Adversus | Fitness | Zwemmen voor een strakker lijf

Zwemmen voor een strakker lijf

Als we het over fitnessen en afvallen hebben, denken we direct aan de sportschool, aan het fitnesscentrum. We denken aan machines en…

Als we het over fitnessen en afvallen hebben, denken we direct aan de sportschool, aan het fitnesscentrum. We denken aan machines en allerlei traditionele oefeningen om onze spieren te laten werken, om calorieën te verbranden, om strakker te worden en om uiteindelijk af te vallen. Maar waar we niet aan denken zijn andere, alternatieve methodes waarmee we dezelfde resultaten kunnen bereiken. Misschien zelfs betere resultaten.

Een goed alternatief voor de sportschool is: het zwembad. Zwemmen, in het water spelen, wateraerobics, maar zelfs alleen al de nodige bewegingen om te blijven drijven terwijl je gezellig kletst met je vriendin… Het zijn allemaal activiteiten die een beroep doen op praktisch elke spier in je lichaam (iets wat je niet kunt zeggen van veel bewegingen die we op het droge uitvoeren). Bovendien verbrand je in het water aanzienlijke hoeveelheden calorieën. Een interessant gegeven voor wie wil afvallen.

De ‘wateractiviteiten’ vergen bovendien minder van onze spieren, gewrichten, pezen en banden, anders dan de activiteiten op het droge die vaak een aanzienlijke bron van stress voor ons lichaam vormen. Een half uurtje lopen op de loopband bijvoorbeeld vraagt enorm veel van je enkels en knieën. In het water bestaat zo’n ‘schokbelasting’ niet. De krachten zijn verdeeld.

En streef je naar dan strakker lijf, dan is regelmatig zwemmen zeker goed. Tijdens het zwemmen gebruik je namelijk, zoals we al zeiden, praktisch elke spier in je lichaam. Buikspieren, borstspieren, schouders, armspieren (de zogenaamde ‘probleemzones’ die ons er vaak toe brengen om ons bij een sportschool in te schrijven).

Het hangt natuurlijk van je lichaamsgewicht en de intensiviteit van je bewegingen af hoeveel calorieën je per uur in het zwembad verbrandt. Maar bij een gemiddeld intensieve activiteit verbrandt een persoon van ongeveer 60 kg rond de 500 calorieën per uur. Voor iemand van 85 kg ligt de hoeveelheid verbrande calorieën al gauw rond de 700 calorieën per uur.

Regelmatig trainen in het zwembad (dat kan zijn: zwemmen, aerobics of andere activiteiten)

A. Zorgt voor een strakker lijf omdat je je hele lichaam gebruikt
B. Betekent calorieën verbranden, dus afvallen
C. Is goed voor je hart en longen
D. Heeft een ontspannende werking op lichaam en geest
E. Verbetert de lichaamscoördinatie.

Dus… (je voelt hem al aankomen) wil je in vorm blijven maar trekt het idee om je in te schrijven bij de sportschool je niet aan? Dan is ons advies: neem een abonnement op het zwembad. Regelmatig zwemmen – tenminste twee keer per week, liever drie keer als je er de tijd voor kunt vrijmaken – werpt vast en zeker zijn vruchten af.

Deel dit artikel op jouw social media

Foto van auteur
Auteur
ADVERSUS
MEER OP ADVERSUS.NL