maken en overtraining te voorkomen. Een typische HIIT-sessie duurt tussen de 20 en 30 minuten, inclusief opwarm- en afkoelperiode. Intervallen van hoge intensiteit en herstelperioden kunnen worden aangepast aan het fitnessniveau en de doelen.

Een voorbeeld van een HIIT-training is een warming-up van 5 minuten met joggen en dynamisch stretchen, gevolgd door 30 seconden sprinten als een hoge intensiteit interval. Dit wordt gevolgd door een herstelperiode van 30 seconden wandelen. Herhaal deze cyclus gedurende 10-15 cycli en eindig de training met een cooling-down van 5 minuten met licht joggen en statisch stretchen.

Om HIIT succesvol te laten zijn, raden we aan je hartslag te meten met een hartslagmeter om er zeker van te zijn dat je in je streefhartslagzone werkt. Concentreer je op de juiste vorm om blessures te voorkomen. Bouw je training geleidelijk op door te beginnen met kortere intervallen en minder herhalingen, en verhoog de intensiteit en duur naarmate je conditie verbetert.

Veel fitnesscentra bieden verschillende soorten HIIT-lessen aan, geschikt voor verschillende fitnessniveaus en -doelen. Tot de populairste soorten behoren bodyweight HIIT, cardio HIIT, strength HIIT en mixed-mode HIIT. Deze lessen bieden een complete workout met verschillende oefeningen en trainingsmodi.

Kortom, HIIT is een effectieve trainingsmethode die veel voordelen voor de gezondheid biedt, waaronder een verbeterde cardiovasculaire conditie, een verhoogde stofwisseling en effectieve gewichtsbeheersing. Door de principes van HIIT te begrijpen en de workouts op de juiste manier te structureren, kun je in korte tijd je conditie maximaliseren. Of je nu een beginner of een ervaren sporter bent, het opnemen van HIIT in je fitnessroutine kan je helpen je gezondheids- en prestatiedoelen te bereiken. Denk er in elk geval altijd aan om je arts te raadplegen voordat je deze intensieve sportactiviteit gaat beoefenen.

Deel dit artikel op jouw social media

Foto van auteur
Auteur
ADVERSUS
MEER OP ADVERSUS.NL