Adversus | Fitness | Krachttraining en afvallen: hoe anaërobe training de vetverbranding verhoogt

Krachttraining en afvallen: hoe anaërobe training de vetverbranding verhoogt

Krachttraining is een vorm van lichaamsbeweging die veel voordelen voor de gezondheid biedt, vooral voor mannen die hun spiermassa willen vergroten…

Krachttraining en afvallen: hoe anaërobe training de vetverbranding verhoogt
Krachttraining en afvallen: hoe anaërobe training de vetverbranding verhoogt

Krachttraining is een vorm van lichaamsbeweging die veel voordelen voor de gezondheid biedt, vooral voor mannen die hun spiermassa willen vergroten. Maar niet veel mensen weten dat krachttraining ook een geweldige manier is om overtollig vet te verbranden en gewicht te verliezen. Terwijl cardiovasculaire oefeningen zoals hardlopen en fietsen vaak worden geassocieerd met vetverlies, kan krachttraining, een anaërobe oefening, een belangrijke rol spelen als je wilt afvallen.

Eén van de belangrijkste voordelen van krachttraining – als het om afvallen gaat – is namelijk het afterburn effect. In de periode na een intensieve training blijft het lichaam in een hoog tempo zuurstof verbruiken om het energieniveau te herstellen, afvalstoffen zoals melkzuur af te voeren en spierweefsel te herstellen. Dit leidt tot een versnelde stofwisseling (metabolisme) en bevordert een verhoogde vetverbranding.

Metabolisme is het proces waarbij het lichaam voedsel omzet in energie. Dit proces wordt gereguleerd door verschillende factoren, waaronder genetica, leeftijd en lichaamssamenstelling. Een snellere stofwisseling stelt het lichaam in staat om meer calorieën te verbranden, zelfs in rust, wat gewichtsverlies en het behoud ervan na verloop van tijd vergemakkelijkt.

Krachttraining kan op verschillende manieren helpen om de stofwisseling te verhogen. Ten eerste is spierweefsel metabolisch actief en heeft het meer calorieën nodig om in stand te worden gehouden dan vetweefsel. Daarom kan het opbouwen van spieren door middel van krachttraining de ruststofwisseling (RMR) verhogen, dat wil zeggen het aantal calorieën dat het lichaam in rust verbrandt. Daarnaast kan het afterburn effect van anaërobe training de stofwisseling verder verhogen en vetverlies vergemakkelijken.

Tips voor krachttraining

Hier volgen enkele trainingsideeën om vetverlies en toename van spiermassa te maximaliseren:

Compound bewegingen: oefeningen waarbij meerdere spiergroepen betrokken zijn, zoals squats, deadlifts, bankdrukken en pull-ups, zijn zeer effectief in het bevorderen van vetverlies en spiergroei.

Circuittraining: circuittraining houdt in dat je een reeks oefeningen snel achter elkaar uitvoert met minimale rust tussen de sets. Deze methode kan de trainingsdichtheid verhogen, waardoor het gemakkelijker wordt om meer calorieën te verbranden in een kortere periode.

Workouts voor het hele lichaam: workouts voor het hele lichaam, waarbij alle belangrijke spiergroepen in één sessie worden gestimuleerd, kunnen helpen de stofwisselingssnelheid te optimaliseren en vetverlies te bevorderen.

Kortom, gewichtstraining kan, in combinatie met een uitgebalanceerd dieet en een calorietekort (diëten), een effectief hulpmiddel zijn om naast spiergroei ook gewichtsverlies te bevorderen. Dit omdat je door krachttraining je stofwisseling stimuleert om vet optimaal te verbranden. Het is en blijft natuurlijk wel belangrijk dat je je krachttraining combineert met een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan eiwitten, koolhydraten, gezonde vetten en essentiële voedingsstoffen.

Deel dit artikel op jouw social media

Foto van auteur
Auteur
ADVERSUS
MEER OP ADVERSUS.NL