Adversus | Beauty | Body grooming. Ontharen voor mannen

Body grooming. Ontharen voor mannen

Wie zegt dat mannen die behalve naar het scheermesje, ook naar de ontharingscrème of de …

Body grooming. Ontharen voor mannen
Body grooming. Ontharen voor mannen

Wie zegt dat mannen die behalve naar het scheermesje, ook naar de ontharingscrème of de hars grijpen, ‘niet mannelijk’ zijn? Je hoeft maar om je heen te kijken om van idee te veranderen. Steeds meer mannen depileren zich. We hebben het niet alleen over stoere Hollywood-acteurs en modellen, maar ook over ‘gewone’ mannen die er niets voor voelen om zich in de sportschool of op het strand met een wollig tapijtje op rug, schouders of borst te presenteren.

Vandaag de dag mag de man eindelijk (weer) openlijk aandacht aan zijn uiterlijk besteden en zijn ijdelheid tonen. Zonnebankjes en ontharen beginnen (weer) tot de normale lichaamsverzorging van de man te horen. Bij de Romeinen en de Egyptenaren vormden ontharen al een vast onderdeel van het dagelijkse toilet.

Eén van de meest behandelde zones is wel de rug. Vaak gebeurt dit op aandringen van echtgenotes en vriendinnen, die – hoewel zij vaak nog sceptisch tegenover supergladde spierballen, buiken en borstkassen staan – een wollig tapijtje op de rug toch echt niet kunnen waarderen.

Veel bodybuilders en beoefenaars van andere sporten hebben er bovendien een gewoonte van gemaakt om de borstkas te ontharen. De reden hiervoor is eenvoudig. Een glad huidje doet de spieren veel beter uitkomen. Het ideaal van Schwarzenegger komt dichterbij. Is dat niet jouw geval? Dan zal een gladde borstkas je in ieder geval met de werkelijkheid confronteren en je de extra motivering geven die je nodig had om een echte Rambo te worden.

En als je dan toch bezig bent, kun je net zo goed dat wasbordje van je ook even meenemen. Let op dat je de haartjes tot tenminste één centimeter onder de ceintuur van je (zwem)broek weghaalt.

Het ontharen van armen en benen is meestal voorbehouden aan de echte sportievelingen onder ons. Als je weinig haar op je ledematen hebt dan kun je maar beter niet aan deze zones komen. Het wordt wel een heel werk om iedere keer, behalve je rug, borst en buik, ook nog deze oppervlakken mee te nemen. Maar de keus is aan jullie. Heb je genoeg energie en geld te besteden, en ben je bereid om voor het mooi zijn te lijden (want laten we eerlijk zijn: ontharen doet verdomde pijn!) dan houden we je zeker niet tegen.

De nieuwste mode is het ontharen van de oksels. Tegenwoordig vragen steeds meer mannen de schoonheidsspecialiste om deze delicate zones te depileren. Hiermee wordt de ontharingstrend die vorige jaar voorzichtig opkwam, definitief bevestigd.

Hoe ga je te werk?

Het scheermesje

Het scheermesje is een van de meest gebruikte methodes. Het is snel, gemakkelijk, pijnloos en goedkoop. De nadelen? Het mesje kan de huid irriteren, zeker als het mesje niet goed scherp is (gebruik daarom meerdere mesjes als je grote oppervlakken te lijf gaat). De haren komen bovendien snel en stoppelig terug. Als je een elektrisch scheerapparaat gebruikt, haal dan eerst de lange haren weg met het mesje dat voor de bakkenbaarden bedoeld is, en voltooi de ‘operatie’ met dat deel van het apparaat dat je gewoonlijk voor je baard gebruikt.

Ontharingscrèmes

Ontharingscrèmes bevatten chemische bestanddelen die inwerken op de keratine in de haartjes. Net zoals het scheermes is deze methode snel en pijnloos. Ontharingscrème is bovendien ideaal om reeds onthaarde zones bij te werken, want de crème verwijdert ook haartjes die pas enkele millimeters lang zijn. De nadelen? Ontharingscrème is (iets) duurder dan een pakje scheermesjes en er kunnen allergische reacties optreden.

Harsen

Harsen is de meest rigoureuze methode. Als je ertegen kunt, dan bereik je hier de meest duurzame resultaten mee. Je kunt warme en koude hars onderscheiden. Warme hars moet op een laag vuur worden gesmolten, koude hars is direct klaar voor gebruik. Warme hars breng je direct op de huid aan waarna je de hars (en het haar!) met daarvoor bestemde strips verwijdert. Koude hars is al op de strips aangebracht. Je hoeft de strips alleen nog maar tussen je handen op te warmen, op de huid te drukken en dan met een rukje te verwijderen. Zorg ervoor dat je werkt in de tegengestelde richting van de haargroei. Hoe beslister het gebaar waarmee je de strip van de huid trekt, hoe beter – en hoe pijnlijker :-( – het resultaat. En daar hebben we dus een nadeel van harsen. Het is ontzettend pijnlijk! Maar zeker de moeite waard, want harsen zorgt voor een lang resultaat (tenminste een maand). Als je nog nooit hars hebt gebruikt, kun je je het beste tot een schoonheidsspecialiste wenden. Voor harsen heb je namelijk heel wat behendigheid nodig. Hoe minder strips je hoeft te gebruiken, hoe beter want elke strip beschadigt de huid. Met name als je huid niet gewend is aan deze barbaarse praktijken, zal deze gauw rood en geïrriteerd worden.

De body groomer

De body groomer is misschien wel de meest ideale, snelle en eenvoudige oplossing. Het is ook de meest natuurlijke oplossing omdat je niet voor een compleet kale bast of rug gaat, maar de haartjes alleen korter trimt. Hoe kort, kun je zelf regelen.

En als de haren ingroeien?

Om te voorkomen dat de nieuwe haartjes na het ontharen ingroeien of de haarzakjes ontsteken, is het van belang om een goede hygiëne in acht te nemen. Maak de huid voor het depileren goed schoon en scrub de dode huidscellen weg. Gebruik altijd nieuwe (en schone) scheermesjes en recycle gebruikte hars niet. Behandel je huid na het ontharen met een ph-herstellende crème. Krijg je desondanks toch last van ingegroeide haartjes, vraag je apotheker dan naar een verzachtende crème of gel.

ADVERSUS

In samenwerking met www.trendystyle.net

Deel dit artikel op jouw social media

Foto van auteur
Auteur
ADVERSUS
MEER OP ADVERSUS.NL