
Porsche breidt het aanbod van vierwielaangedreven 911 modellen flink uit. Met de introductie van de nieuwe 911 Carrera 4S – als coupé, cabriolet en Targa 4S – stijgt het aantal varianten met vierwielaandrijving naar zes. De nieuwste Carrera 4S modellen vullen het aanbod onder de krachtigere GTS versies aan en brengen een nog emotionelere rijbeleving, dankzij een grondig herziene aandrijflijn. Bovendien is er in het jaar waarin de 911 Targa zijn zestigste verjaardag viert keuze uit twee versies van de carrosserievorm, die ooit op de Amerikaanse markt werd geïntroduceerd als ‘veiligheidscabriolet’. Extra mogelijkheden voor personalisatie en een uitgebreidere standaarduitrusting maken het geheel compleet.
Vierwielaangedreven modellen zijn bijzonder populair onder 911 klanten. Wereldwijd kiest ongeveer de helft bewust voor vierwielaandrijving bij de S varianten. Vierwielaandrijving zorgt voor maximale tractie bij slecht weer, vooral in gebieden met wisselvallig weer of op veeleisende wegen geeft de 911 met vierwielaandrijving extra vertrouwen achter het stuur. Zoals elke 911 met vierwielaandrijving heeft ook de S variant een achterwielaangedreven karakter. Het Porsche Traction Management (PTM) systeem stuurt indien nodig extra koppel naar de vooras en verhoogt zo de grip en stabiliteit. De koppelingseenheid in het frontdifferentieel blijft net als bij de voorgangers watergekoeld en werkt elektromechanisch, terwijl Porsche de overbrengingsverhouding licht heeft aangepast. Porsche levert de 911 Targa sinds 2006 uitsluitend met vierwielaandrijving.
De nieuwe vierwielaangedreven versies van de 911 krijgen het verbeterde aandrijfsysteem van de Carrera S. De 3,0-liter zescilinder boxermotor met dubbele turbo levert 353 kW (480 pk), goed voor 22 kW (30 pk) extra ten opzichte van het vorige model. Die vermogenswinst dankt hij onder meer aan een geoptimaliseerd intercoolersysteem, gebaseerd op het ontwerp van de 911 Turbo. De achttraps Porsche Doppelkupplung (PDK) transmissie brengt het vermogen naar alle vier de wielen. De 911 Carrera 4S Coupé met het Sport Chrono pakket sprint in 3,3 seconden van 0 naar 100 km/u en haalt een top van 308 km/u.
60 jaar 911 Targa: een idee met geschiedenis
De 911 Targa combineert al zestig jaar het gevoel van een cabrio met het comfort van een coupé. De eerste versie van dit model ontstond als antwoord van Porsche op discussies en zorgen in de Amerikaanse markt over de veiligheid van traditionele cabrio’s. De Targa debuteerde in september 1965 op de IAA in Frankfurt am Main en werd gepresenteerd als ‘veiligheidscabriolet’. Net als bij andere innovatieve Porsche vondsten komt de elegante, brede rolbeugel voort uit ideeën uit de autosport. Het afneembare dak en de opvouwbare achterruit van transparante PVC-folie – later vervangen door een vaste glazen versie – boden bestuurders zowel veiligheid als de sensatie van een volwaardige cabriolet. De naam Targa verwijst naar de beroemde Siciliaanse langeafstandsrace, de Targa Florio.
De Porsche 911 Targa is inmiddels uitgegroeid tot een echt icoon, dat in zestig jaar tijd steeds verder is verfijnd, zowel technisch als qua design. Vanaf de introductie van de 993 Targa in 1993 hoefde je het dak niet meer zelf los te maken en op te vouwen. Sinds 2014 gaat dat volledig automatisch: in 19 seconden transformeert de coupé-achtige sportwagen in een open auto met een beweging die doet denken aan een strak uitgevoerde choreografie. De glazen achterruit klapt achterover en het daksegment vouwt netjes op. De brede rolbeugel en de doorlopende achterruit zijn een duidelijke knipoog naar het oorspronkelijke ontwerp uit 1965 van Ferdinand Alexander ‘Butzi’ Porsche. Het dak van de huidige Targa is verkrijgbaar in vier kleuren: zwart, blauw, rood en bruin.
Uitgebreidere standaarduitrusting
De standaarduitrusting van de 4S modellen is flink uitgebreid ten opzichte van de vorige generatie. Zo hebben de versies nu standaard 20/21 inch Carrera S velgen met een nieuw ontwerp, is Porsche Torque Vectoring Plus (PTV+) inbegrepen en zorgt een sportuitlaatsysteem voor het herkenbare 911 geluid. Het remsysteem komt rechtstreeks van de GTS modellen en bestaat uit rode remklauwen met schijven van 408 millimeter voor en 380 millimeter achter. De 911 Targa 4S heeft standaard achterasbesturing. De Cabriolet en Targa beschikken over achterzittingen, terwijl de coupé standaard als tweezitter geleverd wordt, maar zonder meerprijs ook met achterzittingen verkrijgbaar is.
Het interieur van de vierwielaangedreven modellen is standaard met leer afgewerkt. Ook matrix LED-koplampen en een draadloze oplaadfunctie voor smartphones horen bij de uitrusting. Verder zijn elektrisch inklapbare buitenspiegels met instapverlichting, het Light Design Package, automatisch dimmende spiegels met regensensor en rijstrookassistentie standaard. Daarnaast biedt Porsche tal van personalisatieopties op aanvraag, zoals een ruime keuze aan kleuren en materialen en verschillende geluids-, assistentie- en dakopties.
De Nederlandse marktintroductie bij de acht Porsche Centra vindt naar verwachting na de zomer plaats.