Adversus | Beauty | Hoofdroos. Oorzaken en aanpak

Hoofdroos. Oorzaken en aanpak

Hoofdroos. Iedereen kent het verschijnsel en veel mensen hebben er last van. Witte schilfertjes op …

Hoofdroos. Oorzaken en aanpak
Hoofdroos. Oorzaken en aanpak

Hoofdroos. Iedereen kent het verschijnsel en veel mensen hebben er last van. Witte schilfertjes op een donker jasje vertellen je meteen wat er aan de hand is. Maar wat is hoofdroos nu precies? Waar wordt hoofdroos door veroorzaakt? En wat kun je ertegen doen?

Verwarring rond de term ‘roos’

Rond de term ‘hoofdroos’ bestaat enige verwarring. Soms wordt de term gebruikt voor enkel de (bovenmatige) schilfering van de hoofdhuid. Soms gebruiken dermatologen deze term enkel en alleen voor een milde vorm van seborroïsch eczeem (dus zonder ontstekingsverschijnselen). Weer andere dermatologen zijn van mening dat onder ‘roos’ ook seborroisch eczeem met ontstekingen valt. Seborroisch eczeem (sebum betekent ’talg’) is een eczeemvorm die vooral op de huid met veel talgkliertjes (zoals de hoofdhuid) ontstaat.

De oorzaken van seborroisch eczeem

In ieder geval lijkt men het er over eens dat het seborroïsch eczeem (met of zonder ontstekingen) te wijten is aan of tenminste verergerd wordt door een gistschimmel met de prozaïsche naam ‘Malassezia furfur’.

Deze gistschimmel komt van nature op de huid voor maar een ongewone toename van de gistcellen kan tot ontstekingen of simpelweg tot schilfering van de huid leiden.

Waarom de een meer last van deze verschijnselen heeft dan de ander is nog niet helemaal duidelijk. Op sommige momenten in ons leven kan de gistschimmel actief worden. Er zijn tal van omstandigheden die deze schimmel kunnen activeren, ook al is het mechanisme nog niet helemaal duidelijk. Denk aan de afname van weerstand, de leefomstandigheden en psychosomatische factoren (stress).

Een andere oorzaak voor de ‘activering’ van de gistschimmel die wel genoemd wordt, is de zonnestraling. En een dermatoloog die ik onlangs sprak, vertelde dat hij in zijn praktijk heeft opgemerkt dat roos en sebboroisch eczeem vooral toenemen als de wintertijd ingaat en de dagen korter worden. Over het verband tussen met voeding is nog niet veel bekend terwijl men het er wel over eens lijkt te zijn dat de geslachtshormonen, vooral ook bij seborroisch eczeem, een rol kunnen spelen.

Mannen vatbaarder voor seborrisch eczeem

Volgens onderzoeken zouden mannen vatbaarder zijn voor seborroisch eczeem. Maar voor de eenvoudige huidschilfering lijkt er geen verschil tussen mannen en vrouwen te bestaan.

Wat moet je doen als je hoofdroos hebt?

Het klinkt misschien overdreven maar in de meeste gevallen kun je het probleem het beste aanpakken door je tot een huidarts te wenden. Zeker in het geval van seborroisch eczeem is het goed als er een specialist naar kijkt. En voor een simpele huidschilfering kan een kundige apotheker je wellicht de juiste weg wijzen… (in samenwerking met trendystyle.net)

ADVERSUS

Deel dit artikel op jouw social media

Foto van auteur
Auteur
ADVERSUS
MEER OP ADVERSUS.NL