Haaruitval of de angst dat je je haar vroeg of laat zult verliezen, is een probleem waar veel heren mee worstelen. Het is niet alleen een lichamelijke kwestie. Haaruitval heeft ook een grote psychologische impact. Haarverlies kan verschillende oorzaken hebben. Soms kan je er zelf iets tegen doen, maar vaak is het nodig om je tot een specialist te wenden. En verder zijn er tegenwoordig ook meer geavanceerde technieken die goede resultaten leveren in gevallen waar in het verleden niets aan te doen was.
Kaalheid en erfelijkheid
Haaruitval of kaalheid is erfelijk, dat zeggen de experts op dit gebied. Maar over het hoe en wat bestaat nog onduidelijkheid. Volgens sommige experts moet je vooral naar de vader kijken, volgens anderen is de moeder degene die kaalheid ‘doorgeeft’ en volgens weer anderen moet je naar beide ouders kijken.
Voorzorgsmaatregelen nemen
Hoe het ook moge zijn, belangrijk is dat je niet met je armen over elkaar gaat zitten afwachten tot de kaalheid inzet. Het is altijd beter om vroegtijdig iets te doen. Een gouden regel is om je haar ‘met zachtheid’ te behandelen. Vooral de keuze van je shampoo is erg belangrijk. Gebruik altijd milde shampoos die geschikt zijn voor veelvuldig gebruik. Een kapperstip is om de shampoo voor gebruik altijd even aan te lengen met een half glas water zodat je haar alleen met een aangelengde shampoo in contact komt. Vermijd in ieder geval agressieve shampoos en veelvuldig gebruik van anti-roosshampoos.
Raadpleeg een dermatoloog
Bemerk je dat je meer haar verliest dan gewoonlijk ga dan niet met doe-het-zelf-middelen aan de slag maar wend je tot een dermatoloog. Er zijn veel middelen op de markt die beloven dat ze de haargroei bevorderen maar helaas bestaan zulke wondermiddelen niet. Een dermatoloog daarentegen kan jouw persoonlijke geval analyseren en beschikt over een gamma van remedies om de haaruitval tegen te gaan of te beperken. Denk hierbij aan lotions – op basis van finasteride (ook al wordt er wel voor dit middel gewaarschuwd) of minoxidil bijvoorbeeld – en aan voedingssupplementen op basis van ijzer en vitamine.
De PRP-behandeling
Verder zijn er tegenwoordig ook andere ontwikkelingen in de strijd tegen kaalheid. Een daarvan is de ‘Platelet Rich Plasma Hair Therapy’, in de wandelgangen wel ‘PRP’ genoemd.
De behandeling begint met een bloedafname van de patiënt zelf. Dit bloed wordt gecentrifugeerd en met behulp van een moderne techniek worden de bloedcellen geïsoleerd in een plasma dat rijk aan bloedplaatjes is (vandaar de naam Platelet Rich Plasma). Het bloed zelf wordt verder niet gewijzigd of veranderd. De centrifuge wordt alleen gebruikt voor het scheiden van de bloedcomponenten, waarbij het met name gaat om de actieve groeifactoren. Het serum met deze actieve groeifactoren dat door het centrifugeren wordt verkregen, wordt met heel dunne naalden in de kale(nde) zones van de hoofdhuid geïnjecteerd.
Het injecteren geeft een licht brandend gevoel. De hele behandeling duurt minder dan een uur en je kunt daarna gewoon naar huis en je dagelijks leven weer oppakken. Het lichaam zal het plasma niet afstoten omdat het een lichaamseigen stof is die uit het eigen bloed verkregen is. Het plasma stimuleert de stamcellen en de haargroei komt zo, ook in de kalende zones, weer op gang. De behandeling moet ongeveer regelmatig herhaald worden.
De PRP-behandeling wordt in Amerika veelvuldig toegepast maar is in Europa nog betrekkelijk nieuw. Er zijn wel een contra-indicaties. Daarom is het belangrijk om je voor dergelijke behandelingen altijd te wenden tot een kundige en ervaren arts die je kan adviseren of je wel of niet voor de therapie in aanmerking komt.
ADVERSUS