Solliciteren? Zo presenteer je je

Solliciteren? Zo presenteer je je
Solliciteren? Zo presenteer je je

Hoe je je presenteert is één van de belangrijkste dingen als je gaat solliciteren. Uiterst belangrijk zelfs. En dan hebben we het niet alleen over je houding maar ook over je uiterlijk, over de verzorging daarvan. Over dat aspect dat voor de heren wel ‘grooming’ wordt genoemd. Als je gaat solliciteren telt elk detail. Je baard, je haar, je huid, je handen en nagels… In dit artikel vind je een aantal nuttige adviezen die je kunnen helpen om qua uiterlijk goed voor de dag te komen tijdens een sollicitatiegesprek.

We leven in een periode waarin het niet gemakkelijk is om – als je (nog) geen werk hebt – werk te vinden. Er is veel concurrentie, er zijn weinig vacatures, de crisis houdt ons in een ijzeren greep en de media doen er alles aan om onze ongerustheid verder aan te wakkeren. Dus word je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek dan is het zaak om je allerbeste beentje voor te zetten.

De manier waarop je je presenteert, en daarbij speelt het uiterlijk een belangrijke rol, is een element dat (naast je kwaliteiten en ervaringen en dergelijke natuurlijk) zwaar meetelt bij de beoordeling tijdens een sollicitatiegesprek. Met je uiterlijk onderstreep je jouw boodschap (‘Ik ben de juiste persoon voor deze baan’). Een goed verzorgd uiterlijk is een goed begin van een sollicitatiegesprek. Om een goede indruk te maken. Want, en dat weet iedereen, de eerste indruk telt.

Daarom enkele nuttige tips voor de ‘lichamelijke’ voorbereiding op een sollicitatiegesprek (of elk ander belangrijk gesprek):

1. Natuurlijk scheer je je voor een sollicitatiegesprek. Dat maakt een schone en ordelijke indruk. Trek er de tijd voor uit; kom niet met snijwondjes aan! Draag je gewoonlijk een baard zorg er dan voor dat die goed getrimd is.

2. Verzorg je gezichtshuid goed. Hydrateer de huid zodat die er glad en verzorgd uitziet (wist je dat managers in Amerika steeds vaker Botox-injecties laten doen omdat men zich ervan bewust is hoe belangrijk een verzorgd gezicht en kwieke oogopslag voor je voorkomen en je succes zijn!). Het kan geen kwaad om op de avond voor een sollicitatiegesprek een vochtinbrengend gezichtsmasker te gebruiken.

3. Je haar moet goed geknipt en gewassen. Let ook op de lengte van je bakkebaarden en overtollig nekhaar.

4. Maak korte metten met lange neusharen. Serieus! Er bestaan speciale neushaartrimmers om weerbarstige neusharen in bedwang te houden. Elk detail draagt bij aan een verzorgd en schoon uiterlijk.

5. Je nagels moet netjes geknipt en natuurlijk schoon zijn. Geef je nagels een gelijkmatige vorm met een nagelvijl (je vriendin of moeder heeft er vast eentje). Verwijder ook velletjes rond de nagels (met een speciaal vellentangetje) zodat je nagels er niet verwaarloosd uitzien. Knip je nagels echter niet al te kort. Vermijd het ‘nagelbijt’-effect. Bijt je nagels, dan is het moment waarop je een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek ontvangt hét moment om ermee te stoppen.

6. Ga voor verzorgde tanden. Wit natuurlijk. Wit omdat je je tanden goed verzorgt, omdat je niet rookt, omdat je van nature witte tanden hebt. Maar ook omdat je – als dat nodig is – een bezoekje aan de mondhygiëniste hebt gebracht. Misschien heb je je tanden zelfs wel laten bleken, iets dat ook bij mannen steeds vaker voorkomt. En daar is niets mis mee (niet alleen op een sollicitatiegesprek heb je succes met witte tanden, maar ook bij de vrouwen :).

7. Besteed aandacht aan een frisse adem! Heb je last van een slechte adem, houd daar dan de dag van tevoren aan tafel rekening mee. Eet licht en vermijd knoflook en dergelijke. Poets je tanden voor het gesprek goed en poets ook je tong! Gebruik flosdraad en spoel met mondwater. Neem pepermuntjes of kauwgom mee voor onderweg maar doe je kauwgom voor aanvang van het sollicitatiegesprek wel weg!

8. Aftershave of een lekker luchtje? Met mate!

9. Kies een professionele outfit. Stijlvol en met respect voor het gesprek dat gaat komen (tenzij je op een vacature bij het circus hebt gesolliciteerd natuurlijk) en voor de personen die je zullen ontvangen.

10. Een goede houding hoort natuurlijk ook in dit rijtje thuis. Presenteer je kalm (ook al ben je innerlijk helemaal niet rustig), zeker van jezelf, sterk en beslist. Geef een goede hand, ferm en stevig, zonder te overdrijven. Slappe handjes zijn funest. Heb je last van vochtige handen, probeer dan om ze vlak voor het gesprek snel ‘te drogen’ of gebruik een speciale antitranspirantcrème (tegen zweethanden). Steek je handen niet in je zak en kijk de mensen waar je tegen spreekt aan.

En verder… veel succes!

ADVERSUS

 

Lees Trendystyle, modetrends, kapsels en makeup. Klik hier

Vind je dit artikel leuk? Laten we dan contact houden. Voeg ADVERSUS toe aan je favorieten. Druk op CRTL en D op je toetsenbord. We hopen je snel weer terug te zien! :-)

GESPONSORDE LINKS
MEER OP ADVERSUS
De nieuwe BMW 4 Serie Coupé

De nieuwe BMW 4 Serie Coupé

De marktintroductie van de nieuwe BMW 4 Serie Coupé is in oktober 2020. De productie vindt plaats in de BMW fabriek in Dingolfing. Prijzen maakt BMW later deze zomer bekend.