Chocoladevlammetjes. Deze Italiaanse gebakjes zijn verrukkelijk! Zo maak je ze

Met deze Italiaanse chocoladevlammetjes is het gegarandeerd scoren. Ze zijn bovendien vrij gemakkelijk te maken. Je moet er alleen wat tijd voor uittrekken, maar als ze eenmaal klaar zijn dan heb je ook echt wat! Je zou zweren dat ze van een topbanketbakker komen!

Chocoladevlammetjes. Italiaanse gebakjes
Chocoladevlammetjes. Italiaanse gebakjes. Foto: Charlotte Mesman

Deze chocoladevlammetjes (fiamme al cioccolato) zijn mijn absolute favoriet! Je vindt ze in elke zichzelf respecterende Italiaanse pasticceria. De chocoladesmaak is diep en donker, en wordt versterkt door het ondeugende scheutje rum dat erin zit. Onweerstaanbaar lekker! Elke keer als we in Italië in de pasticceria taartjes gaan eten, kies ik ‘fiamme’!

Het was nooit in me opgekomen dat ik deze verrukkelijke dolcetti ook zelf zou kunnen maken. Totdat ik het recept van een Italiaanse vriend kreeg en het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk bleek te zijn! Je moet er wel wat tijd en geduld voor uittrekken, maar het is heel goed te doen. Ik kon mijn geluk niet op toen ik mijn eerste zelfgemaakte fiamma proefde. Net zo lekker als in Italië! En wat ik kan, kan jij (zeker) ook!

Hieronder vind je het recept. Nog even een paar kanttekeningen. Het scheutje rum is optioneel. Qua chocolade gebruikten we pure chocolade met een percentage van 85% waardoor de smaak heel sterk en zuiver is, maar als je van zoet houdt, zou ik een lager percentage kiezen. Je kunt ook wat meer room toevoegen aan de vulling waardoor het verschil tussen de zachte vulling en de krokante chocoladecoating groter wordt. Het is maar wat je lekker vindt. Tot slot nog twee technische tips: wij gebruikten voor de vlammetjes op de foto’s hieronder een spuitzak, maar met een garneerspuit worden je gebakjes stukken mooier! Verder gebruik ik tegenwoordig een keukenpincet om de fiamme in de chocolade te dippen (je handen blijven schoon).

Buon appetito!

Ingrediënten voor circa 25 chocoladevlammen

Voor de zandkoekjes

  • 125 gram koude boter
  • 75 gram bloem
  • 75 gram suiker
  • 1 eidooier
  • vanillesuiker

Voor de vulling

  • 100 gram chocolade 75% of meer
  • 10 gram boter
  • 100 ml room
  • rum

Voor de chocoladedip

  • 200 gram chocolade
  • 1 sinaasappel (geraspte schil)

Bereiding

Chocoladevlammetjes. Italiaanse gebakjes
Chocoladevlammetjes. Italiaanse gebakjes. Foto: Charlotte Mesman

Doe de blokjes koude boter en de bloem in een kom en vermeng ze met elkaar. Dit kan met de mixer met deeghaak, maar ook met een vork. Zodra je een kruimelachtig geheel krijgt, voeg je de suiker, eidooier en vanillesuiker toe. Kneed het deeg met de hand af tot een veerkrachtige deegbal. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat het ongeveer een half uur in de ijskast rusten. In de tussentijd maak je de vulling (ganache).

Chocoladevlammetjes. Italiaanse gebakjes
Chocoladevlammetjes. Italiaanse gebakjes. Foto: Charlotte Mesman

Doe de room, chocolade en boter in een steelpannetje en laat het geheel au bain marie, onder voortdurend omroeren, met elkaar versmelten. Voeg de rum toe en vermeng het geheel tot een zachte crème. Laat de crème ongeveer een half uur in de ijskast afkoelen.

Chocoladevlammetjes. Italiaanse gebakjes
Chocoladevlammetjes. Italiaanse gebakjes. Foto: Charlotte Mesman

Ondertussen maak je de zandkoekjes van het deeg dat je in de ijskast hebt gelegd. Bestuif je werkoppervlak (aanrecht) met bloem en rol het deeg uit tot een grote lap van ongeveer 4 mm hoog. Steek de koekjes uit met een rond vormpje (of een glas) en leg ze op een bakplaat met bakpapier.
Bak de koekjes in ongeveer 12 minuten gaar (verwarmde oven, 180 graden). Ondertussen maak je de chocoladevulling. Houd de koekjes onderwijl in de gaten. Haal ze uit de oven voordat ze gaan bruinen en laat ze afkoelen op een rooster.
De Italiaanse vriend die mij dit recept gaf, deed met een keukenpipet op elk koekje nog een druppel rum voordat hij er de vulling opspoot. Het is maar een idee, maar wel zo lekker!

Chocoladevlammetjes. Italiaanse gebakjes
Chocoladevlammetjes. Italiaanse gebakjes. Foto: Charlotte Mesman

Neem nu de chocoladecrème uit de ijskast en klop die met de mixer op tot een luchtige chocolademousse. Doe de chocolademousse in een spuitzak/garneerspuit met een geribbeld mondstuk en verdeel de mousse over de zandkoekjes. Om het idee van ‘fiamme’ (vlammen) te krijgen, maar je er een soort torentjes/vlammetjes van. Zet de koekjes met de vlammetjes in de ijskast en maak de chocolade coating.

Chocoladevlammetjes. Italiaanse gebakjes
Chocoladevlammetjes. Italiaanse gebakjes. Foto: Charlotte Mesman

Smelt de chocolade in de microwave (of au bain marie) in een kommetje dat vrij diep is maar ook wijd genoeg om de vlammetjes met je vingers in te kunnen dopen. Doop de vlammetjes in de chocolade en plaats ze op een rooster (met daaronder plastic of papier om de chocoladedruppels op te vangen). Strooi de geraspte sinaasappel over de vlammetjes als decoratie maar ook voor de smaak. Het parfum van pure chocolade met sinaasappel is onweerstaanbaar!

Chocoladevlammetjes. Italiaanse gebakjes
Chocoladevlammetjes. Italiaanse gebakjes. Foto: Charlotte Mesman

Plaats de chocoladevlammetjes in de ijskast. Zodra de chocolade gestold is, zijn ze klaar!

Serveer deze ‘dolcetti’ bij de thee of koffie. Heb je er nog over, bewaar ze dan in de ijskast.

ADVERSUS

 

Lees Trendystyle, modetrends, kapsels en makeup. Klik hier

Vind je dit artikel leuk? Laten we dan contact houden. Voeg ADVERSUS toe aan je favorieten. Druk op CRTL en D op je toetsenbord. We hopen je snel weer terug te zien! :-)

GESPONSORDE LINKS
MEER OP ADVERSUS
De nieuwe BMW 4 Serie Coupé

De nieuwe BMW 4 Serie Coupé

De marktintroductie van de nieuwe BMW 4 Serie Coupé is in oktober 2020. De productie vindt plaats in de BMW fabriek in Dingolfing. Prijzen maakt BMW later deze zomer bekend.