Adversus | Fitness | Fitness is een levensstijl

Fitness is een levensstijl

In vorm met een afwisselend trainingsschema. Een goede lichamelijke vorm is een kwestie van levensstijl. Het geheim ligt in een afwisselend en inspirerend trainingsschema. De eerste resultaten zie je na…

Fitness. Tijd om in actie te komen. 4 Vragen en antwoorden

In vorm met een afwisselend trainingsschema. Een goede lichamelijke vorm is een kwestie van levensstijl. De eerste resultaten zie je na zes weken. Het geheim ligt in een afwisselend en inspirerend trainingsschema.

Je hebt besloten dat je vanaf nu aan je lichamelijke vorm gaat werken. En natuurlijk wil je snel resultaat zien. Ongeduld is nu eenmaal een menselijke eigenschap en niets is frustrerender dan inspanningen verrichten terwijl de eerste resultaten op zich laten wachten. Toch zul je, als je (weer) met fitnessen begint, de sportschool met redelijke verwachtingen moeten binnengaan. Anders is het risico groot dat je nog vòòr de eerste resultaten afhaakt. Laten we eens kijken wat je kunt doen om je lichamelijke vorm weer terug te vinden en wat je mag verwachten.

Wat kun je doen om je lichamelijke vorm weer terug te vinden?

Een eerste algemeen advies is: een plan opstellen. Je kunt als een dolle op de loopband tekeer gaan (en je ’s avonds tegoed doen aan een stevige maaltijd om weer energie op te doen) maar dat zou wel eens een verkeerde insteek kunnen zijn. Schrijf je je in bij de sportschool, laat je dan adviseren door de sportinstructeur. Geef aan wat je doel is, bespreek je voedingspatroon en stel samen met de instructeur een trainingsschema samen. Tegenwoordig beschikken veel sportscholen over geavanceerde apparatuur om je vetpercentage maar ook je biologische leeftijd te analyseren. Mede op basis daarvan kan een gericht plan van aanpak worden opgesteld.

Wat mogen we verwachten?

In ieder geval geen wonderen. Zoals we al zeiden, is er een flinke dosis geduld voor nodig om in vorm te komen. Ons lichaam heeft tijd nodig om zich aan te passen aan de nieuwe eetgewoonten en lichaamsbeweging. Gun je lichaam deze tijd dan ook!

Is de leeftijd van invloed op de resultaten?

Een jong lichaam zal om verschillende redenen (het is onder meer een hormonenkwestie) sneller reageren dan bijvoorbeeld het lichaam van iemand van middelbare leeftijd. De hormoonproductie neemt in de loop der tijd af en dit kan ervoor zorgen dat je minder snel afvalt en ook minder snel spiermassa ontwikkelt.

Wat is de juiste benadering?

Je kunt het beste in tussenstappen naar je einddoel toewerken. Niet alleen omdat je dan sneller voldoening van je inspanningen hebt, maar ook omdat je einddoel gaandeweg kan veranderen. Bovendien is het proces voor iedereen anders. Sommige mensen zullen heel snel resultaten boeken, andere mensen zullen er langer over doen en misschien nooit een bepaald niveau bereiken. Maar iedereen heeft een ruime marge voor verbeteringen!

Betekent fitness alleen aerobics en gewichten?

Nee, tegenwoordig zijn er veel nieuwe ondersteunende technieken en ontwikkelingen die zorgen voor een nog completere aanpak. Aerobische activiteiten en krachttraining kan bijvoorbeeld heel goed worden aangevuld met functionele trainingsoefeningen. Hiermee ontwikkel je balans, stabiliteit en kracht voor bewegingen die je in het dagelijks leven doet, zoals je buigen om een zware boodschappentas van de grond op te tillen. Functionele trainingsoefeningen worden tegenwoordig vaak met de TRX (twee kabels met handvaten die aan het plafond zijn bevestigd) uitgevoerd. De TXR-tool stelt je in staat allerlei oefeningen uit te voeren waarbij je gebruik maakt van je eigen lichaamsgewicht. De moeilijkheidsgraad van de oefeningen hangt af van de positie die je inneemt. Het mooie van dit instrument is dat je ermee aan de stabiliteit van je romp werkt. Een voorbeeld: als je je borstspieren op een platte bank traint, gebruik je ook je buikspieren of je armen om een zekere positie aan te houden. Maar als je je borstspieren traint in een positie waarin je op je tenen balanceert – zoals dat bij de functionele training het geval is -, dan moet je je lichaam – en met name je romp – een zekere stabiliteit hebben. Je werkt dan dus heel goed aan wat men wel ‘core’ noemt. Functionele oefeningen helpen dus vooral ook om je rug en de buikzone te versterken. Je kunt met dit soort oefeningen heel goed spiermassa ontwikkelen of naar een strakker lijf toewerken. Als je het goed doet, kan het zelfs heel zwaar zijn.

Maar er is nog veel meer nieuws in fitnessland. Ook Kinesis bijvoorbeeld, neemt functioneel bewegen als uitgangspunt. Het is een nuttige aanvulling voor krachttraining. Je werkt in dit geval met kabels die aan de muur bevestigd zijn en die je in staat stellen om heel complete en natuurlijke bewegingen met hele lichaam uit te voeren. Ook hiermee kun je spiermassa ontwikkelen maar daarnaast gaat het ook om balans en stabiliteit.

Als integratie op aerobics en krachttraining is ook Powerplate heel nuttig. Powerplate is een fitnesstoestel met een trilplaat waar je op gaat staan. Met deskundige begeleiding kun je op dit apparatuur vooral ook aan je lichaamskracht werken.

Verder wordt er wel geadviseerd om je trainingsschema te integreren met een paar groepslessen. Dit kan yoga zijn, of misschien Pilates (ja, ook voor mannen!). Ook kun je denken aan spinning (in groepsverband fietsen op muziek). Tegenwoordig zijn er zelfs spinning apparaten met een virtuele trainer. Je hoeft dan niet in groepsverband te trainen. Het voordeel daarvan is dat je je niet voor de les hoeft in te schrijven en je op jouw tijd kunt trainen.

Door al deze aanvullingen op het ‘klassieke’ krachttrainen en de gebruikelijke aerobics breng je niet alleen variatie in je trainingsschema aan, maar ga je ook verveling tegen. De tendens is vooral om zoveel mogelijk afwisseling in je training aan te brengen om niet alleen het lichaam maar ook de geest te stimuleren en de motivatie hoog te houden.

Het is heel belangrijk om vanaf het begin de juiste weg en methode te volgen. Zonder methode wordt het moeilijk. Als je dan na weken trainen nog geen enkele verandering in je lijn ziet, dan is je enthousiasme snel weg. Verder is het ook belangrijk dat je aandacht aan je voedingspatroon besteedt. Eet gezond en met mate, en beloon je zelf één keer per week met een ‘vrije dag’ waarop je alles mag eten wat je wilt.

Eigenlijk zou je je beslissing om (weer) iets aan je lichaamsvorm te gaan doen moeten zien als het begin van een heel nieuwe levensstijl. Dus neem ook eens vaker de trap. Er zijn mensen die hoger gelegen sportscholen bereiken door met de lift naar boven te gaan!

Wanneer mag je de eerste resultaten verwachten?

We zeiden het al. Je geduld en je doorzettingsvermogen worden op de proef gesteld, maar na zes weken ga je toch echt iets zien! En dan wordt het allemaal maar gemakkelijker en leuker.

ADVERSUS

Deel dit artikel op jouw social media

Foto van auteur
Auteur
ADVERSUS
MEER OP ADVERSUS.NL