Adversus | Fitness | Bovenste borstspieren trainen

Bovenste borstspieren trainen

Het bovenste deel van de borstpieren is een zone die tijdens het trainen vaak moeilijk …

Bovenste borstspieren trainen
Bovenste borstspieren trainen

Het bovenste deel van de borstpieren is een zone die tijdens het trainen vaak moeilijk te bereiken is. En dat terwijl deze zone juist heel belangrijk is. Als de ontwikkeling ervan achterblijft, zorgt dat voor een ‘incompleet’ aanzien van de borstspieren. Je krijgt dan een bijna ‘ingezakt’ idee, om het zo maar even te noemen.

Vaak ontwikkelt het lage gedeelte van de borstspieren zich veel sneller dan het hoge gedeelte. In ieder geval is het gemakkelijker om het lage gedeelte met de klassieke borstspieroefeningen te stimuleren. De bovenste borstspieren worden daarentegen vaak verwaarloosd. Het komt ook voor dat dit deel van het lichaam niet adequaat gestimuleerd kan worden vanwege de lichaamsbouw.

Zo willen de schouders tijdens de training nog wel eens graag het werk overnemen van de borstspieren. In deze gevallen komen de (hoge) borstspieren niet of nauwelijks aan bod en niet zelden is het resultaat een onderontwikkelde borst met twee schouders waar zelfs een mister Olympia jaloers op zou zijn.

En dat is jammer, want een goed ontwikkelde borst ziet er veel beter uit. Een goed getraind hoog en centraal gedeelte geeft je lichaam een heel ander aanzien.

En hiermee komen we bij de hamvraag van dit artikel: wat kun je doen om het hoge (en centrale) gedeelte van je borstspieren adequaat te trainen? Hier zijn enkele praktische adviezen.

1. Begin de training van je borstspieren altijd met één of twee oefeningen voor het hoge gedeelte van de borst, zodat deze spieren als je begint met trainen nog uitgerust en energiek zijn.

2. Ga voor een combinatie van een zogenaamde ‘basisoefening’ (bijvoorbeeld bankdrukken op een schuine bank met halter) en een ‘aanvullende’ oefening (bijvoorbeeld het trainen van de borstspieren met gekruiste kabels) en wissel deze oefeningen, ook in volgorde, af. De ene keer begin je met een aanvullende oefening om de zone moe te maken, en vervolgens doe je een basisoefening waarbij ook andere spiergroepen betrokken zijn. De keer daarop draai je de volgorde om zodat je variatie in je trainingsprogramma aanbrengt.

3. Voer de oefeningen altijd op een correcte manier uit. Doe eerst een warming-up en concentreer je op de spier die je aan het trainen bent, en niet alleen op het opheffen van de gewichten.

4. Train je borstspieren twee keer per week. Heb je echter zin om aan het einde van een training het bovenste gedeelte van je borstspieren nog even een ‘zetje’ te geven, doe dat dan. Het helpt om ze nog eens extra te stimuleren.

5. Tot slot is het belangrijk om de moed niet te verliezen. Kijk eens om je heen. Je zult zien dat je niet de enige bent die moeite heeft om deze spieren adequaat te trainen. Heb geduld en je zult zien dat langzaam maar zeker ook het hoge gedeelte van je borstspieren zich ontwikkelt zoals je dat graag wilt zien.

ADVERSUS

Deel dit artikel op jouw social media

Foto van auteur
Auteur
ADVERSUS
MEER OP ADVERSUS.NL