Adversus | Fitness | De sportschool-etiquette

De sportschool-etiquette

Het gebeurt maar al te vaak dat we ons tijdens het trainen in de sportschool irriteren aan het gedrag van de andere sportievelingen om ons heen

Fitness
Fitness

Het gebeurt maar al te vaak dat we ons tijdens het trainen in de sportschool irriteren aan het gedrag van de andere sportievelingen om ons heen. We irriteren ons aan een oneindige reeks van kleine en grote dingen die het samen delen van ruimtes, machines, gewichten tot aan de matjes voor de buikspieroefeningen toe, nu eenmaal met zich meebrengt.

Soms krijgen we te maken met ronduit onbeleefd gedrag, soms meer met onwetendheid omdat degene die ons irriteert niet goed op de hoogte is van de gedragsregels in de sportschool. Het gaat hier om ongeschreven regels die alle (bijna alle) mensen die regelmatig de sportschool bezoeken, kennen en toepassen. Behalve dan, zoals we al zeiden, een paar onbeleefde sportievelingen (ze zitten er altijd wel tussen) en nieuwkomers die niet weten hoe ze zich moeten gedragen.

Onze gedachtengang was: waarom moeten we wachten tot het moment waarop iemand anders deze mensen, misschien zelfs op een bruuske manier, terecht zal wijzen? Waarom zouden we niet zelf de belangrijkste regels samenvatten en publiceren? Zo gezegd, zo gedaan! Hier zijn de regels die volgens ons de basis van de ‘sportschooletiquette’ vormen.

1. zorg altijd voor een goede hygiëne

. Gebruik een deodorant en draag altijd schone sportkleding (heb je wel eens een half uur op de loopband doorgebracht naast iemand die naar – oud – zweet rook? Dan weet je vast en zeker wat we bedoelen)

2. bezet altijd maar één machine tegelijk. bestaat je oefening uit een voortdurend afwisselen tussen twee machines

, zorg er dan voor dat je anderen niet hindert. Vraag altijd of iemand anders de machine in gebruik heeft op het moment dat je bij de tweede machine terugkomt en spreek zo nodig af dat jullie elkaar afwisselen.

3. ruim gewichten, fit-ballen, stokken en matjes na gebruik altijd netjes op zodat iedereen ze altijd weet te vinden

. het kan bovendien gevaarlijk zijn om losse gewichten of stokken op de grond te laten slingeren.

4. gebruik altijd een (schone) handdoek

om het gedeelte van de machine waar je lichaam mee in aanraking komt, af te dekken.

5. maak de machine die je gebruikt hebt schoon als er transpiratievocht op gekomen is

(iets dat in de sportschool heel gemakkelijk kan gebeuren)

6. jut degene die de machine gebruikt, die jij graag wilt gebruiken, niet op. wacht netjes je beurt af

(doe in de tussentijd een andere oefening) of spreek met elkaar af dat jullie elkaar afwisselen. Maar blijf niet naast de machine staan, met je ogen strak gericht op de persoon die hem in gebruik heeft. hierdoor voelt de persoon die bovendien eerder was dan jij, zich ongemakkelijk en onder druk gezet. het is niet beleefd!

7. gooi losse gewichten niet op de grond maar leg ze rustig neer

(vooral mannen hebben er nog wel eens een handje van om met gewichten te smijten, wellicht om indruk op de vrouwen te maken. ons advies: spaar je energie voor de rest van je training)

8. produceer geen geschreeuw, gebrul of andere dierlijke geluiden tijdens het uitvoeren van de (kracht)oefeningen

(dit geldt wederom vooral voor de mannen: onthoud dat de grens tussen opvallen en jezelf belachelijk maken maar heel klein is).

9. toon respect voor de sportinstructeurs

, ook al heb je misschien meer ervaring dan zij en ondanks het feit dat ze soms de onhebbelijke gewoonte hebben om ongevraagd je oefeningen te corrigeren. ze zijn er om hun werk te doen en als je hen beleefd uitlegt waarom jij er de voorkeur aangeeft om een oefening op een bepaalde manier uit te voeren, zullen ze je verder vast en zeker met rust laten.

10. onthoud dat je naar de sportschool komt, om te sporten (logisch maar toch!)

. het is geen huiskamer of conversatieclubje. Zet je echt een flinke boom met iemand anders op, wees dan in ieder geval zo beleefd om de machine die je gebruikte, vrij te geven zodat anderen deze in de tussentijd kunnen gebruiken.

Deel dit artikel op jouw social media

Foto van auteur
Auteur
ADVERSUS
MEER OP ADVERSUS.NL