Adversus | Fitness | Zo haal je het beste uit je ontbijt. Do’s en don’ts

Zo haal je het beste uit je ontbijt. Do’s en don’ts

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Daar lijken de wetenschappers het over …

gezond-ontbijt-800
Zo haal je het beste uit je ontbijt

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Daar lijken de wetenschappers het over eens te zijn. Er worden verschillende redenen voor gegeven. Het ontbijt geeft je energie na een nacht rust (het woord ‘breakfast’ zou komen van ‘break the fast’, doorbreek het vasten). Verder herstelt het het glucoseniveau, belangrijk voor het functioneren van de hersenen, en zou het op de lange termijn overgewicht en zelfs een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten voorkomen.

Allemaal redenen dus om ’s morgens met smaak je tanden te zetten in een verse boterham met jam, een vers gekookte eitje of een portie muesli.

Om het allemaal zo lekker maar ook gezond mogelijk te maken hebben we een aantal gouden tips voor je:

1. Verwen jezelf met een gezond, maar ook smakelijk ontbijtje waar je je ’s avonds al op kunt verheugen. Dat maakt het opstaan gemakkelijker.

2. Ben je niet iemand die na het opstaan direct iets eet, neem dan je tijd. Volgens de experts zou je, wil het ontbijt het gewenste effect hebben, binnen twee uur na het opstaan moeten worden genuttigd.

3. Een goed ontbijt is lekker en geeft je een verzadigd gevoel. Het moet een bodempje leggen voor de dag die je tegemoet gaat en voorkomt dat je je te buiten gaat aan allemaal tussendoortjes.

4. Vers fruit en verse fruitsappen zijn een geweldige luxe en weldaad voor je lichaam waar je je heerlijk aan mag laven. Een kiwi bij het ontbijt bijvoorbeeld bevordert de stoelgang. Vermijd echter gesuikerde vruchtensappen uit pak. Je krijgt er onnodig veel suiker door binnen.

5. Het is op dit moment de mode om melk of yoghurt te vervangen door soja- of amandelmelk. Heerlijk maar volgens de experts zouden deze producten minder voedzaam zijn en daarom minder effectief zijn tegen lekkere trek overdag.

6. Dol op chocolademelk? Waarom ook niet? Verwen jezelf met een klassieke chocolademelk op basis van cacao en (niet al teveel) suiker.

7. Hetzelfde geldt voor muesli en andere graansoorten. Wil je lief zijn voor je lijf, houd je dan verre van al die gesuikerde en bewerkte ontbijtproducten maar ga voor eerlijke en zo min mogelijk bewerkte versies: een mix van havervlokken met wat noten en rozijnen bijvoorbeeld.

8. En zet je met goede bedoelingen elke morgen de margarine naast de (natuurlijk volkoren) boterhammen, dan is het misschien toch tijd deze aankoop eens te herzien en dit product te vervangen door echte boter. Want steeds meer onderzoeken wijzen uit dat de zogenaamde transvetzuren die in grote hoeveelheden in margarine te vinden zijn slecht zijn voor de gezondheid. Terug naar echte boter is het advies van de experts.

Deel dit artikel op jouw social media

Foto van auteur
Auteur
ADVERSUS
MEER OP ADVERSUS.NL