Adversus | Beauty | Welzijn | Help, overdosis werk!

Help, overdosis werk!

Stapels ongeopende post, bergen papierwerk, een inbox boordevol onbeantwoorde mailtjes…Er zijn van die dagen dat …

Help, overdosis werk!
Help, overdosis werk!

Stapels ongeopende post, bergen papierwerk, een inbox boordevol onbeantwoorde mailtjes…Er zijn van die dagen dat je geen idee hebt hoe je door je werkzaamheden heen moet komen. Het is gewoon TE VEEL!!!

En het nare van dit alles is…op een gegeven moment vergallen die stapels werk je hele leven: je slaapt slecht, raakt uitgeput, ziet het niet meer zitten…En je gaat maar door in de ratrace van vergaderingen, afspraken en targets halen…Wat nou: ‘arbeid adelt’…???

Depressie, gebrek aan concentratievermogen en spontane woedeuitbarstingen zijn de meest voorkomende gevolgen van een (te) hoge werkdruk. Als je lange tijd te hard moet werken, kan dit uiteindelijk slecht zijn voor je gezondheid. Dat is niet zo raar; je lichaam en geest reageren op elkaar. Slaat de een op tilt, dan volgt de ander vanzelf….

Hoe ga je om met een hoge werkdruk? Het geheim zit ‘m hier in: je moet ‘nee’ kunnen zeggen, duidelijke grenzen voor jezelf kunnen stellen. Niet makkelijk, wel noodzakelijk.
Wij helpen je daarbij:

1) Probeer werk en privé gescheiden te houden. Laat niemand zonder dat jij dat wilt, die grens overschrijden. Moeilijk? Absoluut. Onmogelijk? Nee.

2) Verdeel je vakantiedagen regelmatig over het jaar. Probeer om de paar maanden een paar dagen vrij te nemen. Op deze manier voorkom je dat je te lange perioden achter elkaar onder hoge druk moet presteren. Neem regelmatig op tijd rust. Eén lange vakantie per jaar is onvoldoende om bij te tanken.

3) Accepteer nooit – behalve in zeer uitzonderlijke gevallen – het werk van een collega. Bedank vriendelijk doch beslist, leg uit dat je al tot over je oren in je eigen werk zit, en dat je met de beste wil zijn/haar werk er niet bij kan hebben. Laat je niet ompraten, sommige collega’s zijn echte specialisten in het afschuiven van hun eigen werk. Hetzelfde geldt voor je baas.

Ook hij/zij zal af en toe extra werk van je verlangen. Hier moet je het voorzichtiger aanpakken, om ongewenste consequenties te voorkomen, maar blijf bij je standpunt. Als dit niet werkt, kun je hem/haar altijd nog laten weten dat de kwaliteit van het werk wel achteruit zal hollen als je zóveel werk in een korte periode moet verstouwen..Reken maar dat je baas voor dit soort opmerkingen gevoelig zal zijn en ze wellicht wel ter harte zal nemen.

4) Voel je niet persoonlijk verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het bedrijf waar je werkt. Doe waarvoor je bent aangenomen en that’s it. Verkoopt jouw baas onzinpraatjes als: ‘ons bedrijf is net een grote familie’? Geloof het niet. Als het erop aankomt, zullen zij altijd hun eigen koers volgen….Bouw daarom reserves in en pomp niet al je energie in je werk.

5) Zorg ervoor dat je een gerespecteerd collega bent. Te weten dat je gewaardeerd wordt, is ontzettend belangrijk voor je (positieve) zelfbeeld. Hierover meer in een volgend artikel…

ADVERSUS

Deel dit artikel op jouw social media

Foto van auteur
Auteur
ADVERSUS
MEER OP ADVERSUS.NL